Egészséges Nasik – Almás Finomságok

Ugye veletek is volt olyan, hogy leültetek a TV, számítógép, esetleg a tanulnivalók elé és máris éhesek lettetek? Ez persze egyfajta halogatása például a tanulásnak, egy pótcselekvés a gépezés mellett, de tény: az éhségérzet valódi. Nem kell rögtön rohanni és mindent kipakolni a hűtőből, amit csak találunk. Érdemes előre készíteni magunknak egy-egy egészséges nassolnivalót, hogy ne „impulzusegyünk”, hanem valami egészségesebb finomsággal csökkentsük étvágyunkat.

apple chipsAlmás chips

Az alma eleve egészséges, de feldobhatjuk azzal, hogy sütünk belőle almachipset. Ezt ízesíthetjük több módon, ízlés szerint.

 

Hozzávalók:

  • 1 alma (természetesen lehet többet is, ha az egész család megkívánná)
  • őrölt vanília (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg az almát, majd vágjuk kb. 1,5 mm vastag, egyenletes szeletekre. A magházat vágjuk ki belőle. Melegítsük elő a sütőt 110 fokra, majd készítsük elő a tepsit. Helyezzünk rá szilikonos sütőpapírt (ez újból felhasználható), vagy tapadásmentes sütőpapírt és egyenletesen helyezzük el az almaszeleteket. Ezután szórjuk rá az őrölt vaníliát és a fahéjat. Tegyük be a sütőbe, majd hagyjuk benne 40-45 percig úgy, hogy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, egy kis résnyi helyet hagyva.

Almás müzli szelet

Szintén könnyű édesség, elkészítése egyszerű és amellett, hogy egészséges, még laktató is.

almamuzliHozzávalók:

  •  2 hámozott alma
  •  175 g vaj
  •  90 g nádcukor
  •  2 ek. méz
  •  ½ tk. fahéj
  •  50 g mazsola
  •  225 g lágy zabpehely

Elkészítés:

Vágjuk kockára az almákat, majd 25 g vajjal kis lángon pároljuk 10 percig. Ezután vegyük le a tűzről, a vajat pedig olvasszuk meg. Ezután keverjük össze a hozzávalókat a vajjal, majd forgassuk bele az almákat. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe őket és 2 cm helyet hagyjunk ki kettő között. Süssük 160 fokon 30 percig. Persze ízlés szerint adhatunk még hozzá reszelt citromhéjat, esetleg aszalt gyümölcsöket a mazsola mellé.

Vegán csokis kandírozott alma

A Bécsben nagy népszerűségnek örvendő csokis/cukrozott alma most egy egészségesebb vegán kiadásban.

almaHozzávalók (4 főre):

  •  4 piros alma
  •  hurkapálcika
  •  2 ek. kókuszolaj
  •  1 csésze kesudió
  •  6 ek mandulatej
    Bevonathoz:
  • 2 ek. reszelt étcsokoládé (70%-os)
  • 2 ek. zabpehely
  • 1 tk. kókusz cukor

Elkészítés:

Robotgéppel keverjük simára a kókuszolajat a kesudióval és a mandulatejjel. Szúrd bele az almákba a hurkapálcát és kend meg őket a masszával. (Hogy ne legyen olyan híg a massza, keverhetsz hozzá egy kis mézet is ízlés szerint.) Ezután keverd össze a csokoládét a zabpehellyel és a kókusz cukorral, majd egy mélytányérban forgasd bele az almákat. Ne rakd őket hűtőbe, ez egy azonnal fogyasztható, ízletes csemege.

Kommentek