Vlog – Video blogging, avagy a kritika forradalma

A kritikaírás évszázadokon át elsősorban a hivatásosok privilégiuma volt. A véleményvezérek általában olyan emberek voltak, akik a maguk szakterületén tekintélynek számítottak vagy befolyással rendelkeztek a média világában. Aztán jött az internet meg a Youtube. Ma már mindenki közszemlére teheti a véleményét, aminek természetesen van jó és rossz oldala is. Na de kik a legismertebb videobloggerek itthon?

A magyar emberek önmagukat tartják a legkritikusabbnak széles e világon – a tíz millió szövetségi kapitány országa. Én ezzel az állítással nem értek egyet, hiszen az esetek túlnyomó részében tévesen használják a fogalmat. Ha valaki megnéz egy klipet valamelyik videómegosztó honlapon, aztán bőszen odabiggyeszt egy hozzászólást, miszerint „ez gáz!”, vagy „a jó édesanyádat!”, inkább nevezhető ösztönös reakciónak, mint esztétikai megítélésnek. De ne menjünk bele művészetelméleti fogalom meghatározásokba, inkább nézzük meg, kiknek a véleményére kíváncsiak a magyar fiatalok.

Filmkritikák

Minthogy kétségtelenül a film és a zene a XXI. század két legmeghatározóbb művészeti ágazata, nem csoda, hogy az emberek e kettő kritikájára kíváncsiak a leginkább. A kettő közül is elsősorban a filmkritika az, ami jelentős érdeklődést generál az interneten – talán, mert könnyebb azokról átfogó értékelést készíteni. Három közvélemény számára fontos nevet kell kiemelni.

Az első természetesen Puzsér Róbert, aki ugyan általános, nem csak a film világára korlátozódó értékrendet próbál képviselni, mégis legtöbben „csak” filmkritikusként a tartják számon. A filmkedvelők körében A hét mesterlövésze című rádióműsorával vált országosan ismerté, ahol is karakán, a kereskedelmi médiával nem mindig kompatibilis nézeteit osztotta meg a hallgatókkal egy-egy mozi kapcsán. Bár a műsor eltűnt a rádiókból, az interneten továbbra is népszerűek az archív felvételek. Médiában történő fellépései mellett pedig szemináriumokat is tart, ahol két fiatal videoblogger is szerepelt már társelőadóként.

Az egyikük Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség bloggere, aki hétről hétre jelentkezik az újonnan moziba kerülő filmsikerek (és kudarcok) részletekbe menő kritikájával. Fiatal kora ellenére nagyon tájékozott a filmművészet berkein belül, sőt azon kívül is. Sok esetben a filmeket nem csak szakmai szempontok alapján értékeli, kitér az esetükben felmerülő morális kérdésekre is. Első videójának megtekintésekor szembeötlő, hogy nem egy képzett színészről van szó. Hadar is, a beszédtechnikája sem tökéletes, de ez is szerethető benne, hiszen a VIVA műsorvezető-képzésével szemben itt egy élethű, hiteles személy néz velünk farkasszemet, akinek valóban van mondanivalója. Mindenképpen ajánlom az ő csatornáját, hiszen azontúl, hogy érdekes és sokszor kifejezetten humoros, pótolni kívánja a közoktatás legnagyobb hiányosságát, arra ösztönöz, hogy legyen véleményünk és kritikus szemmel tekintsünk a világra úgy, hogy közben nem feledkezünk meg az élvezetről sem. Mi sem bizonyítja jobban hatékonyságát, mint a 152 ezer felhasználó, aki feliratkozott a videóira.

HollyWood News Agency – YouTube

A másik fiatalember – Dancsó Péter – két csatornát is vezet, melyek közül a Videómánia Gergőéhez hasonlóan filmkritikákkal foglalkozik, ám teljesen más megközelítéssel. Annak ellenére, hogy Dancsó is szemmel láthatóan ért a szakmájához – ami önálló videók készítésében is megmutatkozik -, esetében inkább a humor kap nagyon hangsúlyt. A videóinak értelmezése emellett sokszor fejlettebb humorérzéket követelnek, hiszen vannak olyan elejétől a végéig ironikus bejegyzések, melyeket nem követ szájbarágós tanulság, s ezek alatt sűrűn előfordulnak értetlenkedő kommentelők is. Másik csatornája egyfajta stílusgyakorlatnak indult, ami pontosan a videoblogolás jelenségének tart görbetükröt, s az összes bejegyzés egyben önmaga paródiája is. Ami igazán összeköti a három kritikus munkásságát, az pontosan az a szemlélet, melyet mindenkinek el kellene sajátítani ahhoz, hogy egy reális, modern világnézete alakuljon ki, és képes legyen az önálló véleményalkotásra.

Dancsó Péter – YouTube

Videómánia  – YouTube

Arcoskodás a neten

Azért, hogy ne csak a két személyes kedvencemet soroljam fel, körbenéztem, kik voltak tavaly a legnézettebb vloggerek kis hazánkban. Nem mondom, hogy nem idegesítettem fel magam.

A Videómánia feliratkozóit ezer felhasználóval megelőzve – igaz, hogy régebbi is a csatorna – egy ZsDav nevezetű egyén gyermeteg gameplay kollekciója található az összesített 9. helyen. Nem is térnék ki részletesen erre a kezdeményezésre. Mivel éles felvételről van szó, ebből adódóan értelemszerűen nem is lehetnek annyira megszerkesztett a videók, mint az előbb említetteknél, de semmilyen pozitívumot sem tud felmutatni. Konkrétan azt tudjuk figyelemmel kísérni, ahogy pattanásos kamaszok játszanak. Félelmetes. Be se linkelem, nem kell nekik az ingyen reklám.

Ha valaki mindenképpen gameplay kritikát akar nézni, temérdek lehetőség közül választhat, talán az egyik legismertebb a Rossz PC játékok nevezetű csatorna volt, melyet ma már csak archívként hívhatunk elő, egy erre kialakított felületen. Ez sem elsősorban informatív, s bár színvonalát tekintve hullámzó, elmondható, hogy a készítő felkészült, s mivel a vizsgált játékok – ahogy a vlog neve is tartja – „rosszak”, ez már önmagában tartogat humorforrást az érdeklődők számára. Mélyebb gondolatokat ne keressünk itt se. Hozzáteszem, hogy talán a legviccesebb az egész csatornán, hogy a szerkesztő megakarta tartani anonimitását, így állandóan csak maszkban jelentkezik, ellenben a Google+ csodájának folytán már nem RosszPCJátékok néven jelenik meg a felhasználó neve, hanem polgári nevén, vagyis Hrutka Pálként. A maszk azonban maradt.

rosszpcjatekok.blog.hu

Divatblogok
Előre bocsátom, hogy ezzel egy olyan területre tévedtem, ami számomra minden, csak nem hazai pálya. Azt gondoltam, ezzel kapcsolatban nem fogok tudni érdekeset találni. Tévedtem.

www.youtube.com/user/gabifrizurai

552879_559519234069641_565667221_nNagyon bízom benne, hogy fiú gyerekeim lesznek. Gabi frizuráival nem is szeretnék tovább foglalkozni. Ellenben a kontraszt kedvéért linkelnék egy másik csatornát is. Festy in style neve már jól ismert a blogger- és divat szakmában. Videóblogját nem rég kezdte, de ez is ugyanolyan igényes és informatív, mint egyéb munkái.

Festy in style videoblog

Ezeken kívül is számtalan témában, számtalan felhasználó ontja a vlogokat országszerte, nemre, korra és szellemi képességre való tekintet nélkül. Ezek értelemszerűen mind szubjektívek, így nem is szabad tényként kezelni az elhangzó kijelentéseket. Emellett pedig a legjobb és legmegosztóbb vlogok sajátossága, hogy a kommunikáció nem hasonlít a tömegmédia módszeréhez, itt az eszmecsere ténylegesen megvalósulhat, ugyanis hozzászólások formájában bárki véleményezheti a véleményt – ha nem fél, hogy a véleményről alkotott véleményét valaki más is véleményezni fogja.

Nektek van kedvenc vlogotok? Ha igen, írjátok meg nekünk kommentben!

Kommentek