Sushi recept diákoknak

Nem olyan régen próbáltam ki a sushit itt Angliában a barátaimmal, és úgy gondoltuk itthon is könnyedén elkészíthetjük. A kezdőknek érdemes inkább együtt dolgozniuk, én például nem tudnám még segítség nélkül összerakni ezt a finomságot. Különben barátokkal vagy a családdal sokkal szórakoztatóbb megcsinálni ezt a japán különlegességet.

Hozzávalók

A rizshez:

  • 630 gramm sushi rizs/japán rizs
  • 0,8 liter víz
  • 8 ml rizsecet
  • 3 ek cukor
  • 1 kiskanál só

A sushihoz:

  • nori lapok
  • egy bambusz göngyölő
  • ízlés szerint: nyers lazac, tonhal, rákhús, tintahal
  • ízlés szerint: uborka, paprika, avokádó csíkokra vágva

IMAG0224

Elkészítés

A rizst tegyük egy nagyobb tálba és mossuk le alaposan hideg vízzel. Ezt ismételjük meg annyiszor, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz az öblítés után. Ezután tegyük egy szűrőbe a rizst hagyjuk ott fél órára, hogy teljesen lecsepeghessen a víz.

Ezután tegyük a rizst egy lábasba és öntsük rá a vizet, majd hagyjuk állni újabb fél órára, majd főzzük 15 percig.

Eközben keverjük össze az ecetet a cukorral és a sóval, tegyük fel főni ezt is, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd hűtsd le a keveréket.

Tegyük a rizst egy műanyag vagy fa tálra és szórjuk rá a rizsecetet, majd keverjük össze egy rizs spatulával, vagy hurkapálcával. Legyünk óvatosak, nehogy a rizsszemek összetörjenek.

IMAG0229Helyezzünk egy nori lapot a bambusz göngyölőre és rakjunk rá egy vékony réteg rizst. Ezt hideg vizes kézzel érdemes egyenletesre egyengetni. Ezután tegyünk a közepére egy csík tölteléket, érdemes egy féle halat, rákot és mellé az uborkát, a paprikát vagy az avokádócsíkokat.

Ezután óvatosan göngyöljünk a bambusz göngyölővel egy hengert a sushiból. Miután elkészültek a hengerek lehet őket felvágni 2-4 cm-re és tálalni.

Kommentek