Fotózzunk bármivel! – Fényképezés a telefontól a professzionális gépekig – Kompakt gépek

Ahhoz, hogy esélyünk legyen bármilyen pillanatot bármikor rögzíteni, arra van szükségünk, hogy az erre szolgáló eszközünket mindig magunknál tartsuk. Sokan megelégszenek a mobiljukkal, amivel manapság semmi probléma nincsen, hiszen azokkal is egyre szebb, egyre jobb minőségű képeket tudunk készíteni. Vannak azonban olyan emberek is, akik fényképezni fényképezőgéppel szeretnének (mégiscsak arra találták ki sok évvel ezelőtt), ezért muszáj beszerezniük egy olyan darabot, amit mindig maguknál hordhatnak. Fontos szempont itt a méret, tehát nem szívesen visznek magukkal egy nagyobb, nehezebb gépet, nem is elterjedt az a látvány, hogy valaki a táskájából egy DSLR-gépet ránt elő. (Nem beszélve arról az értékről, amit ezek a gépek képviselnek.)

A mai cikkben a világ talán legismertebb és legelterjedtebb fényképezőgép típusát mutatom be nektek, a kis méretű, mégis egyre hatékonyabb kompakt gépeket, más néven rendszerkompaktokat.

Manapság alig van olyan elektronikai eszközöket gyártó – többnyire távol-keleti – nagyvállalat, amelynek portfóliójában ne szerepelne a fényképezőgépek gyártása. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a gyártási technológiák fejlődésével az egyre kisebb alkatrészeket egyre hatékonyabban tudják egy gépbe beépíteni, így kapva egy sok funkcióval rendelkező, mégis kézben könnyen elférő fényképezőgépet. A vásárlók ezekhez viszonylag olcsón hozzájuthatnak, de persze vannak kiugró árú gépek is.

Fuji DS-X

Fuji DS-X

Az első piacra dobott digitális fényképezőgép a Fuji DS-X volt, 1989 decemberétől kezdve forgalmazták Japánban. Ezt a gépet megelőzően voltak természetesen próbálkozások és megoldások, de azok többnyire megmaradtak prototípusnak, vagy katonai célra használták őket.

A Fuji gépének érzékelője egy 2/3 inches, 400 ezer pixel felbontású lapka volt, ami mai szemmel nézve igen szerény méretet jelent.

xe1-silver-1200

Fujifilm – XE1

Fujifilm

A cég azóta Fujifilm néven vált még ismertté és komoly termékpalettával rendelkezik a fényképezőgép piacon. Ez a többnyire kompakt gépekből álló paletta a legtöbb vásárlói igényt kielégíti. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően pedig egyre jobb minőségű képeket készítenek, illetve egyre több funkciót építenek beléjük.

dv90

Samsung – DV9
MV800

Samsung – MV800

Samsung

A Samsungról elmondhatjuk, hogy igen széles skálán mozog az elektronikai termékek tekintetében, életünket könnyedén berendezhetjük kizárólag Samsung-termékekre támaszkodva. Így a fényképezőgépek mezőnyében is komoly értéket képvisel. 15 termékből álló palettájában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb eszközt. Vannak közöttük egyszerűbb – és ezért olcsóbb -, illetve bonyolultabb, nagyobb tudású gépek is, amelyeknek már komolyabb az áruk. Ha az ár/érték arányt vesszük figyelembe, kiderül, hogy annyira mégsem vészes ez az összeg. Vannak dupla kijelzős gépeik, hogy az önarckép készítését megkönnyítsék (DV90); egy másik típusba érintőkijelzőt építettek, így kerülve ki a mechanikus gombok meghibásodásának lehetőségét, illetve megkönnyítve a munkát (MV800). Valóban mindenki számára nyújtanak megfelelő megoldást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sony-Cybershoot-DSC-HX300

sony-dsc-RX1R

Sony-DSC-RX1R

Sony

Cyber-shot sorozatával a Sony sem kerülhet háttérbe. 17 db gépével a japán cég komoly konkurenciát jelent a többi gyártó számára. Valamivel magasabb árfekvését a hihetetlen minőségű képek és videók készítésével kompenzálja. Valamennyi géppel Full HD videókat készíthetünk, a 16-20 megapixel felbontású érzékelők pedig a fényképek kifogástalan minőségéhez járulnak hozzá. A cég 4 kategóriába sorolja gépeit annak megfelelően, hogy melyik tulajdonságuk hangsúlyosabb. Így míg az egyik kategóriában lévő gépek a felbontást és képalkotás tökéletességét részesítik előnyben (Full frame érzékelő), addig a másik kategóriában a hatalmas zoom-tartományon van a hangsúly (20-50-szeres optikai zoom). A Sony tehát a magasabb ár mellé nagy teljesítményt kínál, ezzel a fényképezni vágyók igényeit tökéletesen kielégítve.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic Lumix DFC-FT5

panasonic-lumix-lx7

Panasonic Lumix DFC-LX7

Panasonic

Továbbra is Japánban maradva a Panasonic gépeit kell górcső alá venni. Az 1918-ban alapított cég élen jár a világ elektronikai iparában, termékei közül a fényképezőgépek se maradhattak ki. Lumix márkanévvel fémjelzett gépei élen járnak a fényképezésben, ha új fotómasinán gondolkodtok, ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A kompakt gépekhez a szuperzoom, a vízálló és a divatos ill. high-end fényképezők tartoznak. (Szuperzoomon belül 3 db kompakt gép van, a többi bridge, azokról később). A kategóriák nevei alapján sejthető, hogy mikre képesek a gépeik, így könnyítve meg a választást. Nem sok ilyen cég van, ami “strapagépeket” gyártana, pedig a sportolók kifejezetten örülnek egy-egy ilyen kis masinának. Ezeket nem kell olyan nagyon félteni, mint hétköznapi társaikat, sokkal többet kibírnak azoknál (DMC-FT5 és FT25). Prémiumtermékből itt sem lehet hiány, a legjobb technikát a DMC-LX7 kapta. A magasabb árért viszont komoly minőséget is kapunk, így nem merülhet fel az ablakon kidobott pénz lehetősége.

CanonNikon

Természetesen a legnagyobbak sem maradhattak ki a kompakt gépek gyártásának sorából. Mind a Canon, mind a Nikon komoly termékpalettával rendelkezik a kompakt gépek szegmensében, amiket egytől-egyig teletömtek hasznos funkciókkal. Míg előbbi a Powershot és Ixus sorozat gépeit, addig utóbbi a Coolpix kategória eszközeit sorakoztatja fel a kompakt gépek szinte végeláthatatlan sorában. Mindkét gyártó – hasonlóan a többihez – piacra dobott prémium kategóriás, szuperzoom, autómata és strapabíró fényképezőgépeket is, az első 3 tulajdonságban némi átfedéssel. Ezeknek egy részét Wifis kiegészítővel szerelte föl, így azok akár távolról is irányíthatóak, vagy hálózaton keresztül azonnal a rajtuk tárolt képekhez juthatunk. A strapagépeket egyformán jellemzi a megbízhatóság a legextrémebb körülmények között is, víz-, ütés- és porállóságuknak köszönhetően bárhol bármikor bevetésre készen állnak a zsebünkben. A beépített GPS funkciónak köszönhetően pedig folyamatosan nyomon követhetjük, merre járunk és hol készítjük legizgalmasabb felvételeinket.

A kompakt fényképezőgépek palettája azonban közel sem “csak” ennyi gépből áll. Nagyon sok gyártó van még a világon, amelyek igen jó minőségű eszközöket gyártanak, csak ezek nem kapnak olyan nagy hangsúlyt, mint az itt említett kütyük. Ennek egyik oka, hogy ezek a “kisebb” gyártók közel nem költenek annyi pénzt marketingre, mint nagyobb társaik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy rosszabbul teljesítenének, hiszen nagyon nagy múltú gyártó mind a Leica (amely cég nem mellesleg a Panasonic gépeinek optikáját gyártja), mind a Pentax vagy a Praktica. Aki vásárlás előtt igazán alapos, az számításba veszi valamennyi gyártó valamennyi gépét, de akkor sem történhet veletek tragédia, ha csak egynéhány cég termékeit hasonlítjátok össze. Ha a kompakt gépek között keresgéltek, biztosan fogtok magatoknak megfelelő  fényképezőgépet találni.

Kommentek