Nyári munka, de nem csak nyárra

A nyári szünet kisebb – vagy épp nagyobb – részét egyre több diák használja arra, hogy valamit dolgozzon, pénzt keressen. Ennek sok módja lehet, azonban van egy, ami kifejezetten komoly bevétellel is kecsegtethet. Ez nem más, mint a statisztálás.

Fontos tudni, hogy a statiszta munka nem diákmunka! Statisztának gyakorlatilag szinte bárki jelentkezhet, hiszen sok karaktert keresnek a forgatásokhoz, ergó a jelentkezés korosztályfüggetlen. Lehet szó filmről, videoklipről, reklámról, pár arc mindig kell a főszereplő(k) mögé, akik pedig a statiszták közül kerülnek ki. Mivel egy adatbázisból szemezgetnek a készítők, tudható, hogy rengeteg ember képét nézik végig, akikből végül a “nyertesek” kikerülnek. Érdemes tehát valami olyan képességet felmutatni, ami azonnal szemet szúr. Személyes tapasztalat, hogy egy kis sportnak köszönhető kidolgozottabb testalkat komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy bekerüljünk egy produkcióba. Természetesen nem csak a sportosság lehet kiemelkedő, hiszen ahány szerepkör, annyi féle ember, szóval mindenkinek van esélye. Van, hogy “mackósabb” alkatra van szükség; láttam már olyat is, hogy török szultán szerepre kerestek embert; fénydublőrökre is sokszor van szükség.

GetInline_largeHa sikerül kicsit jobban kitűnni a tömegből, máris anyagi előnyhöz juthatunk. Amíg a döntő többségnek inkább csak a normál statiszta szerepre van úgymond esélye, addig egy feltűnőbb karakter akár kiemelt statiszta szerepet is kaphat, ezzel együtt pedig a honorárium is több lesz. Újra a saját tapasztalatomat tudom felhozni példának: mivel beválasztottak a “sportplusz” kategóriába, máris magasabb fizetést tudtam kapni. Vannak persze még kiemeltebb statiszták is, de ők inkább a statisztaszervezők által ajánlott emberek. Én csak “többfilmes”-eknek hívom őket, szerintem érhető, hogy miért.

Apropó fizetés. Az általános statiszta fizetés egy forgatási napra olyan 6-7000 forint körül alakul. Ez kevésnek tűnhet, viszont nem feltétlenül kell érte megszakadni, bár egy-egy ilyen nap a 10-12 óra hosszat is tarthat. (Vannak persze kivételek.) A kiemelt szerepeknél viszont több tíz-, vagy akár százezres nagyságrendű fizetést is be lehet zsebelni. Én sportolóként átlagban olyan 14 ezer forintot kapok egy napért, ami nem olyan rossz pénz, de! Vannak olyan szerepek, amik miatt esetleg a hajunktól kell megválni, és/vagy akár be is festenek tetőtől talpig. Ezekkel is nagyot lehet szakítani, olyan 15-17 ezer forint az alapdíj, erre jön még rá a túlóradíj, ami egy mozifilm esetében mindennapos. A százezres küszöböt inkább egy reklámmal lehet átlépni, de ahhoz már komoly szerencse is kell, elég kevesen kapnak ilyen szerepet. Könnyen kiszámolható, hogy egy egész nyarat kitöltő mozifilmforgatással (átlag 5 nap munkáva) 300, de akár 500 ezer forint is megkereshető. Nyilván nem ez az átlag, de a dolog létezik és elérhető. Van, aki egyenesen a statisztálásból él, és annyi forgatásra megy el, amennyire csak tud.

Attól persze nem kell félni, hogy egy ilyen munka az egész nyarat elvenné. Ez például nagy előny a diákmunkákkal szemben. Ha egy komoly mozifilmbe hívnak, aminek a forgatása egész nyáron tart (ebbe estem bele én is), nincs miért aggódni, a szabadság eltöltésének lehetősége adott. Nyilván érdemes minél többször elmenni a forgatásokra, de ha úgy alakul, hogy nyaralni kell menni, akkor egyszerűen lemondod az adott forgatási napot. A dolog persze nem ennyire egyszerű, de nem is túl bonyolult: adott forgatási hét (vagy nap) előtt kapsz egy telefont, hogy munka lenne ekkor és ekkor, tudsz-e jönni. A választ tudod, megmondod, tudomásul veszik. Nem érdemes azonban nagyon sokat kihagyni, mert azt kockáztathatod, hogy többször nem hívnak be. Okosan kell csinálni, és akkor pénzed is lesz és szórakozni is el tudsz menni.

És ha már szórakozás. Egy forgatási nap az esetek többségében nagyon hosszú. A 12-14 órát rendszeresen meghaladja, sokaknak azonnal el is megy a kedvük a filmezéstől. Na ők azok, akik rosszul döntenek, de erről később. A hosszú nap után nem mindig van energiája az embernek még szórakozni menni, örül, ha hazajut és mehet aludni, hogy aztán másnap korán reggel újra terepre menjen. A nagy nyereségnek tehát ez az ára. Most persze egy nagyobb kaliberű filmről beszélek, kisebb volumenű forgatásokon még nem volt szerencsém részt venni.

Ez az ár viszont megéri a fáradtságot, és itt térek rá azokra, akik idő előtt adják föl. Amikor kiadják a filmeket DVD-n, általában rengeteg videót nézhetünk meg arról, hogyan is folyt a forgatás. Szerintem nincs ember, aki ne gondolkozott volna rajta, hogy milyen jó lenne ebbe a forgatagba belecsöppenni. A statisztálást így ezen álom beteljesülésének is nevezhetjük, hiszen ennél közelebb egyszerűen már nem lehetünk a filmhez. A színészek ott járnak közöttünk, hibáznak, miattuk kell újravenni a jelenetet vagy a beállást, a rendező melletünk kiabál, az operatőr közöttünk mozog a kamerájával. Egyszerűen hatalmas élmény, hogy mi is részesei lehetünk valaminek, amit később várhatóan milliók fognak látni moziban vagy tévében.

Én azt mondom, érdemes belevágni ebbe. Érdemes az élményért és nem utolsó sorban a pénzért, amit egy átlagos diákmunkával nem biztos, hogy megkeresel. Annyivel is előrébb vagy, hogy filmeket egész évben lehet forgatni, így statisztákra is ugyanúgy egész évben szükség van, tehát bármikor plusz bevételhez juthatsz. Szerintem értelmetlen nem belevágni a dologba, mindenkit csak bíztatni tudok.

Fontos kérdés, hogy hogyan is kerülhetsz be egy ilyen adatbázisba. Egyszerű: egy castingra kell elmenni. A közösségi oldalakon egyre többször lehet ilyen lehetőségekbe belebotlani, ezekkel élni kell. Érdemes álláskereső portálokon is nézelődni, ott inkább a modellügynökségek hirdetnek, akik szintén ajánlanak statiszta munkákat, de sok egyéb hirdetésre is rá lehet bukkanni, amik mind abban segítenek, hogy a tv képernyőjére kerülj. (Facebook: Facebox Team, Statiszta munkák, Sabotage casting; álláskereső portálok: Jobinfo.hu, Portfolio.hu, Jobmonitor.hu, stb.)

Ha az adott filmbe nem is válogatnak be, az adatbázisban már benne vagy, az esély innentől kezdve adott. A fent említetteken kívül sok cég foglalkozik még statiszták beszervezésével. Egy részük ingyen hirdeti a castingokat, mások (pl. a modellügynökségek) tagsági díjat kérnek, cserébe egy kicsit kisebb méretű adatbázisba kerülsz be, ahonnan – érthetően – több esélyed van kijutni egy forgatásra.

Azt mondom tehát: figyelni kell a hirdetéseket és le kell rájuk csapni. Előbb vagy utóbb ott leszel a képernyőn!

Kommentek