Go with the flow- hogyan használhatod akár a tanulásban?

A tökéletes élmény pszichológiája. Hallottatok már róla? Bevallom, amikor egy ismerősöm a kezembe nyomta Csíkszentmihályi Mihány könyvét, jómagam kissé kétkedve fogadtam. Egyrészt, mert annyi sok boldogságot hajkurászó könyvvel találkozhatunk, melyeknek őszintén semmi hasznát sem vesszük. Másrészt pedig a tökéletes élmény, kissé túlzóan hangzik, nem?

A flow olyan állapotra utal, amikor teljesen feloldódunk abban, amit csinálunk. Mint egy áramlat, ragad minket magával- erre utal a „flow” elnevezés is. Ez általában egy olyan tevékenység, amit élvezünk és teljesen erre összpontosítunk, bár ez megfeszített erővel jár. Ilyenkor elfelejtjük a hétköznapi problémákat, az idő pedig mintha megállna…

Ha megtaláljuk azt a tevékenységet, ami örömet okoz, kiteljesedhetünk. A jó hír az, hogy ez a tevékenység szinte bármi lehet. Utána elégedettséget érzünk és ez megerősít minket. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez minél gyakrabban megtörténik, annál magasabb az életszínvonalunk.

„Apai intelem: Ne keverj munkát mulatsággal! A kettő nem megy együtt.”

Csíkszentmihályi: „A saját tapasztalatomból tudtam, hogy munka és élvezet együtt is járhat; hogy a tudás gyökereinek nem muszáj keserűnek lenni.”

Ezek szerint ezt az elméletet használhatjuk a munkánk során vagy akár a tanulásban. Mire figyelj oda?

  • egyértelmű, elérhető célokat tűzz ki, mindennap próbálj kicsit jobb eredményt elérni
  • zárj ki minden más figyelem elterelő tényezőt
  • éld meg és élvezd az adott pillanatot
  • találd meg benne a lehetőséget, kihívást és szépséget

Láthatod, hogy ez egyáltalán nem egy elrugaszkodott elmélet. Nagyon is gyakorlatias, a mindennapi életünkben megfigyelhető jelenség, melyet ha fejlesztünk és megpróbáljuk kiterjeszteni az életünk több területére is, sokat fejlődhetünk: könnyebben elérhetjük céljainkat, zavaró gondolatok nélkül elmerülhetünk tevékenységeinkben, és az olyan dolgokat is élvezettel csinálhatjuk, melyekben eddig semmi örömet nem találtunk.

Kommentek