StoreDot – A gyors töltés csúcsa

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy nálunk lévő elektromos kütyü a legrosszabb pillanatban merül le és nincs nálunk a töltője, vagy ha mégis, órákig tart újra feltölteni az eszközt. Erre az esetre fejlesztette ki az izraeli székhelyű Storedot a saját, hihetetlenül gyorsan tölthető akkumulátorát.

Charger_596748b_thetimes.co.uk

Forrás: thetimes.co.uk

Az idei las vegasi CES-en mutatta be a cég töltéstárolójának legújabb verzióját, amely az első próbálkozásokkal ellentétben méretében már egészen közel áll a mindennapi használatra alkalmashoz. A tavalyi, kísérleti darab ugyanis rendkívül nagyra sikerült, bár a cél a technológia működésének demonstrálhatósága volt, így kevésbé foglalkoztak a mérettel. Idén azonban már más volt a helyzet.

Kicsi és gyors

StoreDot-Charge-the-Phone-Battery-in-30-Seconds_ipteccannes.com

Forrás: ipteccannes.com

Az új modell sokkal közelebb áll a szériaérettséghez, ugyanis alig nagyobb a hagyományos akkumulátoroknál, viszont jelentősen gyorsabban tölthető azoknál. Egy okostelefonba helyezve saját tápegységével egy perc alatt teljesen feltölthető, ami rendkívüli teljesítményre utal. Ahogy a cégvezetők mondják, százszoros teljesítménynövekedésről beszélhetünk, ami nagymértékben változtathatja meg a mindennapi életünket. És ez nem csak a magunknál hordott kütyükre igaz.

Időt spórol a sofőröknek

electric-car-charging_evstores.co.uk

Forrás: evstores.co.uk

A technológia iránt pedig nem csak a mobilkészülékek gyártói, hanem az autóipar is komoly érdeklődést mutat. Az elektromos autók elterjedésével egyre nagyobb lesz az igény a könnyen elérhető és rendkívül gyors töltőállomásokra, e feladatra pedig tökéletesen alkalmas a StoreDot. A terv ugyanis az, hogy egy autó akkumulátorát nagyjából 3 perc alatt fel lehessen tölteni az erre a célra kihelyezett áramkúton; ez a sebesség pedig közelében sincs a jelenlegi fél-egy órás feltöltési sebességnek. Az otthoni használat persze már kérdésesebb, hiszen felvetődik a kérdés, hogy a gyors töltéshez szükséges energiamennyiséget miként lesz képes biztosítani az elektromos hálózat, de idővel erre is biztosan találnak megoldást a szakemberek.

Az akkumulátor felépítéséről és működési elvéről bővebben az alábbi cikkekben olvashattok:
http://www.bbc.com/news/technology-30708945
http://energiaoldal.hu/toltes-3-perc-alatt/

Kommentek