Érettségi utáni bakancslista

Segítség, túl sok szabadidőm van!

A vége felé közeledik az érettségi időszak (és a tanév), vannak, akik már túl is vannak a vizsgáikon. Egy ilyen megmérettetés, hetekig tartó mindennapos tanulás és egy-kezemen-megszámolom-hány-órát-aludtam éjszakák után egészen szokatlan érzés az a szabadság, ami ilyenkor rászakad az emberre.

Én péntek délután éltem át ezt az érzést, mikor az utolsó vizsgám után felültem a villamosra. Beletelt pár megállóba, mire rájöttem, mi olyan furcsa. Hetek óta ez volt az első alkalom, hogy nem jegyzetekkel vagy könyvvel a kezemben utazom valahová. Nem kellett tanulnom.

Te is ezt érzed vagy rád is ez az érzés vár? A tétlenség fantasztikus tud lenni, de pár nap után jobb, ha ismét valami produktívba kezdesz. Hidd el, nyár végén bánnád, ha az egész szünetet az ágyadban heverve töltötted volna. Ezért íme egy érettségi/vizsgák utáni bakancslista.

1. Újíts be egy kiegészítőt vagy frizurát.

rózsaszín hajItt az idő, hogy színes hajad legyen. Vagy ha nem is mész el idáig, biztos nagyon leharcoltnak érzed magad a sok tanulástól.

2. Vegyél kondibérletet.

futópad

Vagy jóga/zumba/táncbérletet. Most már nincsenek kifogások, hozd formába magad!

3. Aludj napi 8-10 órát.

alvásFontos, hogy ne aludd túl magad, de igazán megérdemled a pihenést, ezért élvezd is ki, és figyeld meg, hogyan javul pár nap alatt 110%-ot a közérzeted.

 4. Olvass el X könyvet.

könyvespolcHa szeretsz olvasni, és úgy érzed, elmaradásaid vannak, mert a kötelezők és tételek mellett nem volt energiád saját szórakozásodra olvasni, jelölj ki egy bizonyos menyiségű könyvet, amit el fogsz olvasni nyáron. Olvasás közben remekül lehet napozni és még szellemileg is mozgásban tartod magad.

5. Barnulj le.

tanA szoli nem ér. Tölts sok időt a szabadban. Fuss, napozz, strandolj, élvezd ki a szabadságot.

6. Nézz meg egy sokévados sorozatot.

sorozatVagy tarts filmmaratonokat. Mikor, ha nem most? Ha pedig ér heti háromszor kocsmába menni, akkor heti egy mozi is belefér.

 7. Találkozz a régi barátaiddal.

kalapos lányTanulás, szerenádok, bankett… Az utóbbi időben valószínűleg szinte csak az osztálytársaidat láttad, ezért a rengeteg szabadidő kiváló lehetőség, hogy rég nem látott barátokkal találkozz.

8. Tanulj meg főzni.

tésztaRemek közös program lehet anyukáddal, hogy ha még nem tudsz most megtanulj főzni, hiszen nagy eséllyel kollégiumba vagy albérletbe költözöl az új tanév elkezdtével.

9. Vágj bele egy új nyelvbe.

nyelvtanulásIratkozz be egy intenzív nyelvtanfolyamra egy nyaralás előtt, vagy csak úgy. Az önfejlesztés kifejezetten szórakoztató is lehet.

 10. Dolgozz.

munka

Nyáron legtöbbünk számára megfordul az otthon illetve szórakozással töltött esték 5-2-es aránya, ezért nem árt, ha saját pénzből is hozzá tudsz járulni ezekhez, vagy a nyaralásaidhoz. Talán nem a nyár legszórakoztatóbb és legpihentetőbb programja dolgozni, de ha rászánsz pár napot és alaposan utánanézel (és megpróbálsz ismerősökön keresztül protekciót szerezni) találhatsz olyan diák- vagy alkalmi munkát, ami a képességeidnek, képesítéseidnek és elképzeléseidnek is megfelel.

10+1. Vágj bele egy nyári kalandba!

utazz el

Utazz el valahova a barátaiddal! Ugrálj sziklákról a tengerbe, egyél sült hekket, menj el egy fesztiválra, vidámparkba, napozz és nevess sokat! Ez már egy egészen új bakancslistává is fajulhat. A lényeg, hogy most vagy szabad és, ha egyetemre mész, újabb 3-5 évig nem tudod majd átélni ezt a fajta szabadságot. Utána pedig már dolgoznod kell, hogy kifizesd a diákhiteledet, és így tovább… élvezd ki, hogy szabad vagy, és próbálj meg olyan sokat kihozni ebből, amennyit csak tudsz!

Ti mennyit fogtok tudni ebből megvalósítani és mivel töltitek majd a nyári szünetet?

Kommentek

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.