Oszd be! Végezd el!

Hogyan osszuk be úgy az időnket, hogy aztán el is végezzük, azt, aminek el kell lennie végezve?

Az időhiány bizony a legtöbb ember életében jelen van, akár kifogásként, akár valós problémaként…. Igen, így kezdődne ez a szöveg, ha egy olyan toleráns ember írná, aki szeretné megérinteni olvasói lelki világát, megsimogatni a kis kobakjukat, majd a végén üres ígéretekkel cserben hagyni őket. Én viszont meg vagyok róla győződve, hogy az időhiány nem valós probléma, mindig kifogás! Ez az első lépés, amit el kell fogadnod, ha szeretnél mindennel végezni. Ugyanis ennek a cikknek a fő mottója:

“Arra van időd, amire akarod, hogy legyen!”

Ilyen egyszerű. Ha ezt megérted és megpróbálod kicsit jobban szabályozni a dolgaidat, akkor az idő hiányában elvégzetlenül maradt dolgaid listája üresen marad. Bár többé saját magadat nem nyugtathatod ezzel a kifogással. De ne félj, nem is lesz rá szükséged!

tumblr_lqzay4iFyj1qcrsn7o1_500_large1. írd le!

Bizony, így a “Jaj, elfelejtettem!” kifogásnak is búcsút kell intened. És nem, nem tudsz mindent megjegyezni, ha tényleg mindennel végezni akarsz, ez szinte képtelenség. Továbbá az se mindegy, hogy hogyan írod le. Mindenkinek más jön be. Van, aki a határidő naplót részesíti előnyben, mint például én és van, aki inkább a telefonjába írja fel a dolgokat, vagy egy online határidőnaplóba. A lényeg, hogy rendszerezz és ésszel tedd. Ha csak most kezdted az új életed formálását, akkor kezd kicsiben, először csak a következő napot tervezd meg. Ha már profibbnak érzed magad és jobban belejöttél, akkor az egész hetedet is megtervezheted előre.

Tipp: Mindenre hagyj egy kicsivel több időt. Bármilyen tényező közbe jöhet, mint, hogy megéheztél, vagy összefutottál valakivel. Ha pedig előbb végzel, akkor van egy kis szabadidőd, amit bármiféle haszontalan dologgal eltölthetsz, beosztás nélkül. Ez azért jó, mert így nem fogsz besokallni a sok tennivalótól és elkezdeni lázadozni.

large2. Ne aludd túl magad!

Nálam ez a leggyakoribb probléma és az egyetlen, ami miatt kárba vész a napom. Ha reggel nem kelsz ki időben az ágyból, akkor az egész napod lustálkodásba fog fulladni. Filmnézés, sorozatok, egy kis olvasás, még alvás. Majd még lesz időm! Egy nem dinamikusan induló reggel után, sokkal nehezebb beindítani a napot. Ha pedig a lustálkodás híve vagy és ebből nem engedsz, akkor jelölj ki egy napot, mondjuk egy lusta vasárnapot, amikor ágyban lehetsz és filmezhetsz egész nap. De akkor a többi napon minden mást csinálj meg, hogy kiüríthesd az egész napod! Ez egyébként ajánlott nem lustáknak is. Kell egy szabadnap a beosztás alól is, amikor mindent spontán végezhetsz el.

3. Kezd el! 

Az nem elég, ha a fejedben tervezgetsz, és még az sem számít, ha le van írva. El kell kezdened és meg kell csinálnod, amit elterveztél. Ezt a fejedben kell lejátszanod saját magaddal. Csak az elején lesz nehéz, mert utána már megszokod a napi rendedet és minden könnyeden és egyszerűen fog menni. Arra is figyelmeztetlek, hogy az elején iszonyatosan fáradt leszel, de, amint hozzászoksz már nem fog leteperni a lábadról a fáradság.

Tipp: Ha valami kész van pipáld ki a listáról, így ösztönzöd magadat azzal, hogy már mennyi mindent megcsináltál eddig is!

large (1)4. Ne görcsölj rá!

Az, hogy beosztod az idődet és elvégzed a dolgaidat, nem jelenti azt, hogy egy robotnak kell lenned, akinek most a beosztása miatt nem lesz ideje semmire. Ha a barátaid elhívnak valahova, ne azt mond, hogy már teli van a napirended, úgyhogy esélytelen, hanem nézd át, rendezd át. Rakj át valamit egy másik napra, vagy egyszerűen hagyd ki. Persze ezt nem teheted meg mindig, de néha-néha igen. És, hogyha a nap végén eszedbe jut, hogy te, hogy átugornál még valakihez, vagy elmennél egyet kávézni, akkor menj csak el. Ha nem élvezed úgy nincs semmi értelme. Tartsd meg a spontán énedet is, és így lesz kiegyensúlyozott és tökéletes az életed!

Kommentek