Karácsonyi Édességek

Közeledik a Szenteste és anyukámmal már lázasan azon törjük a fejünket, hogy idén milyen édesség kerüljön a karácsonyi asztalra.

Nézzünk most néhány örök klasszikust, amiktől igazi karácsonyi hangulatunk támad.

adorable-amazing-awesome-bears-beautiful-Favim.com-357123Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 2 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál Rama
  • 25 dkg méz
  • 1 csomag fahéj
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 tojássárgája
  • annyi liszt, amennyit bevesz (kb. 1 kg)

Hab:

  • 3 tojásfehérje
  • 6 ek. porcukor

Elkészítés:

Egy bögre cukrot folyamatos kevergetés mellett (nehogy leégjen) karamellizálunk. Ha elolvadt, hozzáöntjük a mézet és a bögre vizet. A vízzel óvatosan kell bánni, mert összekapja a cukrot, ezért eleinte csak nagyon kevés vizet öntsünk hozzá és folyamatosan kevergessük. Amikor a cukor elolvadt a vízben, levesszük a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl.

Ezután a cukros, mézes vizet egy nagyobb edénybe öntjük és hozzáadjuk a maradék cukrot, 1 bögre tejet, 1 kanál Ramát, 1 csomag fahéjat, szódabikarbónát és 3 tojássárgáját. Jó alaposan összekeverjük, hogy a Rama elolvadjon benne, majd elkezdjük hozzáönteni a lisztet, de vigyázzunk, mert ha többet öntünk hozzá, mint amennyit felvesz, akkor kemény lesz a mézeskalács.

Ha összeállt a tészta, kb. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk (a nyújtáshoz is csak minimális mennyiségű lisztet használjunk) kiszaggatjuk, és a Ramával kikent vagy kiolajozott tepsibe tesszük őket.

A díszítéshez felverjük a 3 tojásfehérjét, hozzáadunk 5 kanál porcukrot. Habzsákba töltjük és a kalácsok tetejét díszítjük vele. Ha készen vagyunk, akkor 190 fokon kb. 20 percig sütjük addig, amíg a hab világosbarnára nem pirul.

Forrás: mindmegette.hu

209-6409_800x600Csokis gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 2 db narancs héja
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek. kávélikőr
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 dkg kakaó
  • 12 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 kiskanál instant kávé
  • 0,5 dl joghurt
  • 5 dkg Rama

Elkészítés:

Habosra keverjük a Ramát a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a fölvert tojásfehérjét és az egyik narancs lereszelt héját. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a kakaóval és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtba kevert instant kávét. Könnyedén a cukros Ramához keverjük, és beleöntjük a kikent gyümölcskenyér formába. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük 175 °C fokon. A megsült gyümölcskenyeret kivesszük a formából, kissé lehűtjük, megöntözzük kávélikőrrel és megszórjuk porcukorral. A másik narancs héjforgácsaival díszítjük.

Forrás: sutigyar.hu

Stahl Judit féle Csokis-zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 75 g zabpehely
  • 75 g liszt
  • 2 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg barna cukor (puha)
  • 10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Robotgéppel a puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük.

Szárazon felhevített serpenyőben, rázogatva, néhány perc alatt megpirítjuk a zabpelyhet. Kávédarálóban finomra őröljük.

Összekeverjük a zabpehelylisztet a sima liszttel, hozzászitáljuk a kakaóport, a csokidarabkákat, beleszórjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is.

Fakanálra váltva a tojásos-cukros-vajas masszához keverjük, több részletben, a lisztes egyveleget.

A masszából tenyerünkkel diónyi golyócskákat gömbölygetünk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól távol, és kb. fél centis korongokra lapogatjuk őket. (Kb. 10 keksz fér el kényelmesen egy normál méretű tepsin.)

Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, pontosan 8 percre.

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk még a kekszeket a tepsin, majd óvatosan rácsra emeljük és ott hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás: stahl.hu

images (1)Diós-Mákos Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg Ráma
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárga
  • 1 citrom

A töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 30 dkg sárgabaracklekvár

A mázhoz

  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál tej
  • 5 dkg Ráma

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben morzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a Ramával, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, az élesztős tejet, a tojások sárgáját, és a citromhéjat. Összegyúrjuk és hűtőben 20 percig pihentetjük.

A töltelékhez összekeverjük a diót a 15 dkg porcukorral, majd külön edényben a mákot és a maradék porcukrot.

A tésztát 4 részre osztjuk és vékonyan kinyújtjuk mindegyiket. Az első lapot a Ramával kikent nagy tepsibe fektetjük, megkenjük a lekvárral és megszórjuk a diós cukor felével.

Második lap, erre is lekvár, megszórjuk a mákos cukorral következő lapot majd lekvár, diós cukor és lezárjuk az utolsó lappal.

20 perc pihentetés után, 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

A mázhoz elkeverjük a cukrot, kakaóport, tejet és lassú tűzön összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a Ramát. Amikor már csak langyos, rákenjük a süteményre. Egy éjszakára hidegre tesszük, fektetjük.

Forrás: sutigyar.hu

imagesHólabda

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg porcukor
  • 8 evőkanál forró víz
  • 8 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó

A krémhez:

  • 1/2 l tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj, vagy Rama
  • 20 dkg porcukor
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A porcukrot kikavarjuk a forró vízzel, egyenként hozzáadva a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót, majd a cukros masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert habot. Zsírozott tepsibe simítjuk, és mint a piskótát, tűpróbáig sütjük.

Krém: A tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük, majd hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat. A tésztát két lapba vágjuk, majd egy fánkszúróval korongokat szúrunk belőle. Kettőt-kettőt a krémmel összeragasztunk, majd bevonjuk a krémmel, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Forrás: mindmegette.hu

 

Süssetek, érezzétek a karácsony illatát, a meghittséget és a nyugalmat. Jelenleg nem is vágyom másra, mint magamba szívni a friss fenyőillatot, feküdni a takaró alatt egy nagy bögre kávéval és egy kis karácsonyi sütivel, miközben a kedvenc filmjeimet nézem.

Mindenkinek legyen békés karácsonya!

 

Kommentek