Uber – a taxi forradalma

Tavaly novemberben robbant be Magyarországra is az amerikai eredetű Uber taxi, és azóta egyre nagyobb teret hódít, különösen a fiatalok körében. Gyakori dilemma, főleg a téli hónapokban, hogy fagyoskodjunk-e fél órát fáradtan a buszmegállóban a 9-valahányas buszra várva, vagy áldozzunk be pár ezer forintot, és menjünk haza taxival. Sokan választják a kényelmetlen tömegközlekedést, különösen a 2013-as általános tarifaemelés óta.

Ez azonban többé nem kell, hogy így legyen.

 uber taxi vs rendes taxiAz Uber néven futó telefonos alkalmazás (iOS-re, Androidra és Windowsra egyaránt) segítségével telefonálás nélkül, az alkalmazáson keresztül hívhatunk magunknak kocsit Budapesten belül.

Alapdíja 300 forint, majd kilométerenként 130 forintot számolnak fel, ami a hivatalos taxik viteldíjának kevesebb, mint fele.

Mit kell tenned, hogy Uberrel utazhass?
  • Uber taxi használata Töltsd le az alkalmazást.
  • Add meg a bankkártyád számát (erről fogják levonni a viteldíjat a telefonod és a sofőr GPS-e alapján).
  • Kapcsold be a GPS-t.
  • Válassz kocsit: kattints a hozzád legközelebb lévő szabad autóra, majd kövesd a telefonod képernyőjén, merre jár a fuvarod.
Amit érdemes tudnod, mielőtt kocsit rendelsz:
  • Készpénzzel nincs lehetőséged fizetni, csak az előre megadott bankkártyáról tud pénzt levenni az alkalmazás.
  • Csúcsidőben úgynevezett Uber Surge-ök, tarifaszorzók drágábbá teszik a viteldíjat, de az alkalmazás ezt jelzi, mielőtt megrendeled a kocsit.
  • Magyarországon egyelőre maximum 4 fős kocsi rendelhető.
  • Ha lemerül a telefonod, valaki másnak is le kell töltenie az alkalmazást, mert nincs diszpécser, akit fel lehet hívni, csak alkalmazáson keresztül működik az autórendelés.
  • Az Uber nem adózik, tehát kvázi illegális, és a sofőrök gyakran pályaalkalmassági vizsga nélkül szállítanak utasokat.

Olcsó taxi

Előnyei viszont, hogy a legtöbb sofőr fiatal, mint a célközönség, így a kocsiban hangos zene szól, hogy a szórakozóhely felé vagy hazafelé is garantáltan kitartson a partihangulat. Gyorsabban a helyszínre ér, mint a hagyományos taxi és mint már említettük, csúcsidőn kívül jóval olcsóbb, sőt, a koordináták megadásával a viteldíj előre kiszámolható.

 Legjobb taxi budapest Bár az Uber Amerikában és számos európai országban is sztrájkokat és heves tiltakozásokat eredményezett a taxisok és sofőrszolgálatok részéről, Magyarországon egyelőre nem indultak komoly intézkedések ellene.

Ami viszont biztos, ha a hivatalos taxisok versenyben akarnak maradni, vagy tarifacsökkentéssel, vagy legalább a kocsijuk leggazdaságosabb kihasználását segítő telefonos alkalmazás hozzáféréssel kell előállniuk.

Kommentek