Tavaszi tisztítókúra

Húsvét Hétfő. Körbenézel. Csokinyuszik, táblás csokik és miegyéb amerre csak a szem ellát. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy mi minden került elfogyasztásra az elmúlt pár napban a családi ebédek és vacsorák dömpingje alatt. Magad előtt vizualizálod, ahogy fokról fokra rakódnak le a kis zsír molekulák az érzékeny területekre és már most rosszul érzed magad miattuk?

1363893677446,0Nyugodjon meg mindenki egy-két húzósabb, táplálékban és édességben bővelkedő naptól semmi szörnyűség nem fog történni. Pár héttel ezelőtt részt vettem egy előadáson, ahol egy gasztropszichológus arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy nem ezeken a kirívó napok okozzák a rettegett túlsúlyt, hanem a folyamatos (napról napra történő) plusz kalóriabevitel. Tehát mindenki nyugodjon le, senkiből se lesz a jövő évi asztalra való!

Habár a plusz kilóktól nem is kell rettegnünk, mégis időről időre érdemes belevágni a neked megfelelő kúrába. Mielőtt pár tippel szolgálnánk érdemes átvenni az alapokat.

  1. Mielőtt belefogsz a kiválasztott kúrába, érdemes kipróbálnod a javasolt ételeket és italokat. Lehet korábban nem volt egy-egy elemhez szerencséd és a szervezeted a jövőben sem szeretné, tehát próbáld ki, ha nem a te világod, akkor pedig keress egy másik szimpatikus változtatott.
  2. Akár tisztítókúra, akár léböjt kúra vagy éppen diéta, tovább fokozhatod a hatást, ha sok teát fogyasztasz alatta. A zöld tea jó társa lehet minden diétának, természetes immunerősítő és méregtelenítő hatásának köszönhetően. Ezenfelül kiegészítheted napi tea adagodat salaktalanító teával is, ami emésztést serkentő hatásával tovább fokozza a megtisztulást.
  3. Víz, víz, víz. Bármit is csinálsz, napi szinten igyál meg minimum 1,5-2 liter vizet. Átmos, tisztít, feltölt.

lemonade_diet

Léböjt kúrák

A kúra lényege, hogy szilárd táplálékot semmilyen mennyiségben sem vehetsz magadhoz, ezt pótolandó zöldség- és gyümölcsleveket, teákat valamint leszűrt zöldséglevest fogyaszthatsz, valamint vizet. Ez a módszer rendkívül hatékony, ha megszeretnél szabadulni a méreganyagoktól, a gazdag folyadékbevitelnek és a könnyen felszívódó tápanyagokat köszönhetően, tejes megtisztulsz, miközben feltöltöd vitaminraktáraidat. Egy dologra azonban érdemes odafigyelni. Amennyiben nincs ott egy csodamixered, amivel magadnak gyárthatnád le az italaidat és a bolti változatot választod, törekedj rá, hogy plusz édesítőszereket és adalékanyagokat lehetőleg ne tartalmazzon.
fresh-pressed-juices-1920x1080

A kúrát megelőzendő érdemes tartanod egy „rávezető napot”,amikor már kihagyod a nehéz ételeket. Válaszd a zöldségeket, müzli szeleteteket illetve friss gyümölcsöket az átállásra.

A kúra hossza általában 3-5 nap. Ezt túl lépni nem ajánlott, mivel bár megtisztulás a cél, nem sok energiát veszel magadhoz több napon keresztül, így ha 5 napnál tovább tartanád a kúrát, fáradékonnyá és gyengévé válhatsz.quinoa-fruit-salad-052

A lezárás pedig a visszahangolódásról szól. Az 6. naponfokozatosan emeld be étrendedbe az ételeket. Kezd pár zöldséggel és gyümölccsel, majd a tejtermékekkel, végül pedig a húsokkal.

Tisztítókúra

A léböjt kúra könnyített változatának tekinthető, amikor is a szigorú időszak 3 napig tart, a következő 3 napban már szilárd állapotban fogyaszthatod a zöldségeket és a gyümölcsöket reggelire valamint ebédre azonban este, kizárólag csak leveket fogyaszthatsz. A következő 3 napban, azaz a 7-8-9. napon már a zöldségeket különböző formákban fogyaszthatod; sütve, párolva, pürének, de ebben az időszakban is érdemes ügyelni a folyamatos bő folyadékbevitelre, valamint, hogy az ételek elkészítése során ne használj olajat.

IMG-20120801-00695A felvázolt kúrák, csak lehetőségek, melyeket a saját száj ízedre formálhatsz. Ki nem állhatod a céklalevet, vagy cayenne borsos limonádé tisztítókúrától a falnak rohansz? Akkor kombináld kedvenc zöldségeidet, gyümölcseidet egyedi kúrává! A lényeg, hogy ne szenvedés, hanem feltöltődés legyen a kúra. Töltődj és frissülj fel egyszerre!

Kommentek