Lépj ki a komfort zónádból – Vegyél erőt magadon!

„A siker/az élet ott kezdődik, ahol a komfort zónád véget ér!”

A komfort zónád egy virtuális határ, amit te szabsz magadnak a mindennapi teendőid és rutinod által. Minden egyes nap, amikor nem győzöd le önmagad, ezen a zónán belül maradsz. Ez persze rendkívül kényelmes megoldás (a neve is adja), de nagyon sok mindentől megfoszt téged.

Kilépni belőle kétféleképpen lehet. Mindkét mód valahol a valódi határaidat feszegeti. Ha megpróbálod, meg fogsz lepődni rajta, milyen nagy az a virtuális terület, amit eddig nem használtál ki. A komfort zónából való kitörés mindkét értelemben önmagad fejlesztése. Produktívabb leszel és nyitottabb. Jó esetben megtetszik a dolog, és az élet minden területén kihívások elé állítod majd magad.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?
Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, és amit megtehetsz, ne hagyd ki!

Biztosan ismerős a következő szituáció:

afternoon-cold-lazy-life-Favim.com-1642710Vége a tanításnak, hazamész és bekapcsolod a tévét. Semmi jó nem megy. Keresel valami kaját, de továbbra is megy a tévé. Majd bekapcsolod a laptopodat, vagy a mobiloddal csatlakozol az otthoni wifire és elfacebookozgatsz tíz percet… Aztán mikor legközelebb az órára nézel, rémülten látod, hogy már négy óra eltelt. Rengeteg házit kaptál aznapra, de gyorsan mérlegelsz és a 80%-át „nem fontos” címszóval kiszűröd. A maradékot összecsapod, hogy aztán valami értelmesebbet csinálhass. Mondjuk megnézd az esti sorozatodat, vagy szerencsésebb esetben elmenj a heti két spinning edzésed egyikére.

Valljuk be, mindannyian csinálunk ilyet néha. Azonban ha rendszeressé válik, rengeteg értékes időt pazarolsz el, ami alatt felfedezhetnél olyan dolgokat, embereket, amikkel és akikkel később sokkal szórakoztatóbban tudnád tölteni a szabadidődet.

comfort-zone-inspiration-landscape-mountains-Favim.com-921779Az időbeosztás nem akkora művészet, mint amekkorának a B-kategóriás önfejlesztő könyvek szerzői szeretik feltüntetni. A képlet nagyon egyszerű. Vagy te, az időd, a teendőd és a motiváció. A másik oldalon pedig az eredmény. Ha nem jön ki, az egyik tényező hiányzik. Ez többnyire a motiváció. Mivel a „nem akarok megint kettest kapni matekból” és a „két hete lejárt a határidő” nem mindenkinek elég motiváló, meg kell találnod, mi az, ami téged személy szerint motivál.

26623_10151307179157288_246375380_nJó ötlet egy-egy sikeresen elvégzett feladatért megjutalmaznod magad. Ebből akár szokást is csinálhatsz, így legközelebb már várni fogod, és nagyobb lelkesedéssel fogsz nekiállni a feladatnak. Például menj el sétálni a befejezett esszéd után, vagy minden kidolgozott tételért jutalmazd meg magad egy fagyival. (A 10 perc tanulás után 10 perc chatelés kevés esetben vezet jóra, mert nagy eséllyel a gép előtt ragadsz.)

cake-coffee-notebook-pens-staedtler-study-Favim.com-54563Kísérletezd ki a módszert, amivel gyorsabban el tudod végezni a feladataidat. Ha az íróasztal unalmas, próbálj ki több helyszínt. Menj könyvtárba, egy parkba, kávézóba. Tanulj a tesóddal vagy egy barátoddal. Beszéld át a prezentációt még egyszer telefonon vagy Skype-on. Dolgozni néha egész szórakoztató.

És ha már munka terén ekkora előrelépést tettél, foglalkozz egy kicsit a szórakozással is.

friends-fun-party-summer-sun-Favim.com-305005Elsőre abszurdnak hangozhat, de ahhoz, hogy a magánéletedben kilépj a komfort zónádból, még nagyobb motiváció szükséges, mint ahhoz, hogy a munkádban tedd ezt meg. Mikor egy feladatot kell elvégezned, nagy részben másoknak akarsz megfelelni, míg a szabadidődben a magad ura vagy, és mindent úgy csinálsz, ahogy neked tetszik.

Jelek, amik azt mutatják, hogy túlságosan elkényelmesedtél:

  • Nem jársz el sehova. Hétvégén sem.
  • Persze, minden nap látod a barátaidat… Az iskolában.
  • Utoljára akkor ismertél meg új embereket, mikor osztályt/iskolát váltottál.
  • Élből hülyeségnek kategorizálsz be szokatlan hobbikat.
  • Ha Facebookon meghívnak egy eseményre, nem hogy nem leszel ott, arra sem veszed a fáradságot, hogy elolvasd a leírását

A lista persze folytatódhatna, de ha te is a komfort zónádban élsz, már biztosan magadra ismertél.

Változtass!

Vágj bele valami újba az idődtől és a beállítottságodtól függően. Ha rendszeresen tudsz vállalni valamit, érdemes rendszeres elfoglaltságot keresned. Próbálj ki egy új sportot, iratkozz be táncórára vagy nyelvtanfolyamra. Menj barátokkal, vagy egyedül. Ha egyedül mész nagyobb esélyed van új arcokat megismerni. A nagy számok törvénye alapján pedig garantáltan lesz közülük egy-kettő, akivel megtalálod a közös hangot.

Az új ismerősök által rengeteg kapu megnyílik előtted. Megismerheted az ő társaságukat, helyeket ahová ők szoktak járni. Összejöhetsz valakivel vagy összehozhatsz valakiket.

Ha ezt első körben „kösz, de inkább kihagynád”, kezdd fokozatosan. Jelölj ki egy napot a héten, amikor csinálsz valami újat. Például fedezz fel minden hétvégén egy új teaházat (kocsmát) egy barátoddal vagy a pároddal. Vagy látogasd meg azokat a helyeket, amikért a turisták odavannak. Készíts képeket és vezess blogot.

Ezt persze nem szórakoztató egyedül csinálni. Viszont ha kreatív tervekkel állsz elő, hamar találsz magadnak társaságot a baráti körödben.

Ha pedig még mindig szkeptikus vagy, nézd meg az Igenember című filmet, ami biztos megnevettet majd, és annak ellenére, hogy Jim Carry játszik benne – aki nem sűrűn látható komoly szerepben – megfontolandó mondanivalója van.

Kommentek