Jogsi – Beülnél a volán mögé?

A fiatalok fejében reggelenként a buszt várva és délutánonként a büdös villamosokon nyomorogva egészen biztosan átfut a gondolat: “Milyen jól jönne egy jogsi!”

Hogyan kezdjük? 

Az álmodozás helyett  érdemes a tettek mezejére lépni és elkezdeni azt, a nem is annyira nehéz procedúrát. Ha 17. születésnapunk már csak fél évre van, a legelső dolog amit tehetünk az, hogy rákeresünk az interneten néhány autósiskolára és aprólékosan elemezzük az ajánlataikat. Ez a rész nem elhanyagolandó, mert rengeteg pénzt és időt tudunk megspórolni, ha egy jó hírű iskolát választunk. Továbbá érdemes utánanézni, hogy létezik-e valamilyen csoportos kedvezmény. Ajánlott abba az autósiskolába beiratozni, ami szerződésben áll az iskoláddal. Ha megtaláltuk a pénztárcánknak legmegfelelőbb iskolát nincs is más tennivalónk, mint beiratkozni a KRESZ oktatásra.

A rettegett KRESZ és az elmélet

A KRESZ nem csak a vezetők, de az utcán gyalogosként  közlekedők számára is elengedhetetlen. Így a jogosítványhoz vezető rögös úthoz természetesen ez is hozzá tartozik. A tanulók kötelesek 28 elméleti órán részt venni. Ennek keretében megtanulják a közúti jelzéseket, tehát a KRESZ-t, az autó vezetésének elméletét, továbbá szereznek némi ismeretet az autó szerkezettanáról is.

Aki a hosszadalmas tanfolyam alól kibúvót keresne, az talál is, ugyanis létezik az úgy nevezett e-learning, melynek segítségével a tanulók képesek otthon is elsajátítani ezeket az nélkülözhetetlen tudnivalókat. Fellelhetőek különböző internetes oldalak és kiegészítő CD-k, melyek még inkább megkönnyítik a tanulást. A vizsga napjáig be kell töltsük 16 és háromnegyedik életévünket és ekkor számot adhatunk tudásunkról. Itt nincs segítség; éles hangú vizsgabiztos szólít egy érintőképernyős monitor elé, a bekamerázott, boxokra osztott kis terembe. A számítógépes tesztlapot kitöltve remegő kézzel nyúlunk a monitorhoz az eredményünkért. A vizsgán 55 kérdésre kell válaszolni. 75 pontot lehet elérni, melyből, ha 65-öt teljesítünk, akkor zölden felvillan előttünk a lélegzet visszafojtva várt gratulálunk felirat. Most már kifújhatjuk a gőzt, egy lépéssel közelebb járunk a jogsihoz!

Fő a biztonság!

A következő rész a Vöröskeresztes vizsga. Ez nem más mint egy újabb néhány órás tanfolyam, melyen némi tudást szerezhetünk a közúti elsősegélynyújtásról. Néhány embert sokkolóan érinthet, hogy valójában mekkora felelősséggel is jár az autóvezetés. Hiszen ugyan úgy, ahogy mi is elvárjuk, hogy segítsenek rajtunk baleset esetén,  nekünk is el kell látnunk a sebesülteket a mentő kiérkeztéig. A tanfolyamon megtanuljuk a különböző kötözéseket, a pánikhelyzetek kezelését és a legfontosabbat: az újraélesztést.

Gyorsabban száll, mint a képzelet!

Amint ezen a részén is túljutottunk nincs más teendőnk, mint élvezni az autóvezetés okozta örömöket. Ha szerencsénk van kifoghatunk egy segítőkész, türelmes, humoros oktatót, aki mellett élvezet lesz tanulni. 30 órát kell a tanulónak levezetnie, kezdve néhány rutin feladattal egy pályán, folytatva egy kis esti, valamint országúti vezetéssel. Az órák minden alkalommal egyre élvezetesebbek, ahogy kezdjük megtanulni az autó kezelését, megtapasztalunk különböző forgalmi helyzeteket és az elméletben megszerzett tudásunkat végre gyakorlatban is alkalmazhatjuk.

A Vizsga

A tanuló, ha még nem érzi magát elég magabiztosnak a vizsga előtt, kérhet plusz órákat, ahol tökéletesítheti a parkolását, a megfordulásokat és az egyéb feladatokat, melyek a vizsgán előfordulhatnak. A forgalmi vizsga napjára be kell töltsük 17. életévünket és nincs más dolgunk, mint higgadtan minden tudásunkat és bátorságunkat összeszedve körülbelül egy órát levezetnünk. A vizsgán maximum 10 hibapontot gyűjthetünk apró figyelmetlenségek miatt, de ha nagy hibát vétünk sajnos a vizsga véget ér. Ilyenkor nincs értelme elkeseredni, ugyanis ezen kívül még 4-szer próbálkozhatunk gond nélkül. Csak a pénztárcánk bánhatja a plusz órák és a vizsgadíj költségeit.

Jogsi Árak:
Állandó költségek:
Orvosi alkalmassági vizsgálat: 6800 Ft
Elsősegély vizsga: 6500 Ft
KRESZ vizsga: 4600 Ft
Forgalom vizsga: 11000 Ft * A rutin és forgalom vizsgát már együtt oktatják, nincs külön vizsga rutinból.
Jogosítvány kiadásának illetéke: 4000 Ft
Jogosítvány fénykép: 1200 – 1500 Ft
Összesen: 33000 Ft
Eltérő költségek, autósiskolától függ:
Elsősegély oktatás: 10.000 – 12.000 Ft
Elmélet oktatás: 20000 Ft – 30000 Ft (A sulikkal szerződött autósiskolák általában az elméleti oktatásból adnak kedvezményt)
Gyakorlat oktatás: 2000 Ft- 3000 Ft/ gyakorlati óra ( iskolától függ az ár) 30 órát kell legalább venni. Iskolánként nagyon változó. Erről érdeklődjetek mindenképp. A becsapás a pótóráknál kezdődik. Ez terjedhet 3000 Ft-tól 8000 Ft-ig. Suli választás előtt, erről mindenképp érdeklődjetek! Írjátok fel az összeget, nehogy a végén mást mondjanak. Sajnos kevés olyan diák van, aki megússza pótórák nélkül. A kérdés csak az, hogy a bukott vizsga előtt vagy után veszitek meg a pótórákat.

Ha alaposan körbejárod az árakat, és rendesen tanulsz és átmész a vizsgákon elsőre, meglátod akár 50.000 Ft -ot is spórolhatsz. A Jogsit valószínűleg még ígysem úszod meg 130.000 Ft alatt.

Jó ha tudod:
– Ha elkezded a jogsit két éven belül meg kell szerezned a jogosítványt, különben kezdheted megint az elmélettől.
– Összesen ötször bukhatsz meg forgalomból, utána jön a PAV ( Pálya Alkalmassági vizsgálat). Itt pszichológia teszten kell részt venned, hogy tuti alkalmas vagy e a vezetésre.

Classy tipp:
– Olcsóbban megúszhatod a jogsit, ha a suliddal szerződött autós iskolához mész tanulni. Érdeklődj az Osztályfőnöködnél!
– Inkább vegyél néhány órával többet, minthogy megbukj a gyakorlati vizsgán, és újból befizesd a vizsgadíjat. Ráadásul az önbizalmadat is elveszíted és plussz órákra fogsz költeni. Ha a vizsga előtt teszed ezt, nagyobb esélyed van már az első alkalommal megfelelned a forgalmi vizsgán.
– Amennyiben a Vöröskereszthez mész el tanfolyamra, olcsóbban is megúszhatod. Most 7900 Ft a tanfolyam díja. Míg egy autósiskola szervezésében drágább lehet az ár. Ezt a tanfolyamot nem kell az autósiskola keretein belül elvégezned. Vizsgázni is egy központban kell. voroskeresztbp.hu/article_211-hu.html
– A forgalmi óradíjakról, és pót óradíjakról is kérj pontos tájékoztatást!
– E-learning: Manapság már elektronikusan is megtanulhatod a KRESZ-t. Ami lehet hogy olcsóbb, de mi nem ajánlunk, mert a tanárod sokkal pontosabban, kis buktatókra rámutatva tanítja meg neked a balesetmentes közlekedés alapjait. Az e-learninggel pedig csak a kérdésekre tanulod meg a válaszokat.
– Merj oktatót váltani! Ha nem tetszik valamiért az oktatód, mert kiabál, ideges, megaláz, vagy csak szimplán nem szimpatikus, ne habozz kérj új tanárt. Te fizetsz, nem neked kell megfelelned, hanem a tanárnak kell normálisan oktatnia! Ne félj, ez később nem lesz hatással a vizsgádra!

Tehát ha unod a BKV-t és nagyon vágysz a vezetés okozta szabadságérzetre, érdemes elkezdeni, hiszen hihetetlen érzés lesz az okmányirodából érkező borítékot felbontani és elmenni egy körre a saját meseautóddal, vagy a családi verdával!

Balesetmentes közlekedést!

Kommentek