Faragásra fel!

Október 31. Halloween

Eredetileg ősi kelta ünnep, a skótoknál és az íreknél ez a nap jelzi a nyár végét. A hagyomány szerint ekkor tértek vissza a még bolyongó holtak szellemei, akik nem leltek megnyugvást. Áldozatok bemutatásával próbálták a holtakat átsegíteni a mennyországba. Október utolsó napján a hiedelem szerint a legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között. A tévelygő szellemek ellen kerestek védelmet azzal, hogy beöltöztek ijesztő jelmezekbe és az utcákat járták a megtévesztés céljából.

A töklámpás faragásáról van egy legenda. E szerint egy részeges kovács, Jack megtréfálta az ördögöt. Felcsalta egy hatalmas fa tetejére, majd annak törzsébe egy keresztet vésett. Az ördög, mivel retteg a kereszttől, nem tudott lejönni a fáról. Jack ezután elengedte az ördögöt, ha az nem zaklatja tovább. A kovács halálakor nem kerülhetett a mennybe züllött életmódja miatt, de a pokolban sem talált helyet az ördöggel való tréfa miatt. Csupán egy izzó fadarabot kapott örök kóborlására, melyet egy répába zárt. Ezt a szimbólumot változtatták az amerikaiak sütőtökre.

Az amerikai filmekből ismert hagyomány szerint a gyerekek maskarákba öltözve járják az utcákat és csokit, cukrot gyűjtögetnek. „Trick or treat” (Csokit vagy csalunk!) felkiáltással csöngetnek be a házakba. Mára ez egyre inkább elterjed itthon is, bár itt annyira nem kedvelik ezt a házról-házra járást.

halloweenA számos amerikai halloween-i hagyomány egyike a tökfaragás (emellett még a teli dézsa vízben úszkáló almák kihalászása szájjal). Sokan faragnak ilyenkor Halloween tököt, amit egy mécsessel ki is raknak az ablakba. Október utolsó hetében a legtöbb ház ablakában ezek világítanak.

S73R0255Vegyünk egy tetszőleges méretű és formájú sütőtököt! Filctollal rajzoljunk neki minél félelmetesebb arcot. Ne feledjük, hogy a gonosz szellemeket akarjuk elűzni ezzel, így minél ijesztőbb a tök, annál nagyobb sikerünk lesz vele. A megrajzolt arcot késsel vájjuk ki. A tetején is legyen egy kivágott rész, ahol ki tudjuk kanalazni a tök belsejét. Kanalazzuk ki, majd tetszés szerint akár meg is tarthatjuk a belsőségeket díszítésnek, esetleg tökmagot készíthetünk belőle. Az eredeti minta a félelmetes arc háromszög szemekkel, cikk-cakk szájjal, ám természetesen ebben is kreatívkodhatnak az ügyesebbek. Elsőre inkább ne tegyünk bele görbe vonalakat, csak egyeneseket, mert azt könnyebb késsel megfaragni. A profibbak persze kísérletezgethetnek. Az alap félelmetes arc mellett számos más mintát is kifaraghatunk a tökből. Rengeteg sablont lehet találni a neten, de mi magunk is kitalálhatunk új dolgokat. Csak egy kis türelem és kreativitás szükséges hozzá. Ha mindennel készen vagyunk, tegyük ki az ablakba a gonosz szellemek (és persze az utálatos szomszédok) elijesztésére.

S73R0261

Kommentek