Street Food – Edd körbe a várost!

/You can read this article in English here/
Az utóbbi pár évben Budapesten is egyre népszerűbb a külföldön már régóta jelenségnek számító street food. A klasszikus „vedd és vidd” típusú, gyalogos McDrive-hoz hasonlítható gyorséttermek (pl. gyrosos bódék) mellett egyre több és több féle street food pont üzemel szerte a városban.

unnamed (1)A street food fogalma kicsit messzebbre mutat a nevénél. Nem pusztán utcán evést jelent. Az éttermek és kávézók utcára nyíló, szabadtéri terasz része önmagában még nem teszi őket street food étteremmé, noha street food nem csak gyorskaja lehet, és nem zárja ki, hogy az étteremnek legyen beltéri része is.

Street Foodról legtöbbünknek olcsó, egyszerű, gyorsan elkészíthető fogások jutnak eszünkbe, amire nem kell sokat várni, és menet közben ugyanúgy elfogyaszthatóak, mint az étterem előtt, hangulatos környezetben ücsörögve és a járókelőket figyelve. Szerencsére az olcsóság a legtöbb esetben nem jelent rossz minőséget. Meglepően finom és különleges ételekkel találkozhatunk ilyen jellegű kajáldákban.

IMG_3700A belvárosban járva megfigyelheted, hogy szinte minden utcára jut legalább egy street food pont, ami rendkívül hasznos, mikor épp úton vagy, éhes vagy és idővel/pénzzel sem állsz olyan jól.

A street food üdítő és hiánypótló változatosság a gyorsétteremláncok és elegáns éttermek mellett. Ha még nem próbáltad, válassz egyet az alábbi listából, vagy bökj rá egyre (képletesen), ami mellett elsétálsz és szimpatikusnak tűnik.

Akkor is, ha sokszor ettél már ilyen helyen, Budapest garantáltan tud újat mutatni.

A közeljövőben pedig még egy nyomós érv szól majd amellett, hogy élj ezzel a gasztronómiai lehetőséggel. A május végén kezdődő, négy napos Budapest Essentials  rendezvénysorozat keretében egyéb éttermek és szórakozóhelyek mellett sok street food kajálda jelentős kedvezményeket biztosít majd a karszalaggal rendelkezőknek.

Végül pedig, íme egy válogatás a legismertebb és legjobb street food pontokból:

1451356_687227284622363_1333315600_nChurros Up!

Kiváló példa a street food sokszínűségére Magyarország első churros gyorsétterme, a Churros Up! A jellegzetes spanyol édesség, a churros különböző ízesítésű változatai mellett több féle shake-et és quesadillat (sós!) is kínál még ez a street food étterem. Sajnos csak egy helyen, a VIII. kerületben (Üllői út 2-4.) található meg a városban, de reggel 8-tól este 8-ig van nyitva és határozottan barátiak az árak.

Fruccola

photo (6) IMG_3732

Ha nem kifejezetten főétkezésre keresel helyet, csak nap közben akarsz harapni valamit, a Fruccola remek választás. A belvárosban két helyen is van üzletük, mindkettő az V. kerületben (Kristóf tér 3. és Arany János utca 32.). Hatalmas a szendvics választék, finom a kávé és gyors a kiszolgálás. Plusz pont, hogy a salátád alapanyagait te választhatod ki, és a szemed előtt készül el. Az adagok nagyok, az árak pedig középkategóriásak.

IMG_3744Leves

Egy hely, amibe akkor is beleszeretsz, ha nem vagy leveses. Szintén az V. kerületben (Vámház körút 14.) található Budapest egyik legkedveltebb street food kajáldája, a Leves. A levesek laktatóak, megérik az árukat és meglepően nagy választékban kaphatóak. Minden nap új ajánlattal, délelőtt 11 órától várja a vendégeket.

 IMG_3699Pasta

A másik népszerű dobozos- elviteles étterem (V. kerület, a Kálvin téri villamosmegállóval szemben) a stílusban és koncepcióban is nagyon hasonló Pasta, ami tésztaételeket kínál hasonlóan széles és változatos választékban, körülbelül ugyanolyan áron, mint a Leves. Itt különlegestől a hagyományosig mindenki megtalálja a számítását. A tészták laktatóak és gyorsan, helyben készülnek.

Burger & Love

burger 2 burger 3

A Burger & Love nem csak azért érdemli meg, hogy itt szerepeljen, mert a lista nem lenne teljes legalább egy hamburgerező nélkül, hanem mert rendkívül színvonalas és egyedi helyről van szó. A helyszín ismét az V. kerület (Október 6. utca 6.), az időpont pedig 11:30 és éjfél között. Jó hír bulizóknak, hogy csütörtöki, pénteki és szombati napokon hajnali 4-ig nyitva tart az éttermecske, ahol több féle hamburger alapú és egyéb menükből lehet választani. A Mekihez képest elég drága, de garantáltan friss és jó minőségű.

Kommentek