Fotózzunk bármivel! – Fényképezés a telefontól a professzionális gépekig – MILC fényképezőgépek

Korábban már említettem, hogy a fényképezőgépek kategóriái által kijelölt határok szépen lassan elmosódnak. Remek példát láthattatok erre az okos kamerákról szóló cikkben. Ugyanebben a cikkben tettem egy mondatnyi említést azokról a gépekről, amelyek az utóbbi egy-két évben léptek hódító útjukra, és amelyek egyre nagyobb teret nyernek a felhasználók körében.

Ezek a fényképezőgépek ötvözik a kompakt masinák méretéből adódó előnyöket és a profibb felépítésű DSLR-kamerák nyújtotta képminőséget és egyedi beállításokat. Ezek a fényképezőgépek a cserélhető objektvíves tükör nélküli digitális fényképezőgépek, a MILC-ek.

A MILC-ek kategóriájában ez alatt a pár év alatt meglepően sok gyártó még több terméke jelent meg. Nem is érdemes ezen csodálkozni, hiszen egy teljesen új termékcsaládról beszélünk, amelyik ráadásul igen jól eltalálta rengeteg felhasználó igényeit. A kompakt kialakításnak köszönhetően ezek a gépek kis helyen is elférnek, nem kell hozzájuk hatalmas táskát venni. Hacsak – és itt jön képbe a DSLR-gépektől vett egyik tulajdonság – el nem kezdjük bővíteni a gépünkhöz tartozó optikák gyűjteményét. Ugyanis fontos lépés a “hétköznapi” kompaktokhoz képest, hogy ezeknek a fényképezőgépeknek -, mint ahogy azt a kategória nevéből sejteni lehetett – cserélhető az optikai rendszerük, azaz az új gépekkel új objektívek is piacra kerültek, kifejezetten az új típusokhoz optimalizálva. A gyártók pedig komoly összegeket ölnek ezek gyártásba, így téve lehetővé, hogy a tükörreflexes gépeknek -, ha nem is teljes értékű, de – versenytársaik lehessenek a piacon.

A versenyképesség esetünkben első sorban az elkészült képek minőségében áll, a szebb képhez pedig több nagyon fontos elem szükséges: egy fejlett lencserendszer a megfelelő méretű érzékelőlapka előtt és egy erős jelfeldolgozó processzor a gépben, ami a lapkára érkező információt a megfelelő minőségben alakítja át.

Az objektívekre jellemző, hogy – nagyobb “testvéreikhez” hasonlóan – a széles látószögűtől a teleobjektívekig mindenféle rendszer a rendelkezésünkre áll, amellyel minden elképzelésünket megvalósíthatjuk. Vagy például (de nem kizárólag) a Canon annyival tágítja ki a lehetősegeket, hogy olyan adaptert is gyárt, aminek a segítségével az EOS-rendszer összes objektívjét a MILC-gépre rakhatjuk. Ez azért is fontos és egyben hasznos lépés, mert így kiküszöbölheti az extra objektívek (jelenleg 3 fajta EF-M típusú obejektívje van a Canonnak) gyártásával járó plusz költségeket.

Canon EOS-MCanon (Gép és Objektív)

Az egyik legnagyobb gyártó viszonylag későn lépett be a MILC-gyártás sorába, próbált minél tovább kimaradni ebből a tendenciából. Látva azonban a konkurencia sikerét, a vezetőség úgy határozott, hogy ők is piacra dobnak egy gépet, mégpedig a Canon EOS M-et. Mivel csak ez az egy típus létezik Canon logóval, a gyártás során olyan technikát préselnek bele, amely a lehető legszélesebben képes kielégíteni a vásárlói igényeket. Ilyen a 18 megapixeles CMOS érzékelő, a videózás Full HD minőségben, vagy az ezeket kiszolgáló nagy teljesítményű DIGIC 5 processzor. A fent említett konverterrel azonban az összes EF és EF-S objektív a gépre akasztható, így téve lehetővé a kreativitás teljes kiélését.

Nikon 1Nikon (Gép és Objektív)

Mint a másik legnagyobb fényképezőgépgyártó, a Nikon viszonylag hamar belekezdett az ‘1’ elnevezésű MILC-sorozat gyártásába, így a cég 7 db gépével próbál minél nagyobb szeletet kihasítani a piac tortájából. A gépek mindegyikének van valamilyen kiemelkedő tulajdonsága, amivel különbözik a többitől, abban viszont hasonlítanak, hogy komoly termékpalettáról válogathatunk hozzájuk objektíveket: 11 darab lencserendszert gyárt a Nikon az 1-es sorozathoz, de a Canonhoz hasonlóan ennél a gyártónál is elérhető egy adapter, amely segítségével a teljes Nikkor-palettáról választhatunk objektívet MILC-ünkhöz.

Sony NEX 7Sony (Gép és Objektív)

A Sony az első volt a legnagyobb DSLR-gyártók közül, amelyik a MILC-ek gyártásába is belekezdett, s jelenleg 4 típussal, a NEX sorozattal képviselteti magát a piacon. Ezek a gépek első sorban az általuk készített képek felbontásában különböznek, de különbség még a sorozatben készíthető képek száma is. Természetesen a Sony sem kockáztathatta meg, hogy csak a NEX objektívek legyenek használhatóak a gépeken, így készülhetett el az az adapter, amellyel a teljes Sony és Carl-Zeiss objektívpaletta, illetve néhány Konica Minolta objektív csatlakoztatható a fényképezőgépekhez.

Leica M9További gyártók

Nyilvánvaló, hogy nem csak a fent említett cégek kezdtek bele a MILC-ek gyártásába.A legelsők között említhetjük a Panasonicot (Lumix G sorozat és objektívjei -(Gépek és Objektívek) és az Olympust (OM-D és PEN sorozatok és objektívjeik – (Gépek és Rendszergépek ill. Objektívek), amelyek szintén igen komoly termékpalettával rendelkeznek a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek piacán, de közéjük tartozik még a Samsung is NX gépeivel és lencséivel (Gépek és Objektívek), a Fujifilm FinePix X sorozatának néhány tagja, vagy a méltán nagy hírű és nevű Leica az M sorozattal (Gépek) illetve a Pentax Q7-es gépe (Pentax)

Összességében tehát elmondható, hogy aki a MILC kategórából szeretne magának fényképezőgépet vásárolni, annak nincs könnyű dolga, de bármelyik kamerát is választja, biztos lehet abban, hogy a pénzéért olyan technikát kap, amiben várhatóan nem fog csalódni.

Kommentek