Legjobb sorozatok fiúknak

Csak egy kevéske szabadidőd van, de szeretnél lazítani? Néznél valamit a tévében, de idegesít a sok szemét? Segítünk választani. Bemutatunk tíz nagysikerű sorozatot, ami közül kiválaszthatod a hozzád legközelebb állót. 

A sorozatgyártás az utóbbi évtizedben új fejezetet nyitott a médiatörténetben. A megszokott -legtöbbször gagyi – vígjáték sorozatok, izzadságszagú detektív sztorik és a legfeljebb vasárnapi matinéba alkalmas kis költségvetésű kaland sorozatok órája ütött. Óriási költségvetéssel, hozzáértő írókkal, nagyszerű színészekkel és rendezőkkel köszöntött be a sorozatkészítés aranykora.

Eddig kissé ciki volt beismerni, ha valaki sorozatot nézett, mert itthon mind a mai napig a brazil szappanoperák illetve a Barátok közt volt az első dolog, ami “sorozat” néven az ember eszébe jutott. Erről természetesen nem mi tehetünk, sokkalta inkább kereskedelmi tévék, amiken is a világon egyedülálló módon, fő műsoridőben (prime-time) telenovellát adnak. Nem segített ugyanakkor a színvonal emelésében az új trend sem, hogy amatőr színészekkel készített olcsó, életidegen és végtelenül ostoba “reality sorozatokat” tűzött műsorára a két vezető csatorna.

A Comedy Central megjelenése, valamint a többi csatorna által újonnan importált amerikai, illetve brit műsorok importálása hellyel-közzel fellendítette a szórakoztató műsorok népszerűségét. Minőségi sorozatokat, showkat hoztak el a magyar tévézőknek, amik immár a fiúk számára is felvállalhatóak, szerethetőek voltak. Nagy probléma azonban, hogy a magyar szinkron elég szélsőségesen teljesít. Ha például a Family Guyt vagy a South Parkot vesszük, lényegesen jobb még az eredetinél is a magyar szinkron. Ha viszont a Dextert kezdjük el eredeti nyelven nézni, utána a magyar verzió teljesen nézhetetlen. Nem csoda tehát (a magyar csatornák lemaradása miatt is), ha a sorozatok igazi rajongói online felirattal, esetleg torrentezve nézik a legfrissebb epizódokat. Nem mellesleg kiváló nyelvtanulási lehetőség.

És most jöjjön 10 műsor, amik a személyes kedvencem

Doctor-Who 10. Doctor Who (Ki vagy Doki?)

Mi mással kezdhetném a sort, mint a sorozatok fejedelmével, a Doctor Who-val. Kollegiális tiszteletem a fordítóknak, de nem anglomán sznobságból használom az eredeti címét. A magyar pocsék (ellenben a szinkronnal, aminek minősége ugyan évadonként változik, de van, amikor nagyon eltalálták). Időutazós kalandsorozatról van szó, ami sosem egyszerű megvalósítás, látványvilág és logikai következetesség szempontjából. Egy valamit az elején le kell szögezni; a Doctor Who nem az a sorozat lesz, ami digitális effektjeivel, a maszkmesterek bravúros megoldásaival, vagy az élethű karakterekkel fogja lekötni a nézők figyelmét. Az új évadok az eredeti, 63-as széria mintájára készültek, így a látványvilágot sok esetben az akkori lehetőségekhez mérten viszik tovább – nem is véletlen, hiszen lévén időutazásról van szó, csak így marad hiteles a franchise. Amitől mégis lehengerlő az új sorozat, az a mindenkori Doktorok lebilincselő karaktere, a háttér sztori, amiről a részek előrehaladtával mind többet tudunk meg. Egy olyan mitikus világba kalauzol el minket Tardis, a telefonfülkének álcázott időgép, amelyen keresztül megismerhetjük a minket körülvevő valódit. Ilyen paradoxonokat old fel a sorozat maga is.

 

 borgiak  9. Borgiák

A történelemben, politikában és hatalmi harcokban érdekeltek nagy kedvence lehet az HBO sajátkészítésű sorozata, ami az újkor első maffia családjának, a Borgiáknak történetét meséli el. A sztori a spanyol családfő pápává választásával kezdődik, s annak gyarló életéről, hatalmi visszaéléseiről szól. Arról a harcról, amit saját családján belül, valamint a rivális hatalmakkal kell folytatnia a pozíciók megszerzéséért, majd azok megtartása érdekében. Az erkölcstelen módszerek végül romlásba taszítják a kor egyházi elitjét. A politikai csatározásokban olykor pedig a mai napig érvényes elemeket is észrevehetünk. A történelmileg hiteles látványvilág mellett fontos megjegyezni, hogy a forgatás egy része Magyarországon zajlott, így sok magyar statisztával, illetve kárpát-medencei tájjal találkozhatunk a sorozat folyamán.

 sherlock  8. Sherlock

A brit kultúra legemblematikusabb alakja újraértelmezve. A detektív és hű társa történeteit immár napjaink Angliájában követhetjük – a Robert Downey Jr. nevével fémjelzett mozikkal ellentétben. A karakter is más, Cumberbatch egy sokkal modernebb, földhözragadtabb zsenit formál meg, aki nem annyira kozmopolita, mint a RD Jr, s inkább eluralkodnak rajta a kényszeresség tünetei, inkább csodabogár. Lényegesebben földhözragadtabb társával az őrület és a zsenialitás határán egyensúlyozva próbálják felgöngyölíteni a furcsábbnál furcsább ügyeket. Ha van olyan Sherlock adaptáció, amit nem érdemes kihagyni, akkor ez az!

 ne eld  7. Így ne éld az életed

Sokat gondolkoztam, hogy van-e egyáltalán helye sitcomnak a listán, de végül úgy döntöttem, ez a két műsor ( spoiler alert: a másik A hivatal lesz) mindenképpen helyet követel magának. Nem a legnépszerűbb vígjáték sorozat a Don életét elmesélő show, de mindenképpen fontos alkotása a brit sorozatgyártásnak. Amivel talán leginkább kivívta a kritikusok elismerését, az a stílusa, egy olyan újszerű, őszinte humort alkalmaz, ami sok esetben élet közelibb, mint az amcsi alánevetős situation comedy-k beállított, jól kiszámolt, tökéletes arányokkal dolgozó termékei. Don egyszerű, bunkó, műveletlen, de alapvetően jószívű. Időnként jószívű. Inkább egy paraszt. Mindenesetre amitől jobb az Így ne éld az életed a többi hasonszőrű komédiától, a karakterek kidolgozottak, képesek a megújulásra, szórakoztatóak, és mindenekelőtt az írók elképesztő zsenialitással egyensúlyoznak a vulgaritás, a szóviccek és az intelligenciát megkövetelő poénok között. Mivel brit produkcióról van szó, nincs n+1 évada, tudatosan, előre eltervezetten készítették el. De vigyázat, ha végeztetek a három évaddal, még van egy bónusz karácsonyi rész is!

 the-walking-dead  6. The Walking Dead

Ki ne hallott volna arról a zombis sorozatról, aminek epizódonkénti költségvetése egy hollywoodi produkció teljes büdzséjével vetekszik. A sorozatról, ami még ebbe a napjainkban kissé túlragozott témába is képes volt újat hozni. Újat? Mondhatni régit, ugyanis visszanyúlt a katasztrófa filmek gyökeréhez, ahol a valós emberi drámán, nem pedig az apokaliptikus pusztuláson van a valódi hangsúly – habár kivitelezés szempontjából a látványban sincs hiba. Ugyan egyes karakterekbosszantóak némelyek számára, ez csak életközelibbé teszi a cselekményt. Egy-két rész erejéig mindenképpen érdemes kipróbálni, veszíteni nem fogsz vele, az biztos!

 Breaking-Bad  5. Breaking Bad

Idén végzete be sorsát a sorozat, így már teljes egészében a letöltők birtokában lehet a sugárzott öt évad. A fél évtized alatt óriásivá duzzadt rajongótábor fanatikusa nem átallnak azt állítani, hogy a világ legjobb sorozatáról van szó. Én ezt nem mondom, de hogy korszakos jelentőségű témát dolgoz fel, az biztos. A két metamphetamint előállító férfi sorsa ugyanis nem csak szórakoztató, de pontos társadalmi és lélekrajzi képet fest az Egyesült Államok és a globalizálódott világ egyes rétegeinek valódi problémáiról. Bryan Cranstonnak pedig – aki a kémiatanárból átavanzsált droglaboros főhőst játssza – élete alakítását köszönheti a sorozatnak.

 the office  4. A hivatal (The Office, UK)

Újabb brit sorozat a listán, a másik sitcom. A sitcom talán nem is jó szó, hiszen a humora az esetek nagy részében nem hasonlítható a megszokott amerikai, alánevetős, gagekkel teletűzdelt vígjátékhoz. Egy teljesen más atmoszférát alakítanak ki a készítők (Ricky Gervais – aki a főszereplő is egyben – és Stephen Merchant). Egy iroda mindennapjait követhetjük figyelemmel ebben az áldokumentum-filmes megoldásokkal dolgozó sorozatban, ahol is kínosabbnál kínosabb helyzetekbe kerülnek a megfigyelés szereplői. A szereplők, akik egyébiránt húsvér emberek, tele hibákkal időnként ellenszenvesek, néha szerethetők, de mindig hétköznapiak és esendőek. Titokban bevallhatjuk magunknak, hogy minden kitalált karaktert képesek vagyunk felfedezni a saját környezetünkben is.

 homeland  3. Homeland

A legfrissebb sikersorozat a listán. A harmadik évadnál tart, és talán ez az a műsor, aminek a története a leginkább képes a megújulásra, hiszen mind a három eddigi évad más szerkezetben készült, és merőben más szempontokból mutatja be a témát szezonról szezonra. A téma pedig nem más, mint a CIA és a terroristák harca. A lélekrajz, a személyes motivációk és a két főszereplő (Damian Lewis és Claire Danes) briliáns játéka, ami mindkettejüknek hozott Golden Globe és Emmy díjat is, amellett, hogy maga a sorozat eddig mind a kétszer megnyerte az év Dráma sorozatának Golden Globe díját. Az alap sztori egy közel-keletről rejtélyes körülmények között hazamenekített katona életéről szól, akiről egy CIA ügynök azt gyanítja, beszervezhették egy iszlám terrorszervezetbe. De senki sem tudja, hogy Nicholas Brody valójában hős-e vagy terrorista. Fontoskiemelni mindemellett, hogy a sorozat egyes eseményei az adott rész sugárzását követően valóban.be is következtek, ami lehet csupán az írók vakszerencséje, önbeteljesülő jóslat, de a legvalószínűbb az, hogy az egész történet racionálisan épült fel, sok valós tényre támaszkodik, a készítőknek pedig nagyszerű szociológiai ismereteik vannak. Ha szeretnél jobb betekintést kapni Amerika terrorizmus elleni harcába, belső válságaiba, vagy csak elképesztő izgalmakat akarsz átélni, neked találták ki ezt a sorozatot.

 Dexter  2. Dexter

A Breaking Badhez hasonlóan ezt a sorozatot is idén fejezték be. Kritikus szemmel nézve éppen időben, hiszen 8 évadot megélt a műsor. Ennyi idő után igen nehéz újra és újra felrázni egy viszonylag kötött tematikával rendelkező történetet. És ha már történet: Dexter Morgan Miami rendőrségének gyilkossági osztályánál dolgozik vérelemzőként. Nincs egyszerű dolga, hiszen Miamiban mindössze a gyilkossági esetek 20%-át oldják meg sikeresen. Ám mégsem csupán egy túlhajszolt labormunkás szorgos munkájába kapunk betekintést, ugyanis Dexter Morgan sorozatgyilkos. Sorozatgyilkos, aki szigorú szabályok szerint él és öl. Csak azt teszi el láb alól, aki igazán megérdemli. Bosszúangyal vagy pszichopata? A 8 évadon keresztül izgalmas történetvezetéssel, remek alakításokkal és megdöbbentő fordulatokkal szórakoztatnak minket a készítők. Nem csoda, hogy rengeteg jelölést és díjat kaptak Dexterék a legtöbb díjkiosztón.

 game of thrones  1. Trónok Harca

Trónok Harca. Nehéz úgy beszélni a sorozat nagyságáról, hogy ne spoilerezzek, de összeszorított fogakkal neki veselkedek. Nyilván a legtöbbeteknek nem kell bemutatni az HBO sajátkészítésű műsorát, ami szinte megjelenésétől kezdve kultikussá vált. Aki esetleg mégse hallott róla, ez egy fantasy sorozat, amely George R. R. Martin Tűz és Jég dala című regényciklusán alapszik. Bár időnként eltér a könyvtől, lényegében követi annak alakulását. A kritikusok szerint Tolkien Gyűrűk Urája óta ez a legmeghatározóbb alkotás a területen. Az adaptáció pedig felnőtt a feladathoz, emblematikus figurákkal, finoman kidolgozott párbeszédekkel, elképesztő látvánnyal, és olyan filmesztétikai megoldásokkal, olyan történetvezetéssel, ami a filmtörténet klasszikusai közé emeli a sorozatot. Mérföldkő ez nem csak a sorozatok között, a filmkészítés és a média közös történetében is. Mindenképpen eredeti nyelven érdemes elkezdeni nézni! Kötelező alkotás.

Kommentek