Titkos Szérum a Lustaságra

A lustaságról mindig Garfield jut először az eszembe, meg a macskák. Ők megtehetik, hogy egész nap alszanak, aztán ha kedvük van, játszanak és dorombolnak is egy kicsit. Na de a féltékenységet félretéve, be kell, hogy lássuk az ember ennél aktívabb lény, tele célokkal és motivációkkal, melyek pontosan a lustaság legfőbb ellenszerei.

A motiváció lehet belső, vagy külső késztetés. Ha nem érzed, hogy belülről motiválna valami egy nemszeretem feladat esetében, motiváld önmagad! A jutalomnak nagy hatása lehet. Egy olyan tevékenység, amit eredetileg megerősítésért, jutalomért végeztünk, egy idő után önmagában is megerősítővé válik.

sev-school-stress-mdnTervezd meg a napod! És ne csak fejben, írd le őket! Ezzel tudatosítod magadban a gondolataidat. Én általában színes papírdarabokra szoktam, így nem sírom el magam menten a sok teendőm láttán.

Az aktivitás segít. Ha úgy kezdjük a napot, hogy nem csinálunk semmit, általában később se nagyon jön meg a kedvünk hozzá. Ezért legyél aktív egész nap, és meglátod, sokkal hamarabb a dolgaid végére érsz.

Ne élj a múltban, se a jövőben! Koncentrálj a jelenre. Nem tudsz a jelenlegi feladataidra eléggé összpontosítani, ha gondolataid a múltban kalandoznak, vagy azon aggódsz, hogy mi vár rád a jövő héten, néhány hónap múlva, netalán még később. Mindennek eljön majd az ideje, de ne engedd, hogy ezek a dolgok elvegyék tőled a jelen pillanatot.

Legyenek céljaid, tudd, hogy miért kell megcsinálnod az adott feladatot! Néha alá kell rendelnünk magunkat távolabbi céljainknak. Biztos veled is előfordult már, hogy semmi kedved nem volt tanulni vagy elkészíteni egy beadandót, de tudtad, hogy meg kell csinálnod, szükség van rá, hogy elérd távolabbi céljaidat, pl.: hogy felvegyenek az egyetemre és később olyan életed legyen, amilyet elképzeltél magadnak. Ha nincs még ilyen célod, tűzz ki néhány közelebbit és egy távolabbit is! Fontos, hogy ezek a célok ésszerűek legyenek, másképp nem fogod érezni, hogy képes vagy rá.

Ne csak a még nem teljesített célokra gondolj, hanem arra a rengeteg dologra is, ami már sikerült. A teljesítmény öröme, amikor tudod, hogy sikerült megcsinálnod, TE elértél valamit, további motivációt nyújthat.

Dobd fel a napod! Minden napra iktass be valamit, ami boldogsággal tölt el és élvezettel csinálod. Ezek lehetnek apróságok is, egy kis őrültség, vagy a barátaid… a lényeg, hogy ne legyél olyan szigorú önmagaddal. Ha kerülöd a monotonitást, hamarabb el tudod végezni a kötelező teendőket is.

garfieldLusta nap: néha azért nem árt egy-egy lustálkodós nap se. Kapcsolódj ki, csak csináld azt, amihez kedved van.

Ti hogyan próbáljátok meg legyőzni a lustaság ördögét? Írjátok meg kommentben!

Kommentek