Y Diagnózis: Fiatalság a nem megszokott szemszögből

Az Y diagnózis egy mostantól napi szinten jelentkező sorozat az y generációtól, az y generációnak, az y generációról.  A téma: drogok, alkohol, testképzavarok, titkok és minden, ami érinti a mai fiatalságot! Kötetlen nyelvezet, fiatalos stílus, valódi szereplők, megdöbbentő témák! A 6 fiatal, Kriszti, Márton, Gerzson, Máté, Marcell és Kristóf egyéni, szórakoztató stílussal, leplezetlen őszinteséggel diagnosztizálják az Y generáció helyzetét. Ebben a sorozatban nincs tabutéma, nem hallgatnak el semmit. Mert van miről beszélni!
Meruk Marcellt, Nyárai Gerzsont, Nagyistók Mátét, Csányi Mártont, Jurkovcs Krisztit és Bánszki Kristófot fagattam az Y diagnózis kialakulásáról, céljáról, terveiről.


Hogyan jött az y diagnózis ötlete?

Marci: Az egész úgy kezdődött, hogy kaptunk egy vizsgafeladatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A  feladat pontosan az volt, hogy le kellett adni egy kisebb fajta életképet a fiatalokról, hogyan is néz ki az y generáció világa. Végül készítettünk egy kisfilmet, amit be is adtunk. Ez annyira jól sikerült, hogy elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mi lenne, ha továbbfejlesztenénk az ötletet. Mert annyira sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy nem akartuk feladni, hanem úgy döntöttünk csinálunk egy  hosszabb távú projektet. Majd  felvettük Krisztit is, mert ugye kellett csinos csaj is a csapatba. Végül hárman beindítottuk ezt a vállalkozást, aminek a lényege az volt, hogy keressünk valami olyan csatornát, ahol tényleg meg tudjuk szólítani a fiatalokat. Ma meg már így nézünk ki; jelenleg 6 fős a csapat.

Gerzson: Később együtt dolgoztam Mátéval és  Marcival a Szigeten egy MTV-s műsorban, mi ott csatlakoztunk az adáshoz. Szép lassan egybefonódtunk. Aztán készítettünk egy próbaadást, amit az Origo és a life.hu megrendelt tőlünk hosszabb távon. Most meg már nekik készítjük a sorozatot.

Hogyan fogadja a műsorotokat az y generáció?

Kristóf: Én nemrég csatlakoztam a csapathoz, amit én nagyon szeretek ebben a történetben, az az hogy valóban azoknak szól, akiknek készült. Megtalálta azt a célcsoportot, amit a Marciék az elejétől fogva próbáltak elérni. Most már több, mint 28000 lájkolója van az oldalnak. Ez azért egy jó dolog, mert, ha egy társaságban megemlítem a műsort, akkor mindig van legalább egy-két ember, aki már hallott róla, és nagyrészt tudják is, hogy miről van szó. Ennek az öt fiatalnak a szájából valóban hitelesen hangzanak a dolgok, ugyanakkor  fel is néznek rájuk, mert ők  fiatal koruk ellenére már elérték, hogy egy napi sorozatot fognak készíteni az Origo-nak.

 Gerzson: Valóban már nagyon elterjedt az oldal, például most voltunk a héten egy általános iskolában, ahol levetítettük az egyik részt, egy prevenciós óra keretében. Az egyik osztályban szinte felháborodva mondták a gyerekek, hogy ők ezt már látták. És valóban a 20 fős osztályból csak 5 gyerek volt, aki még nem látta.

Ez a műsor csak az y generációnak szól?525564_273165019442284_981820189_n

Kristóf:  Szerintem elsősorban igen, de nem igaz, hogy csak és kizárólag nekik készítenénk. Most nyertünk az alkohol résszel 3. helyezést a Diákfilm Fesztiválon, ahol pont két nyugdíjas ült mellettünk  láttuk azt, hogy a stílus, a trágár szavak és a tartalom nagyon meglepte őket, de látszódott rajtuk, hogy hitelesnek és megdöbbentőnek látják a filmünket. Beszélgettünk ezzel kapcsolatban az egyik zsűritaggal, aki mondta, hogy ez a stílus nem áll közel hozzá, de valóban ez tükrözi a mai fiatalságot, és ezért nagyon jónak találja.

Máté: Valljuk be, hogy ennek a korosztálynak a szüleivel az általunk feldolgozott témákról nehéz beszélnie. Ezek kényes témák, amiket nem nagyon osztanak meg a gyerekek. Itt meg gyakorlatilag feloldjuk ezt a közeget. Kimondunk olyan dolgokat, amikről később elgondolkozik a mi generációnk, illetve az idősebb generáció is, ezáltal pedig elkezdhetnek a tabu témákról beszélgetni a sorozat kapcsán. Ilyen szinten szól a szülőkhöz is, hogy kapcsolatot teremtsünk, köztük és gyermekeik között.

Gerzson: Továbbá még a tanárok is örülnek neki, azt látjuk, mert így nem nekik kell száraz prevenciós órákat tartaniuk, hanem meghívhatnak minket. Mi pedig egy, a diákokhoz sokkal közelebb álló nyelvezettel és stílussal tudjuk előadni a témát.

Marci: Ezt egyébként nem is lehet kikerülni. Tehát ilyen nincsen hogy kifejezetten a fiataloknak szóljon. Biztos mindenkinek van a szüleivel olyan eltitkolt problémája, amit nem oszt meg , és ehhez tökéletes ez az út. Alkohol és drogok, ezekről is forgattunk; tegye fel a kezét az a felnőtt, amelyik nem élte át bármiféle negatív vagy pozitív oldalát ezeknek a szereknek.  Őket is érinti.

Hogyan szoktatok szereplőket szerezni?

Gerzson: Leginkább Facebook-on, nyilván az a legegyszerűbb. Ha csak mi kiírjuk, meg az ismerőseink, akkor már jelentkeznek általában.

Szerintetek hol válik el az Y és a Z generáció?389696_273165076108945_128333711_n

Gerzson: Néha már mi is észrevesszük, hogy lassabbak vagyunk ezeknél a fiataloknál. Tehát, ha elkezdünk beszélgetni egy 13 évessel, akkor már nekünk is kapaszkodni kell. Talán a 2000-ben születettek már abszolút egy új generáció tagjai.

Marci: Egyre jobban összefonódik ez a dolog. Minden csúszik. Egyre hamarabb kerülnek bele, egyre később kerülnek ki.

Mi a lényege a sorozatnak?

Marci: A figyelemfelkeltés. Aztán később mindenki leszűrheti belőle a konklúziót. Hol ronthattam el, mit kellett volna másképp csinálnom a nevelés során, vagy később majd, hogyan fogok bánni a saját gyerekemmel. A fiatalok elgondolkozhatnak azon, hogy vajon megosszanak-e több mindent a szüleikkel, megértik e őket, kérhetnek-e segítséget. Erőltetetten nem is lehet közölni ezeket a dolgokat. Mi nem szólunk bele semmibe, se oktatási, se nevelési szempontból.

Kristóf: Meg kell nézni a műsor címét, ami ugye y diagnózis. Mi csak felmérjük az állapotot, diagnosztizáljuk a helyzetet és onnantól kezdve mindenkire rábízzuk, hogy hogyan dolgozza azt fel.

Most fogtok áttérni a napi sorozatokra. Hogyan fog ez zajlani?

Gerzson: Igen, valóban napi anyagot kell gyártanunk és ez nagyobb feladat. Próbálunk kicsit előrébb dolgozni. Megosztjuk a feladatokat, mostantól egyesével fogunk dolgozni, ezt így hatékonyabbnak találtuk.

Milyen témák várhatóak még?

Gerzson: Mostantól napi rövidebb filmek lesznek, kicsit más tematika. Meg fogunk nézni mindennapi történeteket, például hogyan lóg ki egy fiatal cigizni, hogyan megy el edzeni, hogyan választ magának ruhát, stb.

Márton: Fontos, hogy eddig úgy volt, hogy tematikusan dolgoztunk, kiválasztottunk egy témát, mint alkohol, vagy drogok és aztán azok alapján forgattunk. Ezek viszont mostantól keverve lesznek. Tehát összevissza mindenféle témákat dobálunk be egymás után.

Hogyan próbáljátok terjeszteni az y diagnózist a fiatalok között?

Máté: Az ELTE-n voltunk egy tanároknak szóló előadáson, és onnan jött aztán a többi felkérés, általános iskolákba, hogy tartsunk prevenciós órákat, ahol bemutatjuk a sorozat egyes részeit, aztán pedig egy jót dumálunk a srácokkal. De továbbra is megtaláltok minket a Facebook oldalunkon, a life.hu hasábjain és hamarosan az szjger.hu közösségi portálon is.

Kövessétek nyomon ti is az Y Diagnózist!

Kapcsolódó linkek:

www.ok.hu/katalogus
www.ydiagnozis.hu

Kommentek