Finom epertorta a barátoknak

Kedves írótársuknak, Győri Livinek szombaton volt a születésnapja és nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy elkészítsem a tortát a partira, ezúton is boldog születésnapot neki! Leszögezném, hogy sose sütöttem még igazi tortát, max kamutortákat, tehát meglehetősen félve kezdtem neki. De hát egyszer mindent el kell kezdeni! Belevágtam, a végeredményt pedig sikeresnek könyvelhetem el. A torta elfogyott és így is volt, akinek nem jutott.

Nyár, most már meleg nyár, tehát hideg, gyümölcsös torta.

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 3 dkg vaj/rama
  • 2 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • Krémhez:
  • 1 tasak zselatin
  • 2 csomag vaníliacukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Eperszósz:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½  citrom leve és héja
  • 25 dkg eper

Díszítéshez:

  • 10 dkg mandula
  • 25 dkg eper
  1. Az eperszószhoz való epreket felkockázzuk, egy kis lábosban 3 evőkanál vízzel, cukorral és vaníliás cukorral 10 percig lassú tűzön   pároljuk, majd lehűtjük.
  2. Elkészítjük a zselatint és azzal is addig várunk, míg langyos nem lesz.
  3. A krémhez a mascarponét jól elkeverjük a citrom héjával, levével és a cukrokkal.
  4. Végül összekeverjük a mascarponés krémet, az eperszósszal és a zselatinnal, majd a hűtőben 2 órát pihentetjük.
  5. A piskótához megolvasztjuk a vajat, félrerakjuk, hogy kihűljön. Tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és 1 evőkanál meleg vízzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat. A sütőporos lisztet felváltva a habbal fokozatosan belekeverjük.
  6. A tortaformát vagy sütőpapír kibéleljük, vagy kivajazzuk, majd 180o –os, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  7. Ha már minden kész, megkenjük a tortát a krémmel, a tetejét eper darabokkal díszítjük és megszórjuk pirított mandulával.

Lehet, elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű kis torta ez. Amíg pihen a krém, addig a piskótát bőven el lehet készíteni és még az ajándékcsomagolásra is jut idő.

Bátorságra fel! Süssünk tortát és bulizzunk!

Kommentek