Legjobb tanulós helyek!

Korábbi cikkeinkben adtunk már tippeket, hogyan vegyétek rá magatokat a futásra, vagy hogyan motiváljátok magatokat egy-egy elvégzendő feladat előtt/közben. Most itt egy kis kedvcsináló tanuláshoz.

Ha középiskolás/egyetemista vagy, jó eséllyel akár órákat töltesz egy nap tanulással (vizsgaidőszakban mindenképpen). Ki mondta, hogy ezeknek az óráknak a szenvedés jegyében kell telnie? Találd meg a számodra tökéletes helyszínt, és a tanulás többé nem a magányos kínlódás napszaka lesz, hanem idő, amikor elvonulsz a saját kis világodba, hogy kényelmesen elmélyedj valamiben – akár jobban, akár kevésbé érdekel az adott tananyag.

Az alábbi lista esős és napsütéses időre, otthon ülőknek és folyton úton lévőknek egyaránt ajánl alternatívákat.

 ágyban tanulás1. Helyszín: az ágyad

A kényelmet és az otthon melegét kedvelőknek tökéletes választás egy párnát a falnak döntve, egy pléddel és egy forró csokival/teával felszerelkezve nekilátni a napi teendőknek. A megszokott, barátságos közeg, az elszabadulás az iskolában való formális tanulástól sokak teljesítményét megsokszorozza, ráadásul időtakarékos, mert ki sem kell mozdulni hozzá, ami hidegben nagyon kecsegtető.

Egyáltalán nem ajánlott viszont lustáknak, délutáni alvóknak és halogatóknak. Lássuk be, ha ebbe a kategóriába tartozol, előbb fogsz aludni fél órát és megnézni két új House of Cards részt, mint kinyitni a könyvet. Ezen kívül érv lehet ellene, hogy nehezebb ágyban ülve/fekve írni, különösen kézzel.

 large (2)2. Helyszín: a kert/erkély

Ahogy beköszönt a melegebb idő kicsit kijjebb merészkedhetsz a házból és kellemeset a hasznossal egybekötve tanulás közben napozhatsz/napozás közben tanulhatsz a friss levegőn. Előnye, hogy minden elérhető közelségben van, bármikor beugorhatsz a szobádba egy ott felejtett szövegkiemelőért vagy a konyhába egy újabb szendvicsért. A szabadban vagy, ez serkentheti a koncentrációs képességedet (amennyiben nem vonja el valami a figyelmed), mégis otthon.

Hátránya sajnos még több van, mint a kényelmes ágynak, ami könnyen csapdává válik. Valószínűleg kényelmetlen, por, bogarak, az utca zaja, és egyéb tényezők nehezíthetik meg a dolgodat.

 0432043071d4ab3ebb5c129c494c57d93. Helyszín: Könyvtár

Megfigyelted, hogy akkor vagy a leghatékonyabb, mikor a padban, vagy nagy ritkán az íróasztalodnál ülsz? Könnyű elterelni a figyelmed? Lusta vagy és mindent szívesebben csinálsz, mint tanulsz? A te helyszíned egyértelműen a könyvtár – már amennyiben őszinte elhatározásod, hogy felkészülsz egy anyagból.

Rendes széken, asztalnál ülve, a könyvek végtelen tudásától – és szorgalmas könyvtárlátogatók százaitól – körülvéve biztosan nem lesz kedved aludni. Így könnyebben koncentrálsz majd a feladatra és gyorsabban végzel.

Sajnos ehhez is ki kell mozdulni, de megéri. A Szabó Ervin Könyvtárban tanulni például még esztétikai élményt is nyújt.

kávézóban tanulás 4. Helyszín: kávézó

Személyes kedvencem a Starbucks, de igazságtalan lenne csak róluk írni, hiszen rengeteg más kávéházlánc egységei alkalmasak egész délutános tanulásokra. Különösen népszerű a Szent István Bazilikánál és a Király utcánál lévő Starbucks, az Eiffel téri Costa Café és a Kálvin téri California Café, ahol, ha tanulni megyünk, mindig találkozunk (leginkább külföldi SOTE-s) sorstársakkal. Emellett még rengeteg tanulásra alkalmas kávézóról olvashattok CoffeeCorner rovatunkban.

Ideális azoknak, akik nem szeretnek otthon ülni, viszont zavarja őket egy könyvtár formalitása, ahol csendben kell lenni és nem lehet tanulás közben nassolni. Egy kávézóban kellemes háttérzene szól, és igényes, kényelmes környezetben, teát vagy kávét kortyolgatva készülhetünk fel egy dolgozatra vagy vizsgára.

Sokak figyelmét viszont könnyen eltereli mások beszélgetése, illetve az ingergazdag környezet. Ezen felül költséges szokás is minden nap órákon keresztül fogyasztani valahol azért, hogy tanuljunk.

 large5. Parkok

Ismét egy személyes példa: a Margitsziget. Előnyei és hátrányai hasonlók, mint egy kertnek, kivéve, hogy itt előre kell gondolkoznod, mit szeretnél vinni magaddal, mert nem tudod két perc alatt pótolni, ami hiányzik.

Azoknak ajánlott, akik ragaszkodnak a szabad levegőhöz, de nem kertes házban laknak, vagy egy vizsgaidőszak végére már annyira belefásultak az egyhangú otthonülős tanulásba, hogy most kipróbálnának valami újat.

A legjobb, persze ha mindenhol képes vagy koncentrálni és akkor a hangulatodtól vagy a körülményektől függően váltogathatod, hol tanulj. Ha viszont eddig nem voltál túl eredményes, próbáld végig tippjeinket és válaszd ki a hozzád leginkább illő lehetőséget.

Kommentek