Felvételi 2014

Idén érettségizel, vagy újra felvételizel? A Classy.hu csapata szeretne segíteni Nektek, hogy minden szükséges információ a birtokotokban legyen a jelentkezés során!

A jelentkezési határidő február 15! Nem sok idő maradt, így aki még nem állított össze a sorrendjét, annak eljött az ideje, hogy meghozza a nagy döntést. Van még időd, nem futottál ki semmiből, nem kell kétségbe esni. Ha még nem tudod, hogy mit is szeretnél pontosan, akkor érdemes végig nézni, hogy melyik egyetemen milyen szakok vannak, mik a követelmények és ezt összevetni azzal, hogy Te miben is vagy jó és mi érdekelne. Ha pedig már rég meghoztad a döntést, akkor könnyebb helyzetben vagy, de nem árt egy kis időt fordítani egy megerősítő átgondolásra.

A legfontosabb, hogy legyen egy reális képed magadról! Nézd végig a korábbi átlagaidat és azt, hogy idén mire számíthatsz. Tölts ki pár korábbi érettségit, hogy tudd körülbelül milyen eredményekre számíthatsz. Ez azért is fontos, mert ha valamelyik tantárgyból az elvárásaidnak nem megfelelő eredményt kapsz, akkor még van annyi időd, hogy tudd pótolni a felmerülő hiányosságokat a vizsgákra.

Ha már tudod milyen eredményekre számíthatsz, akkor könnyebben tudod összeállítani a rangsorodat. Nézd végig, hogy a korábbi években az általad szimpatikusnak talált szakokra milyen pontokkal lehetet bejutni. Ne ess abba a hibába, hogy olyan szakokat írsz be, amik nagyon szimpatikusak, de horror ponthatáraikkal majdhogynem esélytelen a bekerülés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne adj felkészülésbe 110%-ot, de például nyelvvizsga és emelt érettségi nélkül nehezen teljesíthető egy 460 pontos szak.

a915c8a58ea5cb2b90b1ab5a974a348cSzánj időt a döntésre! Amikor van egy kis szabadidőd, akkor bogarássz a szakok között, olvasd el mit írnak róla a leírásban, keress olyan oldalakat, ahol az ott tanuló diákok is elmondják a véleményüket, tudj meg minél többet az aktuális szakról, majd készíts egy listát a szóba jöhető lehetőségekről. Amikor ezzel megvagy, válassz ki egy szabadnapot, mondjuk hétvégén, amikor leülsz egy nagy bögre tea és rágcsa társaságában akár egyedül, akár egy olyan emberrel, aki segítségedre lehet és vedd elő újra a listát.

Eljött a végső mérlegelés ideje! Gondold végig, hogy a szakok közül melyek azok, amelyeket valóban szívesen tanulnál. Mérlegeld, hogy hova járnál, melyik egyetem jöhet szóba és melyik városban.

Az alábbi linken végig nézheted, hogy idén az egyetemek milyen szakokat hirdettek meg, valamint a költségtérítésesek, milyen áron elérhetőek, ami egy újabb fontos szempont lehet a döntésben.

www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak

clearingfeaturespi_2335247bHa a végére értél a tanakodásnak, akkor itt az ideje, hogy kitöltsd a jelentkezést. Ezt megteheted papír alapon, amit vagy a felvételi tájékoztatós nagykönyvből szerezhetsz meg, vagy az oktatási hivatalból tudsz kérni. A másik lehetőség, hogy az interneten az E-felvételin töltöd ki az űrlapot, amit az alábbi linken meg is tehetsz. Az egyetlen dolgod, hogy regisztrálj az oldalra, és lépj be a fiókodba.

www.felvi.hu/felveteli/efelveteli

A csekk befizetésről vagy átutalásról se feledkezz meg, valamint az összes szükséges irat, fénymásolat és igazolások mellékeléséről se! A továbbiakban már csak annyi a dolgod, hogy próbáld meg megőrizni a hidegvéredet és tegyél meg minden tőled telhetőt a sikeres felvételihez!

bham_uni (1)Mi drukkolunk Nektek nagyon, hogy elérjétek álmaitokat és belecsaphassatok az igazi pörgős egyetemi életbe! Sok sikert minden felvételizőnek és szeptemberben az egyetemen!

Kommentek