A mai napon bekövetkezett! Bementem egy bevásárló központba és mit látnak szemeim? Itt a Karácsony! Díszek, dekoráció, éneklő mikulások, rénszarvasok, manók és minden, ami belefér! Évről évre kiborít, hogy egyre hamarabb jön el ez a becses nap, most mégis belenyugvással tekintettem a Halloween-i díszekkel keveredett karácsonyi turmixba. A legmeglepőbb pedig, hogy annyira megtetszett egy rénszarvasos bögre, hogy nem tudtam otthagyni. A kérdés már csak annyi, hogy mit töltsek bele? Tehát jönnek a boldogítóan édes, néhol már gejlnek mondható italok, hogy együtt örüljünk annak, hogy még nincs Karácsony, nem kell ajándékokat venni, ellenben jöhetnek az esti meleg finomságok alkoholos és mentes formában.
A nők és a gyerekek előre! Tehát kezdjük az absztinensekkel:
 |
Gyümölcsös álpuncs
Hozzávalók:
- 5 dl almalé
- 2 dl narancslé
- 1 dl víz
- Fahéj
- Szegfűszeg
Elkészítés:
Öntsük bele egy nagyobb edénybe az összes hozzávalót és hevítsük fel. Ennyi az egész és már kész is az illatos meleg italunk. |
 |
Gyümölcsös Puncs
Ez a változat kicsit bonyolultabb az előzőnél, de az igazi puncshoz hasonló végeredményt kapunk cserébe.
Hozzávalók:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- Fél dl víz (ez lehet fekete vagy bármilyen ízesített tea, például almás-fahéjas, amit szeretnénk)
- Citromlé és egy kis citromhéj
- 1 narancs leve és lereszelt héja
- fahéj
- szegfűszeg
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral felhabosítjuk. Egy nagyobb edénybe beleöntjük a folyékony hozzávalókat, majd a különböző fűszereket. Forrásig melegítjük a keveréket, végül a tojáshabot is alaposan elkeverjük az egésszel kézi habverővel. Pohárba öntjük, és ihatjuk is.
|
 |
Harry Potter-féle Vajsör Latte
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 bögre tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítés:
Olvaszd meg a vajat és a barna cukrot együtt, hogy karamellizálódjon. A karamellhez hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a fahéjat, majd jól összekeverjük. Ezután forrásig melegítjük, majd kiöntjük egy bögrébe és máris fogyaszthatjuk a gőzölgő italt.
|
18+ -os italok:
 |
Grog
Ehhez az italhoz még csak egyszer volt szerencsém, de akkor isteni volt! Csak ajánlani tudom azoknak, akik a bort semmilyen formában nem szeretik, ellenben a rumot igen!
Hozzávalók:
- Fél liter fekete (fakultatív lehet más ízesített teából, vagy sima vízből is)
- 1 dl rum ( a keményebbek elhagyhatják a vizet és csak rummal is fogyasztható)
- 4 teáskanál cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- Fahéj
- Szegfűszeg
- 1 citrom leve és héja
Elkészítés:
Készítsünk fél liter fekete teát, akár fahéjas almásat vagy csak simát. Adjuk hozzá a rumot, ízlés szerint a fűszereket és a cukrot.
Kis lángon melegítsük, hogy az ízek kioldódjanak, de a forrást már ne várjuk meg és már kész is.
|
 |
Vörösboros puncs
Hozzávalók:
- 1 liter száraz vörösbor
- 3 narancs leve és héja
- 8 tojássárgája
- 0,5 dl rum
- 8 evőkanál cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- Fahéj
- Szegfűszeg
Elkészítés:
A tojás sárgákat forrásban lévő víz fölött habosra keverjük a cukorral. (Arra kell vigyázni, hogy a víz nem legyen túl forró, tehát várjuk meg míg felforr, vegyük takarékra a lángot és így kezdjünk neki a folyamatnak, különben cukros rántotta lesz a tojásokból.) Amint kész a hab, apránként hozzáadjuk a vörösbort, hogy kicsit lehűljön. Öntsük át egy nagy edénybe, hozzáadjuk a maradék bort, narancslét, rumot és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett (legjobb robotgéppel vagy habaróval) főzd négy-öt percig és kész.
Tudom, hogy a tojásos dolog kissé bonyolítja a helyzetet, és vannak olyan receptek, amik el is hagyják, de akkor már forralt bor lenne, nem pedig puncs. A végeredmény pedig bőven megtéríti a plusz energiát!
|
 |
Forralt bor – az örök klasszikus
Nincs tél forralt bor nélkül! Eljön a szezon és majdnem minden sarkon hozzá lehet jutni a legautentikusabb karácsonyi italhoz. Van annak egy varázsa, ahogy tűzforró borral a kezünkben andalgunk a karácsonyi vásárban, de azért otthon a melegben, jó társasággal elkészíteni egy forralt bort egészen más élményt nyújt. Próbáld ki!
Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor
- 2-3 dl víz
- 1 narancs leve és héja
- Fél citrom leve és héja
- 3-4 rúd fahéj
- Szegfűszeg
- 5 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az összes hozzávalót beöntjük, beleszórjuk, belefacsarjuk és reszeljük egy nagy edénybe és forráspontig melegítjük. Kóstolgatjuk, kinek milyen édesen, fűszeresen a legfinomabb és már ihatjuk is.
|
Mindegyik receptre igaz, hogy variálható és ízlés szerint fokozható, például csillagánizzsal, vagy ami éppen eszünkbe jut. Akár a poharakat is díszíthetjük cukorkarámival vagy egy bevágott narancsszelettel. Hívjunk át pár barátot, rokont, ismerőst, akárkit és készítsük el saját kedvencünket, miközben fantasztikus időt tölthetünk együtt. Kellemes estét Mindenkinek!