Egészséges Nasik – Epres Finomságok

Korábban az almás nassolnivalókról olvashattatok, most pedig folytatjuk egészséges nasik sorozatunkat a méltán népszerű epres finomságokkal. Amióta megjelent az eper a piacokon, nem telik el nap, hogy ne ennék egy nagy tányérral belőle. Az eper önmagában is rendkívül finom, fogfehérítésre is kiválóan alkalmas és még a plusz kilók ellen is hatékony megoldást jelent. Nézzük meg most néhány felhasználási módját ennek az ízletes gyümölcsnek.

Epres jégkrém

ice cream

Itt a nyár, a hőség és a napsütés, szóval elindult a fagyiszezon is. Ilyenkor nagyon jól tud esni egy kis frissítő jégkrém, ami ráadásul nem jelent plusz kilókat.

Hozzávalók

  • Eper minden mennyiségben

Elkészítés

Tetszőleges mennyiségű epret turmixoljunk össze. Ha valaki krémesebben kedveli, önthet hozzá egy kevés tejet, ha viszont inkább a vizesebb, savanykásabb változatot kedveljük, akkor hozzáadhatunk egy kevés citrom-, vagy narancslevet. Miután elkészült a turmix, öntsük jégkrémformába és fagyasszuk le. Akár jégkockát is készíthetünk belőle egy frissítő limonádéhoz.

Epres-rebarbarás gyömbérkompót

strawberry rhubarb sauce finalcrop3

Ez a finomság egy kicsit ínyencebb a gyömbér miatt, aki nem kedveli az erősebb ízt, kihagyhatja belőle. Megehetjük magában, de palacsintához is ízletes töltelékként szolgál.

Hozzávalók

  • Néhány rebarbara szárai felszeletelve
  • 15 dkg eper apróra vágva
  • ½ csésze kókuszcukor
  • 3 db friss darált gyömbér
  • ¼ csésze citromlé
  • 1/3 csésze víz

Elkészítés

Minden hozzávalót tegyünk egy közepes serpenyőbe és kezdjük forralni, majd vegyük lejjebb a lángot. 8-10 percig kevergessük, amíg az eper és a rebarbara puha nem lesz. Nyomkodd a gyümölcsöt pürévé, amíg pépes állaga nem lesz. Azonnal tálalhatjuk is, vagy lehűthetjük kompótnak.

Frissítő eperturmix

turmix

Nincs is frissítőbb a nyári melegben, vagy egy kellemes edzés után egy jó friss eperturmixnál. Egészséges és még finom is.

Hozzávalók

  • 200 g eper
  • 100 g áfonya vagy szeder
  • 2 dl ribizlilé (cukormentes lehetőleg)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál acerolalé (bioboltban lehet kapni), de a cseresznyelé is megfelel

Elkészítés

Tegyünk félre 50 g epret, a többit szeleteljük apró darabokra. 50 g áfonyát turmixoljunk össze a 150 g eperrel, majd adjuk hozzá a ribizlilevet, a mézet és az acerolalevet/cseresznyelevet. A megmaradt gyümölcsökkel díszítsük a turmixot.

Kellemes egészséges nassolást!

Kommentek