Hogyan jegyzeteljünk hatékonyan?

Sokak szerint egy jó jegyzet már fél siker. Persze a tudást senki nem tölti a fejünkbe, nekünk is le kell ülnünk átgondolni, megtanulni egy-egy anyagrészt, de valóban megkönnyíti a dolgunkat, ha átlátható, logikailag végiggondolt, felépített, megszerkesztett jegyzetből tanulunk. Most néhány tippet sorolok fel, amivel mindenki kialakíthatja a saját jegyzetelési technikáját. Ha valaki egyetemen szeretne továbbtanulni, akkor érdemes ezt már középiskola alatt megtanulni, hogy később ne okozzon nehézséget, ne emiatt maradjunk le egy-egy órán, előadáson.

 1. Figyeljünk oda!
  Talán ez a legelcsépeltebb pontja a felsorolásnak, de érdemes megfogadni. Nem csupán egy tanárok által belénk sulykolt mondatról van szó, hogy „ha az órán figyelsz, a tanulás felén már túl is vagy”. Rá kell érezni a tanár fejében lévő logikára, gondolatmenetre és máris könnyebb leírni, jegyzetet készíteni. Emellett ha tudatosan odafigyelünk és jegyzetelünk, a tanár is másképp viszonyul hozzánk. Ha érdeklődést mutatunk, ő is úgy fog hozzánk állni.
 2. books-ideas-notebooks-Favim.com-813210Válasszunk olyan füzetet, amibe szívesen írunk!
  Gyerekesnek hangzik, de én például szívesebben írok lapokra, amit aztán színes mappákba fűzök le. Van, aki a spirálfüzetet szereti, van, aki csak előrecsíkozott füzetbe tud írni. A kedvenc tárgyainkra válasszunk olyan mintájú füzetet, amire szívesen nézünk rá, így egy-egy dolgozat, felelés előtt szívesebben is tanulunk majd belőle.
  Ugyanez igaz a tollakra is. Van olyan toll, amivel sokkal jobb írni, mint a másikkal. Ezek általában a reklámanyagként osztogatott tollak szoktak lenni.
 3. Favim.com-moleskine-post-it-stabilo-332430Használjunk színes filceket, szövegkiemelőket, post it-eket!
  Alakítsunk ki felsorolási technikát. A különböző felsorolási szinteket más-más színnel emeljünk ki, húzzunk alá. A címet pl. nagy betűkkel, színes filccel jegyezzük le, majd más-más színnel az alá tartozó mellékcímeket, részfelsorolásokat. Ezt a koncepciót tartsuk minden jegyzetnél, a legtöbb jegyzetelős órán ragaszkodjunk ehhez (magyar, történelem). Így az összes jegyzetünk átlátható, összeszedett, egységes lesz. Az is jó megoldás, ha óra előtti este jelöljük ki színes filcekkel a jegyzeteinket, így végig tudjuk gondolni, miről volt szó egy héttel előtte és könnyebben felvesszük az óra menetét. Mindez 15-20 percnél többet nem is vesz igénybe.
 4. Rövidítsünk!
  Használjunk olyan egységes rövidítéseket, amelyek segítenek a gyorsabb írásban. Pl. század helyett írjunk sz.-t, társadalomtudomány helyett társ. tud.-t, kommunikáció helyett komm.-t, stb. Ezek felgyorsítják a jegyzetelést, és ha helyesen és egységesen minden órán ugyanezeket használjuk, akkor később sem zavarodunk bele, hogy vajon mit akartunk írni és nem maradunk le a következő gondolatról sem.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjátok, később sem lesz gondotok a tanulással. Egy rendezett, felépített, átlátható jegyzetet mindenki könnyebben tanul meg.
Ha van még valamilyen egyedi ötletetek, kommentben írjátok meg nekünk!

Kommentek