Munkakeresés Londonban

London Eye, piros telefonfülke, Big Ben, Trafalgar square, double decker… gyönyörű Londoni látkép, de a lényeg most nem ez. Hiszen kicsit unalmas lenne már, nem igaz?! Most inkább arról szeretnék írni, hogy mit is tegyél, ha inkább egy kis pénzt és tapasztalatot szeretnél gyűjteni az egy hét alatt bezsebelt nyaralós élmények helyett. Avagy, hogyan nyaralj úgy, hogy több pénzzel érkezel vissza, mint amennyivel elmentél, vagyis… ahogy én is tettem. Ne aggódjatok, nem tartok magamban semmit!

Külföldön dolgozni? Miért is? Leginkább azért, mert Magyarországon tízszer olyan nehéz munkát találni, ha nem százszor, tapasztalat nélkül valószínűleg sehova nem vesznek fel, a tapasztalatodat pedig megszerezheted külföldön együtt a nyelvtudással és ezután már kapkodni fognak utánad Magyarországon is. Oké, nem mondom, hogy Londonban tapasztalat nélküli kisdiákokat keresnek minden helyre, de a munkakeresés sosem volt igazmondó verseny, leellenőrizni meg nem fogják, hogy valóban dolgoztál-e már két hónapot Magyarországon abban a kis étteremben, aminek nem is értik a nevét, avagy sem. Tehát pakold be a bőröndödet, ha sikerült már szállást találnod a többi tennivalót pedig egyszerűen olvasd el itt és készülj fel életed eddigi legnagyobb kalandjára!

Mire van szükséged, hogy dolgozhass?

 1. National Insurance Number: Ezt az Angliában születettek automatikusan megkapják, aki viszont külföldről érkezik, annak igényelnie kell. Fel kell hívni egy számot, amelyet az alábbi oldalon találsz meg és időpontot kell kérni egy interjúra. Az időpontot valószínűleg egy-két hét múlva kapod meg, de, enélkül is elkezdhetsz dolgozni, ugyanis, ha már van időpontod, azt a legtöbb munkahely elfogadja. A számot ezek után levélben fogják kiküldeni a címedre. Ezért kell, hogy legyen egy “állandó” címed. Ez, ha csak nyárra mész lehet egy kint élő barátodé is, de ezt ne említsd az irodában, mert feleslegesen nem szeretnek Ni számot adni. www.gov.uk/apply-national-insurance-number
 2. Bankkártya: Ajánlott csinálni egy angol bankkártyát. Ezt csak, akkor tudsz, ha már van munkád és kérsz egy levelet a munkaadódtól, amelyben igazolja, hogy már valóban dolgozol. Ezután ezzel a levéllel elmehetsz bármelyik bankba és rögtön elintéznek neked mindent, a bankkártyád pedig egy héten belül meg is érkezik majd, szintén postán.

Mit vigyél magaddal? 

 • Curriculum Vitae!.. azaz önéletrajzot, digitális és nyomtatott formában egyaránt. Szép, mosolygós arcképpel. Kép nélkül nem fogsz senkit se érdekelni, úgyhogy ne is akarj eltekinteni tőle. További önéletrajz író tippeket találsz egy régebbi cikkünkben: classy.hu/index.php/a-jo-oneletrajz-jo-belepo/
 • Valamennyi angoltudást rengeteg önbizalommal. Londonban senkit nem érdekel, ha hibás a nyelvtanod, vagy akcentusod van, mert szinte mindenkinek van. De, ha nem mersz megszólalni, az igenis zavarja őket. Tehát elő a száz vattos mosolyt és fényezd magad, ahogy csak tudod. Persze, azért ne tűnj nagyképűnek se!
 • Jókedvet, közvetlenséget és szorgalmat. Minél mosolygósabb vagy, minél közvetlenebb az emberekkel, minél több ember szívébe lopod be magad, minél jobb első benyomást alakítasz ki magadról, annál valószínűbb, hogy kapkodnak majd utánad a különböző helyek.

Ennyit  elég is vinned magaddal, ha interjúra indulsz, de, hogy jutsz el addig? Ennek többféle módja is létezik, amelyeket mindjárt el is árulok, de első és legfontosabb dologként tudnod kell belőni a célt. Ne rakd túl magasra a lécet! Nem leszel rögtön hoteligazgató és egy irodai munkára se a külföldi diákokat fogják kiválasztani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kéne fogadnod az utcaseprő vagy a lecsúszott pakisztáni étteremben való csillivilli állást. Kereshetsz azonban állást étteremben, pub-ban, szállodában, kávézóban, ruhaboltban. Az igazat megvallva a vendéglátóiparban van a legtöbb esélyed a gyors elhelyezkedésre, de persze találhatsz más munkát is, igényeidnek és képességeidnek megfelelően.

Hogyan juthatsz el az interjúig?

 • Első lépésként, amit rögtön megtehetsz, amint szerzel egy angol számot, (Pár fontért vehetsz feltöltős SIM kártyát bármelyik boltban) hogy felteszed magadat a www.gumtree.com -ra. Ehhez szükséged van egy minimális nyelvtudásra. Elsőként csinálnod kell egy felhasználói fiókot, amelyben megadod az alapadatokat, email cím, név, jelszó stb. Ezek után felrakhatsz magadról egy pár soros hirdetést, hogy ki is vagy te, milyenfajta munkát keresel, esetleg milyen tapasztalatokkal rendelkezel. Ebben ne legyen hiba, és lehetőleg add meg az email címedet és telefonszámodat is. Ugyanide felrakhatod az önéletrajzodat is, de, ha teszel képet is a hirdetés mellé, akkor nem szükséges. Miután mindez megvan valószínűleg rengeteg hívás és sms fog beözönleni a telefonodra és email a postafiókodba, amelyben szeretnének találkozni veled. 

Vigyázz!

 1. Mielőtt elmennél mondjuk egy étterembe interjúra mindenképpen keress rá a neten! Minden normális étteremnek van honlapja, ha nincs, ne menj el, mert átverés!
 2. Az olyan smsekre, amelyben hihetetlenül nagy fizetést ajánlanak anélkül, hogy elmondanák, hogy mi is lenne a munka, ne is válaszolj, az is átverés!
 3. Ha lány vagy, akkor rengeteg hívás, sms, és email fog jönni, hogy vállalsz-e masszázst sok pénzért. Ja, jól hangzik, csak megmasszírozod és kapsz 300 fontot pár óráért, csak az a gond, hogy ezeknek  a masszázsoknak nagy része happy end-del végződik. És nem számodra, hanem az “ügyfeled” számára. Úgyhogy inkább ne kockáztass!
 4. Ha felhív valaki, aki nem szól bele, akkor rögtön tiltsd le a számot, többször is fel fog hívni és furán fog lihegni a telefonba. Ugye nem akarod elképzelni, hogy mit csinál a vonal túlsó felén?!
 5. Ne fogadj el olyan munkát, ahol kevesebbet fizetnek a minimálbérnél, mert, akkor feketén dolgozol. Mindenképpen legyen szerződésed is, így biztos lehetsz benne, hogy legálisan végzel munkát és megkapod majd, ami jár neked!
Év 21 év és felette 18-20 év között 18 év alatt
2013 (október elsejétől) £6.31 £5.03 £3.72
2012 (mostani) £6.19 £4.98 £3.68

 

Ezeken a veszélyeken kívül azonban rengeteg rendes ajánlat is fog jönni, ha jó szöveget adsz fel hirdetésként, tehát hajrá.

 • Amíg fogadod a hívásokat és elmész az interjúkra, fogd kézbe az önéletrajzaidat és indulj el a városba. Amelyik hely megtetszik oda egyszerűen menj be és mond meg, hogy munkát keresel. Add oda az önéletrajzodat, légy szimpatikus és, ha kell nekik valaki, akkor meg fognak keresni!

Ennyi az egész, hidd el nekem. Én 4 nap alatt találtam munkát és azóta is ott vagyok heti 5 napot a héten és egyszerűen imádom. 3 ajánlat közül döntöttem emellett, tehát semmi sem lehetetlen, ne félj!

Sok szerencsét! Ha bármilyen kérdésed van írd meg kommentben, vagy írj a mail@classy.hu-ra!

014

Kommentek