Forró italok hideg napokra

A mai napon bekövetkezett! Bementem egy bevásárló központba és mit látnak szemeim? Itt a Karácsony! Díszek, dekoráció, éneklő mikulások, rénszarvasok, manók és minden, ami belefér! Évről évre kiborít, hogy egyre hamarabb jön el ez a becses nap, most mégis belenyugvással tekintettem a Halloween-i díszekkel keveredett karácsonyi turmixba. A legmeglepőbb pedig, hogy annyira megtetszett egy rénszarvasos bögre, hogy nem tudtam otthagyni. A kérdés már csak annyi, hogy mit töltsek bele? Tehát jönnek a boldogítóan édes, néhol már gejlnek mondható italok, hogy együtt örüljünk annak, hogy még nincs Karácsony, nem kell ajándékokat venni, ellenben jöhetnek az esti meleg finomságok alkoholos és mentes formában.

A nők és a gyerekek előre!  Tehát kezdjük az absztinensekkel:

alpuncs Gyümölcsös álpuncs

Hozzávalók:

  • 5 dl almalé
  • 2 dl narancslé
  • 1 dl víz
  • Fahéj
  • Szegfűszeg

Elkészítés:

Öntsük bele egy nagyobb edénybe az összes hozzávalót és hevítsük fel. Ennyi az egész és már kész is az illatos meleg italunk.

 puncs k  Gyümölcsös Puncs

Ez a változat kicsit bonyolultabb az előzőnél, de az igazi puncshoz hasonló végeredményt kapunk cserébe.

Hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • Fél dl víz (ez lehet fekete vagy bármilyen ízesített tea, például almás-fahéjas, amit szeretnénk)
  • Citromlé és egy kis citromhéj
  • 1 narancs leve és lereszelt héja
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral felhabosítjuk. Egy nagyobb edénybe beleöntjük a folyékony hozzávalókat, majd a különböző fűszereket. Forrásig melegítjük a keveréket, végül a tojáshabot is alaposan elkeverjük az egésszel kézi habverővel. Pohárba öntjük, és ihatjuk is.

 tumblr_lp5og3tfqE1qem26lo1_400 Harry Potter-féle Vajsör Latte

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Olvaszd meg a vajat és a barna cukrot együtt, hogy karamellizálódjon. A karamellhez hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a fahéjat, majd jól összekeverjük. Ezután forrásig melegítjük, majd kiöntjük egy bögrébe és máris fogyaszthatjuk a gőzölgő italt.

18+ -os italok:

grog Grog

Ehhez az italhoz még csak egyszer volt szerencsém, de akkor isteni volt! Csak ajánlani tudom azoknak, akik a bort semmilyen formában nem szeretik, ellenben a rumot igen!

Hozzávalók:

  • Fél liter fekete (fakultatív lehet más ízesített teából, vagy sima vízből is)
  • 1 dl rum ( a keményebbek elhagyhatják a vizet és csak rummal is fogyasztható)
  • 4 teáskanál cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
  • 1 citrom leve és héja

Elkészítés:

Készítsünk fél liter fekete teát, akár fahéjas almásat vagy csak simát. Adjuk hozzá a rumot, ízlés szerint a fűszereket és a cukrot.

Kis lángon melegítsük, hogy az ízek kioldódjanak, de a forrást már ne várjuk meg és már kész is.

 f425fbf87e3697b681bfdadee18f66e5  Vörösboros puncs

Hozzávalók:

  • 1 liter száraz vörösbor
  • 3 narancs leve és héja
  • 8 tojássárgája
  • 0,5 dl rum
  • 8 evőkanál cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • Fahéj
  • Szegfűszeg

Elkészítés:

A tojás sárgákat forrásban lévő víz fölött habosra keverjük a cukorral. (Arra kell vigyázni, hogy a víz nem legyen túl forró, tehát várjuk meg míg felforr, vegyük takarékra a lángot és így kezdjünk neki a folyamatnak, különben cukros rántotta lesz a tojásokból.) Amint kész a hab, apránként hozzáadjuk a vörösbort, hogy kicsit lehűljön. Öntsük át egy nagy edénybe, hozzáadjuk a maradék bort, narancslét, rumot és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett (legjobb robotgéppel vagy habaróval) főzd négy-öt percig és kész.

Tudom, hogy a tojásos dolog kissé bonyolítja a helyzetet, és vannak olyan receptek, amik el is hagyják, de akkor már forralt bor lenne, nem pedig puncs. A végeredmény pedig bőven megtéríti a plusz energiát!

 SOvenden_Mulled_large  Forralt bor – az örök klasszikus

Nincs tél forralt bor nélkül! Eljön a szezon és majdnem minden sarkon hozzá lehet jutni a legautentikusabb karácsonyi italhoz. Van annak egy varázsa, ahogy tűzforró borral a kezünkben andalgunk a karácsonyi vásárban, de azért otthon a melegben, jó társasággal elkészíteni egy forralt bort egészen más élményt nyújt. Próbáld ki!

Hozzávalók:

  • 1 üveg vörösbor
  • 2-3 dl víz
  • 1 narancs leve és héja
  • Fél citrom leve és héja
  • 3-4 rúd fahéj
  • Szegfűszeg
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az összes hozzávalót beöntjük, beleszórjuk, belefacsarjuk és reszeljük egy nagy edénybe és forráspontig melegítjük. Kóstolgatjuk, kinek milyen édesen, fűszeresen a legfinomabb és már ihatjuk is.

 

Mindegyik receptre igaz, hogy variálható és ízlés szerint fokozható, például csillagánizzsal, vagy ami éppen eszünkbe jut. Akár a poharakat is díszíthetjük cukorkarámival vagy egy bevágott narancsszelettel. Hívjunk át pár barátot, rokont, ismerőst, akárkit és készítsük el saját kedvencünket, miközben fantasztikus időt tölthetünk együtt. Kellemes estét Mindenkinek!

 

Kommentek