Mi kerüljön a piknikkosárba?

Elkezdődött a tavasz, előkerültek a kiskabátok, egyre több a napsütés. Ilyenkor mindenki szeret a szabadban lenni, végre kicsit kimozdulni a négy fal közül. A tavasz szuper programokat kínál a természetbe vágyóknak, többek között ilyen a piknik is. Legyen szó családi délutánról, vagy néhány óráról a barátaiddal, kedveseddel, egy piknik mindenképpen összehozza az embereket. Tegyük félre a számítógépet, a televíziót és az okostelefonokat és vonuljunk ki egy kicsit a szabadba, hogy minőségi időt tölthessünk egymással.

Mi most néhány étel- és italötlettel segítünk abban, hogy a közös piknik minél jobban sikerülhessen. Lássuk, mik kerüljenek mindenképpen a piknikkosárba.

A legfinomabb szendvicskrémek

Az egyik legegyszerűbb fogás a piknikkosárba egy kreatívan elkészített, ízletes szendvics. Tegyük különlegessé az alkalmat és készítsünk házi szendvicskrémet, ami sokkal finomabb, mint a boltban kaphatóak.

Zöldfűszeres joghurtkrém

greenBármilyen száraz pirítóshoz, házilag készített kenyérhez, magos kiflihez ízletes feltét ez a joghurtos finomság.

Hozzávalók:

  • 5 dl natúr joghurt
  • 1 csokor metélőhagyma vagy 2-3 szál újhagyma zöldjével
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

Elkészítés:

Tegyünk egy tésztaszűrőt egy lábasba és béleljük ki konyhai törlőkendővel. Alaposan keverjük fel a joghurtot, majd öntsük a kibélelt tésztaszűrőbe, majd hagyjuk éjszakára a hűtőben, hogy lecsepeghessen a joghurt leve. Így krémesebb, lágyabb állagú lesz a feltét. Ezután a kapott krémet finoman sózzuk és borsozzuk meg, majd daraboljuk fel a petrezselymet és a hagymákat. Keverjük őket össze alaposan a joghurttal és tegyük a hűtőbe szállításig. Ha egy jól zárható befőttesüvegbe tesszük a krémet, akár a pikniken is megkenhetjük vele szendvicseinket.

Bazsalikomos padlizsánkrém

padlizsanHozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikomlevél
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a padlizsánt, majd előmelegített sütőben süssük 20 percig. Ezután hámozzuk le a héját, és tegyük félre. Az apróra vágott hagymát és bazsalikomlevelet hevítsük fel a vajon, majd keverjük össze a padlizsán húsával és mixeljük krémesre. Ízlés szerint egy kis paradicsomot is hozzáadhatunk, hogy kicsit feldobjuk a padlizsánkrém ízét. Ezután máris kenhetjük az ízletes szendvicseket a piknikre.

Avokádós szendvicskrém

avocado cream sandwichHozzávalók:

  • 3 avokádó
  • 1 teáskanálnyi mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:

Hámozzuk meg a 3 avokádót, vegyük ki a magot belőlük, majd a húsát pépesítsük villával. Keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal, azután szórjuk rá a fűszereket. Miután alaposan összekevertük az alapanyagokat, tegyük a krémet néhány órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Ezután szállíthatjuk is.

Extra tipp: Inspirálódjatok korábbi cikkeinkből, ahol megtalálhatjátok a legjobb recepteket minipizzára és wrap-okra.

A legjobb szomjoltók piknikhez

A piknik nem is lehet igazi egy házi készítésű ital nélkül. Itt is számos variációból választhatunk, mi is megosztunk veletek néhány könnyen elkészíthető szomjoltót a piknikezéshez.

Áfonyás limonádé

blueberry lemonadeHozzávalók:

  • 6 citrom leve,
  • 1 bögrényi jég,
  • 1,5 dl áfonyalé,
  • 5 dl víz,
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:

Egy kancsóban keverjük össze az áfonyalét a cukorral és a citromlével. Használhatunk igazi pépesített, majd leszűrt áfonyalevet is a bolti helyett. Kevergessük fakanállal a levet addig, amíg a cukor fel nem oldódik benne, majd adjuk hozzá a jeget és töltsük lezárható üvegbe.

Mentás limonádé

mint lemonadeHozzávalók:

  • 4 citrom leve
  • 1,5 dl víz
  • édesítőszer
  • 1/4 csésze apróra vágott mentalevél

Elkészítés:

A citromok levét facsarjuk egy kancsóba, majd adjuk hozzá az édesítőszeres vizet és a mentaleveleket. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk hűtőben állni néhány órát, hogy összeérjenek az ízek.

Levendulás limonádé

Akik egy kis különlegességre vágynak, mindenképpen próbálják ki ezt a finomságot.

lavender lemonadeHozzávalók:

  • 1 evőkanál szárított levendula
  • 2 citrom leve
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 liter víz

Elkészítés:

A levendulavirágra öntsünk forró vizet, majd 10 percig hagyjuk állni, hogy kiázzanak belőle az illatanyagok. A kapott oldatot szűrjük le. Ezután facsarjuk a citromok levét egy kancsóba, öntsünk hozzá vizet, ízesítsük cukorral, majd tegyük bele a levendulaoldatot. Hagyjuk egy kicsit a hűtőben és néhány óra elteltével fogyaszthatjuk is.

Kommentek