Tenni, vagy nem tenni? Ez kérdés?!

Ugyan magáról, az önkéntes munkáról legtöbben már hallottunk, azonban sokan nem foglalkoznak vele, mivel nem jár érte fizetés. Azonban az önkéntesség nem feltétlenül az unatkozó háziasszonyok kedvenc elfoglaltsága.

A gyerekek, pályakezdő fiatalok személyiségfejlődésében például nagy szerepet játszik, ha már végeztek, vagy épp most végeznek önkéntes munkát. Itt is, mint minden munkahelyen, felelősséggel és precizitással kell elvégezned a feladatod, viszont itt még „nem múlik semmi rajta”, mivel nem kapsz érte anyagi juttatást.

Miután 2016-tól csak akkor kaphatnak a középiskolás diákok érettségi bizonyítványt, ha teljesítettek 50 óra közmunkát, nem árt átnézni, mik közül is válogathatnak a mostani kilencedikesek.

Szerencsére Magyarországon nem egy szervezet foglalkozik önéntesek toborzásával. Ahhoz, hogy valaki önkéntes lehessen, nem kell sok kritériumnak megfelelni, azonban ahány szerv, annyi pályázati követelmény.

Például a Fiatalok Lendületben Program keretein belül részt vehetünk egy EVS (European Voluntary Service – Európai Önkéntes Szolgálat) programban. Ezzel a programmal lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy külföldön önkénteskedjenek. Erre a munkára minden, 18-30 év közötti, magyarországi lakhellyel rendelkező fiatal jelentkezhet.

Az EVS programban úgynevezett akkreditált küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni. A küldő szervezetek (jellemzően nonprofit szervezetek) az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, illetve kapcsolatot tartanak az EVS szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel. Később egy pályázatot kell benyújtani, de ezt nem az önkéntes készíti el és nyújtja be, hanem az őt fogadó/küldő akkreditált szervezet.
Két hónapon belül elbírálják a pályázatot, és az eredményről a kapcsolattartó szervezet tájékoztatja a pályázót.

Hogy hol találhatsz ilyen küldő szervezeted a közeledben? A www.evsdatabase.eu az összes küldő szervezet helyét megmutatja.

Mivel az önkéntesség mások segítéséről szól, választhatsz, hogy kiknek, vagy milyen területen szeretnél segíteni. Téged legjobban :

adorable-autumn-baby-blue-Favim.com-687662-a gyerekek érdekelnek?

A Máltai Szeretetszolgálat tág feladatkörrel szolgál az újonnan jelentkező önkéntesek számára. Egy személyes beszélgetés után személyre szabott feladatot kap minden érdeklődő. Minden ősszel tanfolyamok indulnak, ahol a különböző területen végzendő munkákhoz ad a szolgálat segítséget.

Elérhetőségek:
Vezető: Sebestény István
Cím: 1033 Budapest, Miklós u. 32.
Telefon: 1/388-89-20

E-mail: sebesteny.istvan@maltai.hu

 homeless-man-photography-street-Favim.com-257943-a hajléktalanok érdekelnek?

A Máltai Szeretetszolgálaton kívül a Menhely Alapítvány a második legnagyobb szervezet, akik hajléktalanokkal foglalkoznak. Széles feladatkörrel rendelkeznek: ételkészítés és – kiosztás, közreműködés a Fedél Nélkül (FN) című kiadvány szerkesztésében, csoportfoglalkozások, jogi- és pszichológiai tanácsadás, és még legalább 20 alternatíva a hajléktalanok megsegítésére.
Jelentkezni a menhely.hu oldalán lehet, egy letölthető jelentkezési lap segítségével.

Favim.com-20443– a betegek, idős emberek ápolása érdekel?

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Ifjúsági Szervezetébe belépve Te is segíthetsz a rászoruló betegeken! Ennél a szervezetnél is felkészítenek a munkára, mint például az élet- és egészségvédelmi ismeretek elsajátítása, a családi életre való felkészítés, az egészséges életmódra nevelés. Minden 10 és 30 év közötti fiatal lehet tag, amennyiben elfogadja a Vöröskereszt alapeszméit és vállalja, hogy juttatás nélkül segít a szervezetnek.

Elérhetőségek:
cím: 1051. Budapest, Arany János u. 31.
telefon: (1) 311 3660
fax: (1) 311 5670
e-mail: titkarsag@voroskeresztbp.hu
web: www.voroskeresztbp.hu

amazing-animal-animals-awesome-Favim.com-748097-az állatok érdekelnek?

A Noé Állatotthon Alapítványnál, mindig, minden mennyiségben szívesen látják a lelkes fiatalokat! Az alapítvány elsődleges feladatai közé tartozik a gazdátlan vagy bántalmazott állatok ellátása. A malactól az emun keresztül a nyestekig mindenféle és fajta állaton segítenek.
Részletek az alapítvány honlapján: www.noeallatotthon.hu

beautiful-beauty-dollzi-grass-Favim.com-754025– a természet érdekel?

A WWF (World Wide Fund for Nature) a leghíresebb környezetvédő szerveződés a Greenpeace mellett. Ha eleged van az olajos tengerekből, a globális felmelegedésből és a többi aktuális földromboló tevékenységből, a WWF oldalán jelentkezhetsz segítőnek (www.wwf.hu/legyel-onkentesunk), míg a Greenpeace aktivista táborához egy kérdőív kitöltésével tudtok csatlakozni (www.greenpeace.org/hungary/hu/legy-aktiv/)

Tehát ha 2016-ban / az után érettségizel, vagy  csak egyszerűen kedvet kaptál a nonprofit munkához, a nyári szünet remek alkalom, hogy belekezdj!

Kommentek