Fogadom, hogy …

Hello 2014, búcsúzunk 2013.

Fordulópont. Minden ilyen bűvös szám fordulópontot jelent az életünkben. Valami régi lezárása, valami új kezdete. Hajlamosak vagyunk ezektől a fordulópontoktól nagyon sokat várni, elvárni, így gyakran nem hozza meg az új év azokat az elképzelt képeket, amiket beleláttunk. Éppen ezért nem elég csak kitalálni valamit, amit szeretnénk elérni, azért dolgoznunk is kell. Nem is keveset.

Ilyenkor megfogadunk sok mindent, amin változtatni szeretnénk.
Egészségesebben élek, leszokom a dohányzásról, lefogyok, jobban odafigyelek a kapcsolataimra, többet pihenek, dolgozok a céljaimért.

resolutionsMegfogalmazni az első lépés. Fontos elem, de nem az egész munka. Ezzel csak felismertük a problémát, amin igyekszünk változtatni. Ami jó, hiszen azt jelenti, hogy már nem megyünk el csukott szemmel a problémák mellett, hanem készek vagyunk dolgozni valami jobbért.

make it soEzután jöhet a tervezés. Ha leragadunk az első lépésnél, akkor egy hónap után fel is adjuk, nem csináljuk tovább. Ez következetes munka, bármiről is van szó. Leszokni a dohányzásról nem megy elhatározás nélkül, de ha nem kis lépésekben haladunk, szépen építkezve, akkor az első megmérettetésnél (idegeskedek egy vizsga miatt) máris elbukom. Nekem a legjobb módszer, ha leírom, amiért dolgozni szeretnék. Az is nagyon fontos, hogy ne teljesíthetetlen dolgokat álmodjunk meg, ami jól hangzik, de elérhetetlen. Az megint ahhoz vezet, hogy feladjuk. Kis lépésekben haladjunk, adjunk időt magunknak.
A barátnőm például ettől az évtől kezdve el akarja hagyni az életéből a fehér lisztet. Ahogyan ő is megfogalmazta, ez nem azt jelenti, hogy nem vesz meg egy péksüteményt, ha abban van egy kis százalék fehér liszt, hanem ha teheti, kevesebbet fogyaszt belőle, míg teljesen át nem alakítja az életmódját.

eatHa valami nehezebb fogadalomról van szó, érdemes megbeszélnünk környezetünkkel, érdemes a segítségüket kérni. Nem könnyű úgy fogyókúrázni, hogy én szenvedek, számolgatom a kalóriákat, míg a hűtő otthon tele van süteményekkel, cukros ételekkel és üdítőkkel.
Egy életmódváltáshoz meg kell teremtenünk a külső körülményeket is. Rendet kell tennünk magunk körül, legyen szó fizikai vagy akár érzelmi dolgokról. Ha az elhatározásainkat megosztjuk másokkal, sokkal jobban igyekszünk teljesíteni is őket, hogy ne bukjunk el a környezetünk szemében. Ez erős húzóerőt jelent.

wishesA fogadalmak az újévhez tartoznak, de ez nem azt jelenti, hogy év közben nem döbbenhetek rá, hogy valamit másképp kell csinálnom. Egy baleset után is átértékelhetem a dolgokat magam körül. Mégis az újév az sokak szemében valami bűvös dolog, valami fordulópont, ahol lehetőség van a változtatásra.

2014 van, most itt egy új kezdet, egy tiszta lap, egy új kaland.

És a barátnőm újévi kiírásával zárnám soraimat.

“Soha nem késő önmagadnak lenni. Élj olyan életet, amire büszke lehetsz, és ha nem így van, legyen erőd változtatni.” F. Scott Fitzgerald

Kommentek