Fotózzunk bármivel! – Fényképezés a telefontól a professzionális gépekig – Smart kamerák

Igen sokféle fényképezőgép létezik rettentő sokféle tulajdonsággal. Ezek egyike, hogy míg egyes gépeken az objektív cserélhető, addig a többin ez nem oldható meg. Jellemzően a tükörreflexes (DSLR) gépek azok, amelyekre egy sor különböző objektívet terveztek, a kompakt – és a bridge, de róluk majd később – fényképezőgépek viszont szoros kapcsolatban állnak optikájukkal, azt eltávolítani nem annyira érdemes. De mint oly sok más területen, itt is szépen kezdtek elmosódni a kategóriák közötti határok és a gyártók piacra dobták a kompakt fényképezőgépek egy új típusát, a tükör nélküli cserélhető objektíves gépeket, MILC-eket.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű az élet, létezik egy, valahol a mobiltelefon és a fényképezőgép közötti kategória, a Samsung által kifejlesztett Smart kamera. A cikksorozat második részében ezt a típust szeretném  nektek bemutatni.

A dél-koreai cég felismerte a felhasználók azon igényét, hogy képeiket minél gyorsabban szeretnék másokkal megosztani vagy épp egy felhőalapú tárolóban elraktározni. Mindehhez csupán annyit kellett tennie, hogy a gépekbe beépít egy WiFi kapcsolatot biztosító egységet, ír egy új szoftvert a működéshez, és létrehoz egy új kategóriát. Ez lett a Smart.

Az ebbe a kategóriába tartozó gépeket nemes egyszerűséggel a Smartphone-ok (okostelefonok) után nevezték el, leginkább az azonnali megosztásra utalva. Azonban érdemes most figyelni. A smart kamerákat 3 termékcsoport alkotja: a Galaxy Camera, a kompakt Smart Camerá-k és az NX sorozat tagjait képviselő Smart MILC-ek. Nézzük meg őket alkategóriánként!

01-samsung-galaxy-nx-210613Galaxy Camera
Ez a típus egy darab gépet takar, így ha ilyenre vágyunk, nem okozhat gondot a bőség zavara. A gépnek több  különlegessége is akad. Ezek egyike, hogy összesen 3 db gomb van rajta, a kezelőfelülete teljes egészében egy érintőképernyő. Ezt megvizsgálva pedig ismerős látvány tárul elénk, nem is véletlenül: a második érdekesség, hogy 4.1 verziójú Android operációs rendszer fut rajta. Ez igen meglepő egy fényképezőgéptől, azok ugyanis a gyártó saját fejlesztésű szoftverét szokták használni. Paramétereit vizsgálva akár azt is mondhatnánk, hogy egy felsőbb kategóriás kompakt fényképezőgép. Közel 17 megapixeles felbontása, 21-szeres optikai zoomja és a full HD (1080p) videó felvételi lehetősége nagyon jó géppé teszi a maga nemében. Erre jön rá pluszban a fent említett Android rendszer nyújtotta lehetőségek széles skálája, amit csak tetéz, hogy nem kizárólag WiFin. hanem 3G és 4G/LTE hálózaton keresztül és képes kommunikálni. Gyakorlatilag csak telefonálni nem lehet vele. (Ami lehet, hogy nem is igaz, hiszen a VoIP-szolgáltatásokhoz -, mint a Viber – csupán internetkapcsolatra van szükség, a fényképezőben pedig ott a mikrofon a hangfelvételekhez, tehát akár még meg is oldható. Érdekes látvány lehet, amint valaki a fényképezőgépével telefonál. )

samsung-galaxy-camera1Smart Camera
Ha ebből a kategóriából szeretnénk szemezni, akkor már 11 különböző terméket kell górcső alá venni, mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legideálisabb. Ezek a fényképezők hasonlítanak leginkább a mindenki által ismert kompakt fényképezőgépekhez. Ismerős kezelőfelület az ismerős gombokkal, nem okozhat problémát az alkalmazásuk. A különbség itt is abban rejlik, hogy az észlelt vezeték nélküli hálózatra csatlakozva az elkészült képeket azonnal fel tudjuk tölteni tárhelyünkre vagy meg tudjuk őket osztani Facebookon. Egyes típusaikba pedig érintőképernyőt szereltek, így ezek használata még egyszerűbbé vált.

Samsung-NX2000-heroNX Smart-sorozat
Az NX Smart-sorozat egy kicsivel kevesebb gépet foglal magába azzal a közös és fontos tulajdonsággal, hogy mindegyiken cserélhető az objektív. Ez jellemzi az alap NX gépeket is, de amint azt a neve is jelzi, a Smart NX-ek rendelkeznek az okos gépek legfőbb tulajdonságával: ezekről is azonnal közzé tudjuk tenni képeinket. Feltéve persze, ha van WiFi kapcsolatunk.
Hogy egy kicsit megzavarjalak benneteket, bemutatok egy “hibrid” gépet is. Ez a Galaxy NX, ami annyiban Galaxy Camera, hogy ugyanúgy Android operációs rendszer fut rajta (4.2) és ugyanúgy – a WiFin kívül – 3G és 4G/LTE kapcsolatot tud kezelni; viszont annyiban NX, hogy ennek is cserélhető az objektívje, így egy hétköznapi MILC gépként működik.

Abban biztos vagyok, hogy a fényképezőgépeknek ez az új generációja vevőkre talált, hiszen máskülönben nem érné meg gyártani őket. Ami inkább kérdés – és szerintem érdekes kérdés -, hogy ezek mikor fogják teljesen kiszorítani a jelenleg elterjedt kompakt és éppen feltörekvő MILC gépeket a piacról. Én személy szerint pár évre, maximum egy évtizedre tippelek, hiszen mindig hamar teret nyernek azok a megoldások, amik akár csak a legkisebb mértékben is, de egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik életünket.

Kommentek