Filmnézés Karácsonykor

Ha már karácsony és otthonülés, megkerülhetetlen, hogy időnként az ember szeme a televízió képernyőjére tévedjen. De ha már itt vannak az ünnepek, miért ne nézhetnék igazi karácsonyi filmeket – a jobbik fajtából.

90s-blonde-cute-home-alone-Favim.com-335427Klasszikusok

Nincs karácsony olyan filmek nélkül, mint a Reszkessetek betörők vagy a Hull a pelyhes. Nincs is az embernek igazán ünnepi hangulata, amíg nem darálják le ezeket a kötelező darabokat a kereskedelmi csatornák. Többnyire már csak megszokásból nézzük őket,  vagy a családi összejövetelek alatt lehalkítva adhatnak egy kis háttérzajt az ünnepi civakodáshoz. A filmek sajátossága, hogy élvezeti értéküket az ünnepi időszakon kívül kivétel nélkül elveszítik. Isten tudja miért, de az évek alatt néhány nem-karácsonyi témájú filmből is tipikus, karácsonykor vetített műsor lett, ilyen az Óz, a csodák csodája. Már a cím is iszonyatosan nagy és borzasztó fordítási hiba, amelynek köszönhetően szegény  magyar emberek azt hiszik, a varázslót Óznak hívják. Nem. Nem! Nem hívják Óznak. Az eredeti filmben Oz a neve a településnek, amelynek körzeti megbízottja, mint tudjuk a nagy smaragdfejű mágus. Az új, 2013-as filmben hívják csak Oznak a karaktert is, de annak meg más oka van. S ha már az új film, azt is kifejezetten ajánlom az ünnepekre; van benne szeretet meg szárnyas majom londiner ruhában.

131690_galeria_shrekbol_az_angyal_05 Franchise-ok és sorozatok

A franchise filmek alatt az utóbbi évtizedekben kiadott, elsősorban rajzfilmekhez és animációs filmekhez készített karácsonyi kiadást értem. MadagaszKarácsony, Jégkorszak – Állati nagy karácsony, Shrekből az angyal és a sok-sok Disney különkiadás. Emellett természetesen a legtöbb sorozat is megemlékezik a keresztény (globalizált?) világ legfontosabb eseményéről. A South Parktól Springfielden át a Griffin családban is külön ünnepi epizóddal  járulnak hozzá az ünnepi hangulathoz. S ha már ennyi sorozatjunk él immáron kishazánkban is, ne feledkezzünk meg a brit vonalról; hiszen ott aztán valódi tradíciója van ezeknek az extra epizódoknak. A Doctor Who, A hivatal és az Így ne éld az életed stábja is óriási hangsúlyt fektet ezekre a részekre, hiszen a sorozat történetének alakulásában jelentős szerepet játszanak.

A család kedvencei

Minthogy a szeretet meg a család ünnepéről beszélünk, természetesen a legtöbb témában készült film is a családokat – illetve elsősorban a kisgyerekeket célozza. Azért én szétbontanám az ebbe a csoportba tartozó filmeket két csoportba, csak úgy mint a gyermekirodalmat. Az egy dolog, hogy a célközönség a kisgyerek, az ő nem teljesen kifinomult humorával, és nem túl nagy filmesztétikai elvárásaival, de a készítőknek nem feltétlenül kellene lemenni kutyába. A Pixar is gyerekeknek (is!) készíti az alkotásait anélkül, hogy az esetek nagy részében bugyuta, értelmetlen, giccses és szájbarágós karácsonyi handabandát – mert a “mese” titulust sem érdemlik meg a legtöbb esetben – hányjanak ki magukból, alacsony költségvetésből, fél-tehetséges színészekkel, fél-hülye stábbal más stúdió megteszi. A Télapu folytatásai és a Reszkessetek betörők sokadik részei tökéletes példák, arra a szellemi sivárságra, amit az imént felvázoltam. Ellenben sok olyan családi film is van – elsősorban könyvadaptációk – melyek mégis csak képesek hozni azt a színvonalat, hogy a szállingózó bejgli illatban a fa alatt nem szúrom ki a szemem egy csillogó dísszel.

charlie-and-the-chocolate-factory-chocolate-chocolate-factory-film-goodmorning-Favim.com-351566A Charlie és a csokigyár vagy a Grincs például tökéletes műsor az egész családnak. Az előbbi esetben gyerkőc az umpalumpákon szórakozik, a nagyobbak/szülők pedig Johnny Depp játékán, míg az utóbbi filmben Jim Carrey és sajátos humora gondoskodik róla, hogy ne legyen teljesen érdektelen a film pelenkás kor felett se. De nagy szerencsénkre azért előfordulnak még színvonalas családi filmek – csak lehet, hogy nem a kereskedelmi tévén fogunk velük összefutni.

christmas-love-love-actually-Favim.com-150899Szeretet-filmek

Egyszer volt valaki, valahol Hollywoodban, akinek hirtelen bekattant a kéretlen ötlet; ünnepeljük karácsonykor a szerelmet is. Hiába jönne a racionális ember jajveszékelése, hogy “kérlek téged, Ó fogyasztói társadalom nagyszerű mágusa (akit szintén nem hívnak Oznak!), ne csinálj a karácsonyból egy valentin nap béta verziót, ámen!”. Hollywood válasza: “De!” Legalábbis kísérletet tettek erre jó pár filmmel. Rengeteg végtelenül borzalmasan nyálas filmmel – melyeknek még említésükkel se szeretnék ingyen reklámot csinálni, és csak egy kevés …hát…na jó, igazán jól sikerült, humorosabb és csak a jó ízlés határáig romantikus filmet. Nem mondom, nem egyszerű ízléses filmet csinálni ebből a műfajból, ugyanis a szeret-filmeknek három kategóriája van. Ha a romantikán túl sok a giccs, ezek az előbb említett, de szóra sem érdemes nyálfilmek. Amelyekben a romantika már-már a realitáshoz próbál közelíteni, ezek a jó értelembevett romantikus filmek. És harmadik pedig, amikben nincsen meg a kötelező mennyiségű szellemi-giccs, de ezt a köznyelv csak pornónak hívja. Szerencsére azért az utóbbi időben készült több példa is a köztes kategóriában, mint például a Holiday vagy az Igazából szerelem, amikben meg van az a szellemesség, hogy még a párjukkal “boldogan” filmező fiúk se kapjanak szélütést a sok bájtól és meghittségtől. És ha már a lányok kedvenc filmjei; ki ne felejtsük a Bridget Jones Naplóját, ami mára már fogalommá vált. Hogy minek a fogalma, és hogy ez jó-e vagy nem, az már lehet vita kérdése, de ha nem vesszük véresen komolyan – semmit sem szabad – akkor egy átlaghoz képest kifejezetten szórakoztató filmről van szó.

negykariVicces filmek

Az előző pólus ellenpontjaként, egészen gyors válaszként érkezett meg a vicces (vagy viccesnek szánt) filmek sorozatgyártása. Személyes véleményem, hogy a humor nem lehet elégséges egy film működése során, kell hogy legyen mögötte egy olyan szellemi háttér, ami két röhögés között azért leköti az ember figyelmét. Az ennek a kritériumnak megfelelő filmek száma már igencsak véges, (bár jóindulattal akár az előbb említett Igazából szerelem is megüti az általam jó filmnek titulált fogalom mércéjét.) azért ennek a típusnak is megvannak a maguk gyöngyszemei. A műfaj alfája és omegája a kevéssé ismert, mégis csodálatosan szórakoztató Segítség, karácsony!. A Juliette Lewis és Steve Martin nevével fémjelzett alkotás – melyben egyébként Adam Sandler mellékszereplőként élete alakítását hozza… képességeihez mérten – sajátos humorával tökéletesen ábrázolja a társadalom karácsonnyal kapcsolatos problémáit. Egy frissebb alkotás, a Négy Karácsony pedig a családi karácsonyozás borzadályát próbálja a lehető leghumorosabb szemszögből bemutatni. A Taplótélapó pedig tökéletes a karácsonyi készülődés feszültségeinek oldására, hiszen annyira még a készülődés közepette felmerülő nehézségek sem lehetnek embert próbálóak, mint egy pláza alkoholista mikulásának lenni.

Akárhogy is a filmezés karácsonykor nem feltétlenül filmesztétikai felüdülés, és nem is kell tartani magunkat a kultúrsznobság mai divatjához; nem ciki, ha nem mindig művészfilmet néztek.

Kommentek