Öltözz a túléléshez!-2013 nyár

A kezdeti bizonytalanság után az elmúlt néhány nap hőmérsékletét elnézve kijelenthetjük: mégsem marad el a nyár. A pesszimisták, akik a júniusi hideghez hasonló időjárásra számítottak augusztus végéig, jobban teszik, ha minél hamarabb megejtik nyár eleji gardróbfrissítésüket, hiszen nyakunkon a kánikula. A következő cikkben nem feltétlenül az alapvető darabokra fogok koncentrálni, sokkal inkább a beszerzéshez és a megfelelő viseléshez adok tippeket, valamint néhány fontosabb kiegészítőről is beszélni fogok. Ígérem, rövid leszek, hogy még zárás előtt az üzletekbe érjetek.

Trikók

Nem hiszem, hogy túl sokat kellene beszélnem a trikók viselésének pozitív oldalairól, különösképp ebben az évszakban. Jobban szellőzik, mint egy egyszerű póló, így kevésbé izzadunk benne. Ez szerencsésebb esetekben nem látható, de egy ennél szembetűnőbb különbséggel is találkozhatunk akkor, ha a barnulás eredményét hasonlítjuk össze. Ha trikóban töltünk el egy délutánt a Margitszigeten, akkor az egész karunk egyenletesen barnul – a póló ujjának helye azonban elkerülhetetlenül a vállunkon marad. Fontos elkerülni az „edzőterem” jelleget is (kivéve, ha valóban edzőterembe indulunk). Az egyszerű, fekete vagy fehér trikókat érdemes valami mással (akár egy mellénnyel, vagy inggel) feldobni. A másik lehetőség pedig az, hogy a mintás, vagy feliratos darabokat választjuk, amelyek önmagukban is megállják a helyüket.

HM_vest_01 Hol:H&MÁr: 2990 Ft
www.hm.com/hu/product/
HM_vest_02 Hol:H&MÁr: 1990 Ft

www.hm.com/hu/product/

 

PB_vest Hol: Pull&BearÁr: 3595 Ft

www.pullandbear.com/webapp/

 A fehér póló

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenkinek ott rejtőzik a szekrényében, megbújik a ruhái között az egyszerű, fehér póló. Ez az a darab, ami a legfontosabbak közé tartozik, feltéve, hogy felismerjük, mennyi mindenre lehet használni. Ha okosan variáljuk a kiegészítőket, vagy esetleg egy kevésbé snassz nadrággal viseljük, egészen különleges összeállítások része is lehet. Szinte bárhová felvehetjük, egy átlagos napon, de akár egy átbulizott éjszakán is megállja a helyét, ez utóbbi esetben például egy zakóval együtt. Mondhatni bármelyik üzletben hozzájuthatunk, és később bizony rá fogunk jönni, mennyire jó befektetés volt ennek az egyszerű ruhadarabnak a beszerzése.

white_tshirt_01 Hol: Zara

lookbook.nu/look/
white_tshirt_02 Hol: Primark

lookbook.nu/look/

 

 A farmer rövidnadrág 

Az utóbbi évek talán legfeltűnőbb visszatérése a mindennapi divatba a kék farmerhez kötődik. Mindenhol ilyen nadrágokkal, ingekkel és mellényekkel találkozhatunk, legnagyobb előnye pedig az, hogy ritkán futunk össze teljesen egyező árnyalatú és szabású darabokkal. Nyárra talán a rövidnadrágok iránt legnagyobb a kereslet, a fast fashion üzletekben azonban sokszor csak igen drágán juthatunk hozzájuk. A megoldás már a névben megtalálható, ne várjunk megdöbbentő vagy sokkoló felfedezést – a rövidnadrág egy nadrág, ami rövid. Ebből az egyszerű tényből következik az, hogy ha egy – akár turkálókban, vagy olcsóbb üzletekben – megvásárolt normál, kék farmernadrág szárát levágjuk és megvarrjuk (vagy ezt elvégzi az édesanyánk, barátnőnk), akkor egy megtévesztően hasonló darabot tarthatunk a kezünkben, mint amit az üzletek polcain vagy vállfáin láthatunk. A különbséget a pénztárcánkban keressük.

denimshorts_01 lookbook.nu/look/
denimshorts_02 lookbook.nu/look/

 Fullcap

A nyári hőségben a leégés mellett leginkább a napszúrástól kell tartanunk. Megpróbálhatunk séta közben az árnyékos területeken maradni, idővel azonban rá kell jönnünk, hogy ez fárasztó és nagyon sok odafigyelést igényel. Az idei nyáron a kalapok töretlen népszerűsége mellett a fullcap is egyre elterjedtebbé válik. Az eredetileg hip hop, valamint deszkás körökben elterjedt fejfedő mára már bárki ruhatárában helyet foglalhat, a sportosabb vonalat képviselőktől egészen azokig, akik egy-egy elegánsabb összeállítást akarnak megfűszerezni. Azon felül, hogy elkerülhetjük vele a hőgutát, azoknak is sokat segíthet, akik épp nem akarnak időt tölteni a hajuk beállításával.

cap_02 Hol: H&Mlookbook.nu/look/
cap_01 Hol: H&M

Ár: 2990 Ft

www.hm.com/hu/product/

 

 Cipők

Egyik talán legnagyobb problémája az, hogy az év többi részében megszokott zárt cipőink meglehetősen kényelmetlenné válnak 25-30 fok felett. Ha mindenképp az ilyen stílusú lábbelikhez ragaszkodunk, az anyagot tekintve egyedül a vászon tűnik célravezetőnek: színtől és stílustól függetlenül rengeteg darabot találhatunk az üzletek polcain. Abban az esetben, ha ez valaki számára még így is elviselhetetlen, szóba jöhetnek még a szandálok, papucsok, vagy esetleg saruk is. Személyes véleményem szerint a crocs utcai viselésének még mindig komoly büntetést kellene maga után vonnia, és ugyanígy vélekedem az örök szandál-zokni párosításról (ami mindenki szerint ciki, mégsem tűnik el). A műanyag papucsok és szandálok megvásárlása helyett viszonylag barátságos áron juthatunk hozzá egy-egy bőrből készült darabhoz, ami egyrészt több nyáron keresztül is rendelkezésünkre áll majd, másrészt sokkal stílusosabban hat.

footwear_01 Hol: H&M

Ár: 6990 Ft

www.hm.com/hu/product/

footwear_02 Hol: Pull&Bear

Ár: 8995 Ft

www.pullandbear.com/webapp/

 

A fentiekben azokra az alapvető dolgokra helyeztem a hangsúlyt, amik megkönnyíthetik a nyári ruháink beszerzését, a hőség átvészelését, és stílust hozhatnak mindennapjainkba. Az említetteken felül feltétlenül be kell szereznünk még (legalább) egy napszemüveget, s így már nem csak a légkondicionált szobában, hideg sörrel a kezünkben vészelhetjük át a nyári napokat.

Kommentek