Itt az ősz, kiránduljunk újra!

Bár véget értek a nyári strandolások, csúszdázások, nincs semmi okunk csüggedni. Az ősz beköszöntével egy másik világ nyílik meg előttünk, mégpedig a túrázások, kirándulások időszaka. Bármennyire is közhely, de ilyenkor a legcsodálatosabb a természet. A fák a színek szinte összes árnyalatában pompáznak, egy erdős hegyoldal az előtte elterülő völggyel lélegzetelállító látványt nyújt. Ahhoz pedig, hogy ebben a látványban részetek lehessen, nem is kell olyan nagyon messzire menni.

462504111121045358_gellert_hegy_kilatasHa csak Budapest környékén vagy épp Budapesten szeretnétek pár kellemes, mégis mozgós órát eltölteni, akkor nyugodt szívvel ajánlhatom a Gellért-hegyet. Könnyen megközelíthető, megmászása nem igényel különösebb megerőltetést, a kis utak hangulata pedig varázslatos. Nem beszélve arról a panorámáról, amit a város nyújt. A hegyről bármerre nézve csodálatos kép tárul elénk a város egy-egy részletéről. A pesti síkságot inkább nappal érdemes kémlelni, tiszta időben meglepően messzire is elláthatunk. Ha átsétálunk a túloldalra, akkor pedig a budai hegyek pompája tárul elénk, amit én inkább naplementekor néznék meg. Az éjszakai körképről nem is beszélve. Az egyszerűen utolérhetetlen.

libegoHa kicsit tovább utaztok Budán, akkor a Városmajorba jutva elcsíphetitek a fogaskerekűt, ami felvisz benneteket a Széchenyi-hegyre. Itt a lehetőségek garmadája várja, hogy kihasználjátok. Egy hangulatos séta a Normafán egy fagyival vagy kávéval a közeli kávézóban még randevúnak is megfelel. Vagy felülök a Gyermekvasútra, ami röpít is be a sűrűbe. Minden egyes állomásnál van valami látnivaló, amit tényleg érdemes megnézni. Maga a vasút is gyönyörű helyen fut, így nem muszáj kiszállni sem a kocsikból (amik ilyenkor azért már fűtöttek). Amit viszont mindenképp ajánlok, az a János-hegy. Pár perc séta az emelkedőn és már a város fölött is Vagytok. A látvány pedig leírhatatlan. Ott érzed magad a világ tetején, teljes szabadságban, ami csak a madaraknak adatott meg. Muszáj odamenni, vétek kihagyni. És amennyiben úgy döntötök, hogy nem vonatoztok tovább, akkor a Libegőre kell felpattanni, ami csöndben ereszkedik le Zugligetbe, közben pedig tényleg olyan érzésetek van, hogy repültök, hiszen a kertek ott tűnnek el alattatok.

17_02Ugyanezen a környéken egyszerűen megközelíthető hely Hűvösvölgy. Ide akár le is vonatozhattok, ez a másik végállomása a Gyermekvasútnak. Az állomástól pár perc sétára lelhetitek meg a Nagyrétet, ahol egy piknik és közös játék igazi felüdülést nyújt a mindennapok szürkeségében.

A Pál-völgyi-cseppkőbarlangról bizonyára hallottatok már. Most nem ezt ajánlanám, hanem a Hármashatár-hegyet, ami innen csak egy pár buszmegállóra van. A busz a hegy aljáig visz, onnan gyalogosan tudjátok megközelíteni a csúcsot. A séta pedig megéri. Innen körpanorámában vehetitek szemügyre Budapestet és környékét, tiszta időben pedig akár a Mátráig is elláthatunk.

01737712A budai erdős részeknél maradva nyugodt szívvel tudom nektek a Budakeszi Vadasparkot ajánlani. A szép környezetben kialakított kis állatkertet érdemes legalább egyszer meglátogatni. Mivel hétvégén is nyitva vannak, egy picit hűvösebb vasárnap délután ideális program a kimozduláshoz.

6141111121052548_szentendre_skanzen_01Ha egy kicsit nagyobb lélegzetvételű programra vágytok, akkor üljetek fel a HÉV-re és meg se álljatok Szentendréig. Busszal könnyedén eljuttok a Skanzenba, ahol csupa érdekes dolgod tudhattok meg a magyar nyelvterület különböző építészeti formáiról és a különböző tájegységeket élő emberek életmódjáról. Ez egész napos programnak ígérkezik, de nem is érdemes itt is gyorsan végigfutni.

A szentendrei kiránduláson felbuzdulva akár Visegrádig is elvihet utunk, ahol a várhegyre felkapaszkodva élvezhetjük a táj elénk táruló szépségét. Érdemes Nagymarosra átkompozni, ugyanis nem messze a parttól van egy étterem, ahol remekül főznek. Egy ilyen kirándulást mindenképp meg kell koronázni egy tányér halászlével.

404Természetesen ettől még egy kicsit is messzebb lehet utazni, egészen Dömösig. Itt található a  kedvelt kirándulócélpont, a Rám-szakadék. Aki idelátogat, kösse föl a gatyáját, ez már egy igazi túraútvonal, ami viszont megéri, hogy sok energiát fecöljetek bele. A környék gyönyörű, az őszi erdő egyszerűen csodálatos. Ha elég kitartóak vagytok, akkor egészen Dobogókőig juthattok. A Dobogó-kőről tudni kell, hogy a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, így elég messzire elláthattok a csúcsról. Ez az elég messze tiszta időben a Magas-Tátrát (!) jelenti, ami azért nem semmi.

Ha kifejezetten kirándulni szeretnétek, akkor a pesti oldalon érdemes egész napos programban gondolkodni, ugyanis egy-egy kirándulóhelyre bizony hosszabban kell utazni.

abonyi-kistigrisekIlyen, viszonylag távoli célpont az Abonyi magánállatkert. Nem kell persze megijedni, nincs ez olyan vészesen messze, a vonat hamar levisz. A hely különlegessége, hogy lehetőség van tigris simogatásra. A nyáron született kis-nagy-macskák nagyon aranyosak, érdemes megpróbálkozni egy ide-úttal. Nem fogjátok megbánni.

Fontos, hogy egy-egy ilyen túrára rendesen fölkészüljetek. Mindig legyen nálatok innivaló, hosszabb távra ennivaló is, hogy semmi probléma ne legyen az energiaellátással. Evidens, de hegymászáshoz egy komolyabb bakancsot ajánlok, ami tartja a bokátokat és nehezen ázik be. Nyilván nem fog senki a Gellért-hegyre bakancsban felmenni, de ha a Rám-szakadék mellett döntötök, komolyan gondoljátok végig, hogy mire lehet szükségetek. Nem kell semmit se túlzásba vinni, hiszen a cél a kikapcsolódás, a felszabadító mozgás, és a tudat, hogy bár elmúlt a nyár, azért az őszt is lehet élvezni.

Kommentek