Kertem

Van a Városligetben egy olyan zug, ami elfeledteti a város problémáit, ahol nincs zaj, mocsok, túlurbanizált környezet. Van egy kis kert, ami tovább viszi az elmúlt tíz év undergroundjának kulturális hagyatékát, ahol összegyűlik az úgynevezett alternatív fiatalság. A szóban forgó hely nem más, mint a Kertem.

A Dürer kert és a Hősök tere között félúton, a fák rengetegében pihen a biciklis társadalom törzshelye, ami  “gyermek, bicikli, kutya és ember barát kocsma és fesztivál a Városliget szívében” szlogennel csábítja a hétköznapoktól elszakadni vágyókat. A szlogenből és a helyi tapasztalatokból kiindulva nehéz is lenne konkrét kategóriába szorítani a helyet, de ha nagyon ragaszkodunk hozzá, nagyjából úgy lehetne megragadni a Kertem szellemét, hogy egy természetbe menekült romkocsma, ami játszótér a felnőtteknek is.bb1e42a2f0cc1d5ea7ba713fd52194c0

Úgy kezdtem a cikket, hogy egy évtizednyi underground kulturális hagyatéka. Ezzel elsősorban az eredeti Zöld Pardon életérzésre gondoltam. Ha az ember belép, azonnal az a hangulat keríti hatalmába, ami pár évvel ezelőtt a könnyűzene újbudai fellegvárában. Ugyan az a design, szinte még elrendezésre is hasonlít. No a medence az hiányzik, de az élet nem habos torta. Ami nagy különbség a két hely között, hogy ami a kezdetekkor a Zöld Pardonban undegroundnak számított, az mára már a Petőfi Rádió repertoárja. Ami most számít igazán undergroundnak,s így a Kertem program kínálatának szerves részét képezi, az már megközelíti a nyugati szubkulturális előadásokat.

Nem véletlen talán, hogy a Kertem pont az idén utolsó körét futó Critical Mass végállomásánál helyezkedik el. Az igény, hogy a bicikliseknek is legyen egy befogadó szórakozó helye, ím kielégíttetett. Persze, ha valaki igazán sörözni szeretne, hagyja otthon a kétkerekűt, és szálljon BKV-ra mert könnyen megközelíthető, kis sétával még az éjszakaiktól sincs távol, s egyébként is, a tudatos ember kocsmába járjon gyalog, főleg egy szép augusztusi estén.

Amikor említettem a romkocsma szót, gondolom sokaknak egyből beugrott, hogy akkor nem ez lesz életük legolcsóbb italozása. Hát nem. Nem sorolható a legolcsóbb helyek közé, s ha az adott napon nincs is élő zene, a hangulaton kívül más nem igen indokolja az árakat, mégsem mondhatjuk, hogy irreálisan drága lenne a Kertem (420 Ft a Borsodi, kb 500 forint egy feles). Amit mindenképpen hozzá kell tenni, hogy rengeteg a külföldi – a programok egy része is inkább nekik szól -, és előfordul azért néhány túlzottan, már-már sznobságba hajló ember is a közönségben. Ha valaki az árakat vagy ezt a tényt nem tudja tolerálni, akkor vegyen egy üveg bort, és üljön ki a tóhoz. Egy próbát azonban mindenkinek megér a Kertem.

Legolcsóbb sör: 420 Ft

Felesek: kb 500 Ft

Hangulat:
90% Zöld Pardon a városligetben – koncertek nélkül
Választék: 80% Egy kellemes estéhez meg van a repertoár
Minőség: 80% Inkább üveges sör. Nem tökéletes a fröccs
Nyitva tartás: 90% Időjárás függő az élvezhetőség, egyébként hajnalig nyitva
Árak: 75% Visszafogott romkocsma árak
Online: 80% Nem túl informatív weboldal
Szórakozás: 80% Legrosszabb esetben közel a Dürer Kert
Összesen: 82% Tökéletes délutáni program, akár ott is felejthetjük magunkat éjszakára

További információért látogass el Facebook oldalukra, vagy a honlapra:

www.facebook.com/kertemfesztival

www.kertemfesztival.hu/index.php/elerhetoseg

Kommentek