Fotózzunk bármivel! – Fényképezés a telefontól a professzionális gépekig – Bridge fényképezőgépek

Egy szép nyári napon az utcán sétálva elkerülhetetlen, hogy legalább egy olyan valaki jöjjön velünk szembe, akinél nincs fényképezőgép. Természetesen sokan járnak így, főleg a turisták, és a gépeket nézegetve néha-néha feltűnik egy-egy egészen furcsa kinézetű darab. Méretre nem sokkal nagyobb, mint egy rendszerkompakt, kialakítása mégis inkább a tükörreflexes (DSLR) gépekre hajaz. Jogosan vetődik föl a kérdés, hogy mégis mi lehet ez.

A gyártók találtak egy rést az eszközpalettában, amiben potenciális nyereséget láttak, nem is véletlenül. Megalkották a fényképezőgépek egy új típusát, ami hidat képez a kisebb rendszerkompaktok és a nagyobb tükörreflexes gépek között és épp e tulajdonsága miatt kapta a kategória a ‘bridge’ (szó szerint ‘híd’) elnevezést.

Miért lett nyereséges ez a típus? Valószínűleg a kevertsége miatt, hiszen benne van a kompakt gépek könnyű kezelhetősége és a DSLR-ek által nyújtott beállítási lehetőségek sokszínűsége. Ez persze – látva a mai kompakt gépek összetettségét és tudását – inkább a korábbi évek masináira volt jellemző, hiszen akkoriban valóban szükségesnek látták ennek a típusnak a megalkotását. Persze ma sem szorulnak a bridge gépek teljesen háttérbe, mert a több és komolyabb beállítást a rendszerkompaktokénál komolyabb elektronika szolgálja ki, illetve optikai és mechanikai tulajdonságaik is többnyire meghaladják kisebb társaik képességét.

Kategóriák keverése ide vagy oda, a bridge gépek egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a hatalmas zoomátfogás. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy képesek vagyunk vele mind a közeli, mind a nagyon távoli témát lefotózni anélkül, hogy az optikát cserélni kellene. Így komoly pénzösszegeket tudunk megspórolni azzal, hogy a DSLR-t használókkal ellentétben, nem veszünk külön nagylátószögú, makró, vagy teleobjektívet, mindent megkapunk egyetlen optikában. Számok szintjén ez azt jelenti, hogy amíg egy kompakt gép 5, 8, 10, esetleg 15-szörös optikai zoommal rendelkezik, addig a bridge gépekbe épített lencserendszer 20-30-szoros, de akár 50 vagy 60-szoros (!) zoomra is képes lehet.highres-Panasonic-Lumix-FZ70-FZ72-5_1375354663 Ez utóbbi teljesítményt a Panasonic Lumix DMC-FZ72 típusú gépe nyújtja, ráadásul úgy, hogy maximális távolságnál sincs nagyon komoly fényerőcsökkenés.

Mára teljesen megszokott, hogy egy kis kompakt gépen általában nincs kereső. Ha fényképezni szeretnénk, akkor a gép által látott kép azonnal a hatalmas kijelzőn jelenik meg, az ott látottak alapján döntünk a kép készítése vagy nem készítése mellett. Korábban ez egészen máshogy működött, nem volt ugyanis mindig ilyen nagy a kijelző, illetve a használata komolyan igénybe vette a gép erőforrásait. Ennek kiküszöbölésére építettek a masinába egy apró keresőt, ami gyakorlatilag egy lyukat jelent a géptesten. Optikai kereső a neve, mert valóban azt a képet mutatja, ami elénk tárul, és sokszor a zoomolás folyamatát is követhetjük benne. Hátránya viszont, hogy pontatlansága miatt nem feltétlenül azt a képet látjuk benne, ami végül a fotónkra kerül. Idővel ezek a keresők eltűntek, fölöslegessé vált a használatuk.

6809474646_802ff003c5_hEzzel szemben a bridge gépeken a mai napig találunk keresőt, ami a fent említettől eltérően egy valós elektronikus kereső. Ez azt jelenti, hogy nem egy valódi, hanem egy kis LCD panelen megjelenített digitális képet látunk. Ez azért jobb, mint az optikai kereső, mert pontosan azt a képet látjuk, ami majd fényképként is elkészül, és mert a kijelzőn több beállítási adat is megjelenik, így pontosan tudhatjuk, hogy milyen paraméterekkel készülünk ellőni a fotót. Annyi hátránya azért van, hogy elektromos kijelző lévén a színvilága nem tükrözi teljes mértékben a valóságot, de ugye semmi sem lehet tökéletes.

Mivel a legtöbb gyártó fényképezőgépei között található legalább egy (de inkább több) nagy zoomtartományú gép, bőven van miből választani, így annyira nem is könnyű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Ez persze nem jelenti, hogy a feladat lehetetlen, hiszen ha tudjuk, hogy gépünket mire szeretnénk használni, és mennyi pénzt szeretnénk az adott masinára költeni, könnyebben rátalálhatunk a tökéletes darabra.

Kommentek