Karrier: A sikerhez vezető út

Ha egy munkakörben megtudjuk valósítani önmagunkat és álmainkat, ha a megadott pozícióban teljesnek érezzük magunkat s mind emellett megfelelő kihívásokkal is találkozunk, akár ezt karriernek is nevezhetjük.

Általánosságban mindenkire igaz az, hogy szeretné jól végezni a munkáját. Sokunknak a vágya a fontosabb állás, jobb fizetés, a magasabb beosztás és mindenek előtt egy szép jövő. Éppen ezért igyekszünk munkánkat úgy végezni, hogy az később elismeréshez és előléptetéshez vezessen. Azonban a siker nem hullik egyből az ölünkbe, hanem kemény munka, sok tanulás és kitartás kell hozzá. Lépésről-lépésre kell haladnunk ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

carreer pathCélok kitűzése

Egy sikeres embernek mindig határozott céljai és álmai vannak, amit szeretne megvalósítani és ezért tesz is. A célok tükrözik, hogy mit akarunk elérni az életben. Elérése garantálja számunkra, hogy jó irányba haladunk az életbe és vágyainkat is gyorsan el fogjuk tudni érni. Lelkesedjünk, azért amit csinálunk, ez ugyanis átsegít minket a kudarcokon és a balsikereken. Tehát először azon kell elgondolkodnunk, hogy mit is akarunk csinálni, mi érdekel bennünket.

successÖnértékelés

Hinnünk kell saját magunkban, hiszen pozitív önértékelésre mindig szükség van, és a szerencsében is bízni kell. Fontos, hogy a korlátaink ne törjék meg az önbizalmunkat. Próbáljunk meg csak az erősségeinkre koncentrálni. A siker eléréséhez elengedhetetlen a pozitív gondolkodás, hiszen aki csak a problémákon rágódik és kételyei vannak önmagával szemben, ezzel gátolja a saját kreativitását.

large (2)Tanulás

A karrier eléréséhez szükség van a folyamatos tanulásra és az új ismeretek alkalmazására egyaránt. A tudományos világban és a hétköznapi életben számos újdonsággal kell megismerkednünk egyik napról a másikra. A tanulás nélkülözhetetlen a fejlődéshez, a sikeres karrier eléréséhez és a hatékony munkavégzéshez. A szakmai továbbképzésekhez nagyon jó lehetőséget nyújtanak a különböző tanfolyamok és tréningek. A tréningeknek több fajtája létezik, amelyek lehetőséget biztosítanak a csoportban való együttműködés és a problémamegoldó készség fejlesztésére egyaránt. Fontos szem előtt tartanunk azt, hogy tanulni a hibákból és kudarcokból lehet.

versenytarsakVersenytársak megismerése

Mérlegeljük erősségeinket, gyengeségeinket és mindazt, ami megkülönböztet minket a többiektől. Ismerjük meg és tanulmányozzuk a versenytársainkat. Mielőtt saját fejlődésünk irányát meghatározzuk, jó tudni, hogy a többiek hol tartanak, hogy hozzájuk képest nekünk miben kellene még fejlődnünk. A versenytársak megismerése mellett fontos az is, hogy megfelelő kapcsolatokat építsünk ki és ápoljuk a már meglévőket.

Career BridgeNe halogassunk!

Tipikus hibának számít a halogatás, melynek során elhalasztjuk az adott pillanatot, de értsük meg azt, hogy nincs jobb pillanat a jelennél. A tervek készítése semmit nem ér, ha nem valósítjuk meg a gyakorlatba és nem látunk azonnali munkához. Hisz, ahogy a mondás is tartja: „Ha tovább folytatjuk azt, amit eddig tettünk, ne csodálkozzunk rajta, ha ott fogunk tartani, ahol jelenleg is tartunk.”

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk és elérjük céljainkat kemény munkára és akaraterőre van szükség. Saját magunkon múlik, hogy mennyi energiát fektetünk bele abba, amit csinálunk, és mi mindent teszünk meg azért, hogy egy sikeres karriert építsünk ki magunknak. Remélem, ez a pár sor mindenkinek segítségül szolgál abban, hogy megtudjátok valósítani a céljaitokat.

Kommentek