EQ – Érzelmi Intelligencia

Korábbi cikkünkben megtudhattuk, hogy 5 szeretetnyelv létezik. Ezek között akadnak átfedések, vagy épp nem csak egy, hanem több is jellemző ránk. Ez az alapja mindennek, de ez után jön a neheze, hogy vajon ennek tudatában meg is értjük-e egymást. Valahol ebben mérendő, hogy hol tartunk személyes kapcsolatainkban érzelmi intelligencia terén, felismerjük-e a különbségeket, a másik igényeit, a saját oldalunkat és ennek fényében eredményesen tudjuk-e működtetni társas kapcsolatainkat.

fa71f4c1cbb9c7811165943f55f2a895Ez, a nem oly régen bevezetett fogalom, alapvetően azt jelenti, hogy milyen sikeresen tudjuk érzékelni, majd értelmezni saját illetve mások érzelmeit, majd az ezekre adott reakcióink, mennyire állják meg helyüket. Leegyszerűsítve, mennyire tudunk más embereket megérteni és megfelelően reagálni rájuk. A tudósok szerint az élet minden területén nagy jelentőséggel bír, hogy milyen szinten van ez a képességünk. Kutatások szerint, azok a személyek sikeresebbek több fronton is, akik mesterien bánnak saját, és mások érzelmeivel. Ez nem is olyan meglepő, annak fényében, hogy egy-egy konfliktus megoldásában is nagy könnyebbséget jelent, ha nem tovább fokozzuk a feszültséget, hanem megfelelő válaszokkal egy békés megegyezésre jutunk a teljes káosszal szemben. Ha pedig csak a bennünk rejlő feszültséget nézzük, gyakran kerülünk olyan szituációkban, vizsga, állásinterjú, fogorvos, amikor nagy erőfeszítést jelent, hogy ne visítva szaladjunk el a másik irányba. Ehelyett megfékezzük háborgó lelkünket és megpróbálunk a lehető legelfogadhatóbban viselkedni és jó benyomást tenni. Az ellentét pedig bárhonnan fakadhat! Legyen az munkatársak közötti félreértés, barátság, szerelem, vagy csak a sarki boltban az utolsó kifli harca, két vadidegen között.

1119162f6c6aec8e8b3f918d91ba3abdAnnyi olyan példa jut eszembe, amikor ilyen mellé nyúlásokon siklik félre egy beszélgetés, mert tegyük csak félre a szeretetnyelveket. Szimplán más logikával értelmezünk egy adott mondatot és már robban a bomba, amihez persze kellenek előzmények, hogy miért váltott ki ilyen heves reakciót, de a probléma már ott van. Az egyik fél felkapja a vizet, hogy mégis, hogy tud ilyet mondani a másik, aki már csak kapkodja a fejét, és már kezdi is a magyarázkodást, amiből, már úgyse jöhet ki jól, akárhogy is próbálkozik, kivéve, ha már mestere annak. Majd néznek az emberek egymásra, hogy most mi van?! Nem értjük egymást, mert nem figyelünk jól. Néha annyira el vagyunk foglalva a saját világunkkal, hogy megfeledkezünk arról, hogy a másik embernek is ott van az ő hatalmas egésze, más tartalommal. Amennyire meg van ennek a csodálatossága, ugyanannyira meg van ennek a nehézsége és ezt nem felejthetjük el.

Szerencsére ez a képesség is fejleszthető! Könyvek arzenálja lehet segítségünkre ebben, itt a Karácsony, a kívánságlista még bővíthető! Mégis ha már ünnepek, akkor szeretet!  Figyeljünk oda egymásra és próbáljunk meg gyakrabban továbbnézni saját kis világunk hatalmas falain! Nézzünk be a másik ember fala mögé, ahol ő is ugyanúgy ugrál, mint mi, hogy jobb kilátáshoz jusson hozzánk.

 

 

Kommentek