Tűzfal Túra

/You can read this article in English here/
Habár tűzfallal, mint olyannal már mindannyian találkoztunk, sokak számára idegennek hangozhat a tűzfal-festés fogalma. De remélhetőleg már nem sokáig! A tűzfalfestés a street art egyik formája, melynek célja – a graffitivel ellentétben – minden esetben egy régi, rossz állapotú felület szebbé és érdekesebbé varázsolása. Több világvárosban nagy kultusza van, és a falfestmények rendkívüli népszerűségnek örvendenek a turisták körében is, hiszen nem csupán látványnak nem utolsók, remek háttérül szolgálhatnak fényképekhez.

berlinwall A berlini fal
johnlennon John Lennon fal – Prága

bpfal0Budapest első tűzfal festményét a Neopaint Works készítette 2010-ben, önálló kezdeményezésből. A tájkép sikerén felbuzdulva későbbi munkáik is születtek, és többször dolgoztak együtt kerületi önkormányzatokkal, hogy szebbé és színesebbé tegyék a fővárost.

Bár a festmények többnyire hungarikumokat vagy történelmi motívumokat/eseményeket ábrázolnak, egyéb kreatív, meghökkentő, és néha elgondolkodtató képekkel is találkozhatunk.

bpfalÉs mi az a Tűzfal Túra?

Egy meglepően eredeti és szellemes program a BPES kulturális választékából, ami ráadásul még ingyenes is. A résztvevők Szabó-Lencz Péter, budapesti blogger vezetésével tekinthetnek meg egy hatalmas szabadtéri kiállítást. A „kiállító-terem” Budapest, az alkotók anonim vagy ismert street art művészek, fotópapír vagy vászon helyett viszont több négyzetméteres tűzfalakon, testközelből tekinthetők meg az alkotások. A cél pedig a művészet közelebb hozása az utca emberéhez.

Ha szeretnéd olyan szemmel nézni Budapest utcáit, ahogy még soha, mindenképp menj el és inspirálódj!

Kommentek