Hogyan küzdd le a halogatást?

halogatás fázisaiValljuk be, hogy valószínűleg most is valami mással kéne foglalkoznod, bizonyára van egy határidőd egy beadandóra, tanulnod kell a holnapi dolgozatra, vagy már hónapok óta azon küzdesz, hogy rendet rakj a szobádban. A válasz még is mindig az, hogy majd ráér holnap. Aztán természetesen rosszul érzed magad emiatt, és a végén minden egy napra tornyosul, te pedig kikészülsz. De ne aggódj, a népesség 20%-a azt vallja magáról, hogy krónikus halogató, és van még remény kibújni az ördögi körből. Ha te is azok közé tartozol, akiknek, ha 30 évet adsz rá, hogy megcsináljanak valamit, akkor is az előtte lévő napon fognak nekikezdeni, akkor ez a cikk neked szól! Fogadd meg tanácsainkat, és  újra produktív lehetsz. Nem csupán jobb érzéssel fog eltölteni, hogy mindig mindened kész van időben és nem lebeg a fejed felett egy figyelmeztetés, hogy még valami hátra van, hanem kiemelkedhetsz a tömegből, ugyanis a mai világban hatalmas előnyt jelenthet, ha megbízhatóan mindig mindent megcsinálsz időben, és ezáltal kevesebbet stresszelsz.

1. Félelem

Ha egy nagy projektről van szó, akkor a halogatás oka, sokszor a bukástól való félelem, meg persze a sok munkától. Ezért az ilyen nagyobb projekteknél két fontos dolgot kell tennünk:

  • Ne gondolj rá, hogy tökéletes munkát kell végezned! A félelmedet az táplálja, hogy valami nagyon jót akarsz összehozni, és ezért várni fogod a megfelelő pillanatot, amikor készen állsz rá, hogy valami maradandót alkoss. Ez a pillanat a határidő előtt fog bekövetkezni, felesleges megvárni. Inkább gondolj rá úgy, mint egy kisebb elvégzendő feladatra, egy semmiségre.
  • Bontsd le a feladatodat kisebb részekre. Ha sok időd maradt még megcsinálni, akkor ezek akár egészen pici részek is lehetnek, 20 perces blokkok naponta. Ezzel azonban sikerül elérned, hogy ne úgy tekints a feladatra, mint egy hatalmas, félelmetes, megerőltető dologra. (Tipp:Esszéírásnál nálam nem úgy működik ez a módszer, hogy egy bekezdést írok egy nap, hanem úgy, hogy egyik nap kutatok és vázlatot írok, a másik nap megírom. )

vicces házifeladat halogatás2. Gondold át!

A következő módszer az agyban dől el, viszont kisebb projekteknél is beválik, olyanoknál, mint a mosogatás. A lényeg, hogy megválaszolj pár kérdést az agyadban, és utána eldöntsd, hogy mit is akarsz csinálni. Ne félj, nem hagyunk a rossz útra térni, segítünk a válaszokban is!

  • Mit kéne most csinálnom? A válasz nem a kifogásaidban rejlik. Te is tudod, hogy nem az a válasz, hogy ‘elmosogatni még rengeteg időm van, felkelhetek előbb holnap, hogy tanuljak a dogára, most az a fontos, hogy pihenjek, játsszak, egyek stb…’ Ezek hazugságok, amelyeket magadnak találsz ki. A válasz az, hogy meg kell csinálnod a projektet, tanulnod kell a dolgozatra és így tovább. Ha sikerült beérned már magad, akkor a legjobb, ha az aznap megkapott feladat a válasz, hiszen minden mással már kész vagy.
  • Milyen érzéssel fog eltölteni, ha megcsinálom? Ha az előző kérdésre a kifogások voltak a válaszok, akkor valószínűleg erre az lesz, hogy bűntudattal. Egyéb esetben pedig észre kell venned, hogy megkönnyebbüléssel fog eltölteni és büszke leszel magadra, hogy elvégezted a feladatot. Emellett ezek után már foglalkozhatsz nyugodtan más dolgokkal, anélkül, hogy ez járna a fejedben.
  • Mit veszíthetek? A megfelelő válasz: ‘ Ha az utolsó pillanatra hagyom és aznap pont van egy buli, arra nem tudok elmenni. Ha megbetegszek, akkor nem leszek kész. Ha el is megyek valahova, ezen fogok gondolkozni’

Ha racionálisan végiggondolod ezeket a kérdéseket, ahelyett, hogy kifogásokat gyártasz magadnak, akkor biztos, hogy azon nyomban neki fogsz állni megcsinálni a dolgokat. Plusz, vésd az eszedbe, hogy minden csak elhatározás kérdése.

határidőnapló3. Tervezés és Ultimátum

Amennyiben kis feladatokra bontod a hatalmas projektedet, az első pontban leírtak alapján, fontos hogy le is írd mikor mit fogsz csinálni. Készíts előhatáridőket magadnak, így láthatod előre hogy mit és mikor kell megcsinálnod és azt is, hogy mikor leszel kész. Oda kell viszont figyelned arra, hogy ne ess abba a csapdába, hogy eltologatod a dátumokat. Csak azért mert Te írtad le, attól még ugyanolyan fontos, mintha valaki másnak kéne megcsinálnia. Ezt úgy kerülheted el, hogy ha megcsinálsz valamit, utána megjutalmazod magad, vagy a másik oldalról nézve bünteted magad. Például, addig nem találkozol a barátaiddal aznap, amíg kész nincs a feladat, ami be van írva a határidőnaplódba. Hidd el, egy óra alatt kész leszel!

Ha mindezeket a tanácsokat megfogadod, akkor sikerülni fog számodra is legyőzni a halogatást. A lényeg, hogy legyen akaraterőd elkezdeni, ugyanis az a legnehezebb része, és természetesen, hogy búcsút ints a kifogásoknak. Sok szerencsét!

Amennyiben több módszert szeretnél megismerni a halogatás leküzdéséhez, nézd meg az alábbi videókat!

Kommentek