Fotózzunk bármivel! – Fényképezés a telefontól a professzionális gépekig – Mobiltelefonok

Mindenki vágyik arra, hogy egy-egy pillanatot megörökítsen. Ennek rengeteg módja létezik a zsebünkben elférő mobiltelefonoktól és kompakt fényképezőgéptől kezdve a bridge-gépeken át egészen a profik által használt nagy és súlyos tükörreflexes gépekig. A kezdődő cikksorozat célja, hogy ezeket az eszközöket kicsit közelebb hozza mindenkihez, így talán jobban megismerhetitek a termékfelhozatalt.

A XXI. század a technológiai fejlődés hihetetlen mértékét hozta magával. Egyre hatékonyabb eszközök segítségével élhetjük életünket, amiket egységesen jellemez a méretcsökkenés. Persze ez ellentmond annak, hogy a legújabb mobiltelefonok lassan péklapát méretűek, de ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy milyen hatalmas mennyiségű és teljesítményű alkatrész kerül ezekbe a kütyükbe. Ebből a szempontból figyelve máris észrevesszük, hogy tényleg csökkennek a méretek, miközben a hatékonyság növekszik.

Ahhoz, hogy egy pillanatot, az események egy apró szeletét megörökítsük és azt később visszanézzük, önkéntelenül is, de vágyunk arra, hogy ezt jó minőségben tehessük meg. A mobileszközöket gyártó nagyvállalatok is pontosan tudják ezt, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állandóan magunknál hordott kütyüinkbe minél nagyobb teljesítményű (felbontású) fényképezőt, kamerát tegyenek. Direkt nem írok mobiltelefont, hiszen sokan vannak olyanok, akik – teszem azt – táblagéppel járnak és azzal készítik felvételeiket. De most nem is ez a lényeg. Amiről szó van, az a használt kamera.A gyártási technológiák fejlődésével egyre kisebb helyre tudnak már ugyanannyi érzékelőt helyezni, így a felszabaduló helyre további fényérzékeny “pontokat” helyeznek, ezzel növelve a kezünkben lévő kamera felbontását. Az agyként működő processzorok is folyamatos fejlődésen esnek át, így a feldolgozás gyorsabbá válik, lehetővé téve a nagy-felbontású videók készítését és azok gyors feldolgozását. Közhelyesen hangzik, de mindenki tudja, hogy termelői társadalomban élünk. Ez igaz a tartalomgyártásra is. Hihetetlen mennyiségű fényképet és videót készítünk, amiknek többségét aztán a különböző internetes közösségi oldalak valamelyikén osztjuk meg ismerőseinkkel. Ezt a mennyiséget ki kell tudni szolgálni, a mobileszközök gyártói hosszú ideje erre rendezkedtek be. Ömlenek a világra a jobbnál jobb, dizájnosabbnál dizájnosabb mobilok és táblagépek egy céllal: hogy minket a lehető legmagasabb szinten kiszolgáljanak.

Ezt a szintet fényképezés szempontjából leginkább a pixelek (képpontok) számával tudjuk meghatározni. Érdekes megfigyelni a fejlődés mértékét: az első kamerával felszerelt mobilt a Samsung gyártotta (SCH-V200), ezt 2000-ben mutatták be, felbontása 0.35 megapixel volt. Ez azt jelenti, hogy egy képet 350 ezer képpontból állított össze, ami nem eredményezett egy méretében nagy képet. Összehasonlításképp nézzük meg a Samsung jelenlegi csúcsmobilját, az Galaxy S4-et. Hátsó kamerája 13 megapixeles, vagyis nagyjából 37-szer nagyobb felbontású, mint a legelső generációé, mindezt ráadásul úgy éri el, hogy a kamera fizikai mérete gyakorlatilag nem változott. Közel másfél évtized alatt azért ez nem kis teljesítmény.

SKT_SCH-V200_209samsung-galaxy-s4-black-white

Mindez azonban fokozható. Az idei év júliusában mutatta be a Nokia új csúcskategóriás készülékét, a Lumia 1020-at. Sok extra és különleges funkció mellett a legnagyobb jelentősége talán a 41 (!) megapixeles kamerának van. Ez hatalmas méret, a két legnagyobb fényképezőgép-gyártó cég csúcskategóriás gépeinek felbontását is túlszárnyalja.

Nokia-Lumia-1020-with-Camera-Grip

Kérdés persze, hogy minderre szükségünk van-e vagy sem. Ha csak digitális formában szeretnénk megőrizni a képet, akkor vicces játék lehet a nagyítással játszani, hiszen így a képünk nagyon részletgazdag, olyan dolgokat is jó minőségben rögzíthetünk, amelyek tőlünk nagyon távol vannak. Ennek többek között tájképfotózásban lehet hasznát venni, de ugyanúgy használható portrénál is. Viszont ha szeretnénk előhívni ezeket a képeket, máris kiderül, hogy ennyi képpont egyszerűen fölösleges. A nyomtatók nem dolgoznak olyan képpontsűrűséggel, amin már jelentős különbség lenne látható a 41 és – teszem azt – egy 13 megapixeles kamera képe között. Ha plakátot szeretnénk nyomtatni, akkor már lehet értelme, de nem túl elterjedt ez a fajta felhasználás.Hogy mennyire a fényképezés lett a központja a mobiloknak, jól mutatja a Sony fejlesztése. Olyan objektívrendszert fejlesztettek ki, ami bár önállóan működni képes, használatához mégiscsak egy telefonra van szükség. Lényegében arról van szó, hogy az objektíveknek saját kis “agyuk” van: saját szenzor, képfeldolgozó egység és az ezekkel egybeépített lencserendszer. Kijelzője nincs, erre van ott mögötte a mobiltelefon, amivel WiFin keresztül tud kommunikálni. A rögzítést mágnesekkel (vagy “rápattintással”) képzeli el a gyártó.

rolleiproductEhhez hasonló fejlesztése volt a Rollei cégnek is az iPhone kapcsán. A különbség csupán annyi, hogy itt közvetlenül a telefon kamerája elé kell helyezni a speciálisan kialakított objektíveket, amelyek segítségével 8-szoros, vagy akár 12-szeres nagyítást is elérhetünk. Az iPhone kamerájának pedig van annyira nagy felbontása és készít annyira szép képeket, hogy megérje használni ezeket a kis eszközöket; minimális minőségcsökkenés mellett tudjuk közelebb hozni a témát.

Mobiltelefonba épített fényképezőgépről vagy fényképezőgépbe épített telefonról beszélünk ma? Érdekes kérdés, lassan már jelentősége sincs. Ezek a kis multifunkciós készülékek lassan mindenre jók lesznek, egész életünket ezekről irányíthatjuk, úgy tűnik, teljesen elmosódnak a különbségeket jelző határok. Hogy kinek mire van szüksége, mihez szeretne kezdeni egy ilyen telefonnal, eldönti saját maga. Egyedül a pénztárcánk mélysége az, ami határt szabhat annak eldöntésében, hogy mennyi készüléket szeretnénk egybegyúrva a zsebünkben tartani. Vagy az sem.

Kommentek