Egészséges Nasik – Áfonyás Finomságok

Emlékeztek még az egészséges nassolnivalókról szóló sorozatunkra? Itt a következő finomság az áfonya, amelynek éppen nyáron van a leginkább szezonja, így a közeli piacon kedvezményes áron hozzájuthattok egy doboz éjkék vitaminbombához. Nézzünk most néhány egyszerű receptet, hogyan is használhatjátok fel az áfonyát.

Gluténmentes áfonyás palacsinta

blueberry pancake

Ki ne szeretné a palacsintát? Főleg akkor, ha még egészséges is és akár lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók (6 darabhoz)

  • 1 érett banán
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál reszelt mandula
  • ½ teáskanál vaníliaaroma
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ csésze áfonya
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 görög joghurt
  • még több friss áfonya, vagy bogyós gyümölcs (ízlés szerint)

Elkészítés

Pépesítsük össze a banánt egy tálban, majd adjuk hozzá a mandulát és keverjük össze. Ezután a két tojáshoz adjuk hozzá a vaníliaaromát és a fahéjat, majd keverjük hozzá a ½ csésze áfonyát. Melegítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá azt is a masszához és alaposan keverjük össze. Ezután ki is süthetjük a palacsintákat. Miután elkészültek, tegyük a tetejére a görög joghurtot és szórjuk rá a maradék áfonyát és bogyós gyümölcsöket.

Áfonyás smoothie

blueberry smoothie

Persze a turmixok és smoothiek sem maradhatnak el, hiszen ezek minden nyár slágerei.

Hozzávalók

  • 1 csésze fagyasztott áfonya
  • 1/2 csésze friss áfonya
  • 1/2 csésze friss eper
  • 1 evőkanál friss citrom leve
  • pár levél citromfű (apróra vágva)
  • 1/2 csésze kókusztej
  • Ízlés szerint méz

Elkészítés

Nem is kell mást tenned, csak bedobni a hozzávalókat egy turmixgépbe és alaposan összeturmixolni. Miután lehűtötted már mehet is a relaxálás a barátokkal.

Áfonyás reggeli müzliszeletek

blueberry muesli bars

Az áfonyás müzli nem csupán az áfonya antioxidáns hatásai miatt kiváló nassolnivaló, hanem az olajos magvak jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztanunk ezt a finomságot.

Hozzávalók

  • 1,5 csésze zab (őrölt vagy egész szemű is jó)
  • 1 csésze áfonya
  • ½ csésze sótlan pisztácia
  • 1/3 csésze őrölt lenmag
  • 1/3 csésze dió
  • ¼ csésze napraforgómag
  • 1/3 csésze méz
  • ¼ csésze cukrozatlan alma (lereszelve)
  • 1 csésze mandulavaj

Elkészítés

Az összes hozzávalót keverd össze egy nagy tálban, ezután a kapott tésztából formázz egy nagy téglalap alakú tortát, tedd a kivágott sütőpapírra és nyomkodd le a tetejét laposra, majd tedd a fagyasztóba egy órára állni. Miután kivetted, vedd le róla a sütőpapírt és vágd 16 egyenlő müzliszeletre, ezután pedig már fogyaszthatod is.

Kommentek