Tanuljunk meg tanulni!

tancsiA tanulás technikája tanulható, bizonyítja ezt a ma megjelenő számtalan tanulás módszertan könyv sikere. Tanulás nélkül az élet semmilyen területén nem jutunk előbbre. Itt nem kell feltétlenül az egyetem mesterképzésére gondolni, hiszen a tankönyvből vett tanulást már általános iskola első osztályában elkezdjük és ez még egy pár évig kísér minket, amíg le nem érettségizünk és tovább. Van, akinek ez könnyebben megy, mert azonnal ráérez a tanulás ízére, a saját erősségeire és korlátaira. Ám vannak olyanok, akiknek ez nem annyira egyszerű, és nem kell feltétlenül írási, olvasási nehézségekkel küszködnie az illetőnek. Tanulni nem könnyű, hiszen sok kitartást, összpontosítást, koncentrált figyelmet és türelmet igényel. Először is mindenki másképp ért meg dolgokat, másképp jegyez meg dolgokat, szóval sosem fogunk tudni leírni egy általános receptet, ami mindenkinek beválik. Éppen ezért a tanulás, bármily furcsán is hangzik, sok önismeretet igényel. Mindenkinek rá kell jönnie, hogyan tud hatékonyan tanulni, honnan tud ehhez motivációt szerezni.

Most néhány ötlettel próbálunk ehhez segítséget nyújtani.

Korábban írtam már a jegyzetelési technikákról. Ha az abban leírtakat megfogadjátok, az az első alapvető lépése annak, hogy hatékonyan tanulhassatok. Ha figyelünk az órán és sikerül jó, érthető jegyzetet készítenünk, arra tudunk később építeni. Nem kell megijednie annak sem, aki nem tud részt venni egy-egy órán, csak olyan ismerőst kell találnia, akinek a jegyzetéből tud később tanulni. A jegyzet olvasásakor ugyanúgy meg kell értenünk a tanár logikai gondolkodását, a felépített anyagot, ahogyan azt már korábbi cikkemben leírtam.

studying is beautyHa már megvan a jegyzet, akkor azzal mindenképpen foglalkoznunk kell még. Átírhatjuk saját füzetbe, lapokra, esetleg begépelhetjük újra. Ez egy fontos lépés, hiszen nem elég olvasgatni, érteni kell. Ha újra átírom, azzal az alapját már elsajátítottam. Ezután a saját jegyzetünket kezdjük el színes filcekkel kiemelni, aláhúzni. Van, akinek úgy könnyebb, ha 10 féle filccel mindent kihúz és szivárványszínű a lapja, de abban is benne van a saját logikája, hogy melyik szín mit jelöl, melyik a fontos, melyik a magyarázat, a definíció. Van, aki csak a lényeget emeli ki színesen, vagy aláhúzva és a definíciókat, a hozzá tartozó adatokat így tudja megkülönböztetni a többi fontosabb információtól.

Fontos, hogy ne utolsó pillanatban üljünk le tanulni. Ez a leggyakoribb hiba, sajnos én is általában elkövetem. A tanulás egy folyamat, nem egy nap termése. Persze nem szorgalmi időszakban kell megtanulni az egész anyagot, majd vizsga előtt már semmit. Pont vizsga előtt van a nagyobb része a tanulásnak, ám ha semmit nem foglalkozunk év közben az anyaggal, akkor könnyen elvérezhetünk a megmérettetésen. Érdemes minden héten kijelölni egy-egy napot, pár órát arra, hogy átnézzük a tanulnivalókat, ilyenkor nem kell felmondani, csak elolvasgatni, ízlelgetni.

studyAmikor már közelít a dolgozat, felelés, vizsga, akkor nagyon alaposan be kell osztanunk az időnket. Korábbi cikkünkben olvashattatok ötleteket arra, hogyan készítsünk napi terveket, hogy aztán el is végezzük a feladatainkat. Érdemes ezeket az ötleteket megfogadni, hiszen egy jó napirend/hetirend segítségével nem csúszunk el azzal a kevés időnkkel, ami egy-egy feladatra jut. Nagyon fontos a hatékonyság. Ha leülünk tanulni, készítsük elő a környezetet hozzá, hogy ne terelje el semmi a figyelmünket. Ha érezzük magunkon, hogy most nagyon nem tudunk koncentrálni, inkább mechanikusan elvégezhető feladatokat csináljunk, és akkor kezdjünk bele a tanulásba, amikor teljesen rá tudunk koncentrálni, amikor kipihentek vagyunk és fog az agyunk. Különben percenként fogunk nézelődni, és a falon függeszkedő pók is fontosabb lesz, mint a magyar társadalom változásai a 19-20. században. Aki kávét iszik, esetleg eszeget tanulás közben, az mindent szépen készítsen oda, hogy ne azon járjon közben az agya, hogy főzni kéne egy kávét. Hagyjunk helyet a jegyzeteknek, könyveknek, anyagoknak, hogy minden kéznél legyen, ha kell. Lehet halk zene, amiben lehetőleg nincs szöveg, nehogy elvonja a figyelmünket.

Először csak olvassuk át az anyagot, majd emeljük ki a lényeget, foglalkozzunk vele. Miután megismerkedtünk a tanulnivalóval, kezdjük memorizálni. Ilyenkor már ne az egészet olvassuk el ötször, hanem szedjük részekre és azokkal foglalkozzunk. Ha egy részt már úgy érzünk, hogy tudunk, akkor érdemes hangosan felmondani, csak úgy magunknak. Tartsunk a tanulás közben szüneteket, de ne 10 percenként.

Azzal, hogy végiggondoljuk, mik azok, amik nekünk beváltak, már megtettük az első lépéseket. Tanulni nem könnyű, de rá lehet jönni, hogyan kell, és amit elsajátítottunk, többé senki nem veszi el tőlünk.

Kommentek