Edzés és tápanyagutánpótlás – Azok a bizonyos fehérjék

weights-79587_1920Aki egyszer belekezdett az intenzív konditermi edzésbe, az idővel rájön, hogy igen komoly mértékben megnő az étvágya is. Nincs ebben semmi furcsa, a nagyobb igénybevétel több tápanyag-utánpótlást követel meg. A nagy kérdés, hogy a bevinni kívánt anyagmennyiséget milyen formában óhajtjuk tenni. A legegyszerűbb megoldás, ha az otthon elfogyasztott étel mennyiségét emeljük, ennek azonban sok hátulütője is van, de ezekről majd később. Adódik tehát a kérdés, hogy ha nem a hétköznapi ételadagok mennyiségét növeljük, akkor hogyan juttathatunk be a szervezetünkbe több tápanyagot.

A megoldást a fehérjekészítmények és/illetve a tömegnővelők jelentik, de most csak az előbbiről olvashattok. A tömegnövelőkkel ellentétben a fehérjekészítmények nem tartalmaznak extra szénhidrátokat, tehát a testtömegetek ezektől nem fog növekedni. Úgy is mondhatnám, hogy ha diétáztok, akkor a fehérjeturmixokat nyugodtan fogyaszthatjátok, nem fog borulni a program.

11000954015_6e31d61aa8_zFehérjére viszont az izmok és úgy általában a szervezet rendes működéséhez szükség van, ezért ajánlott ezeknek a turmixoknak a fogyasztása. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek nem váltják ki a mindennapi étkezést, csak fehérjére (és néhány egyéb táplálékkiegészítőre) nem korlátozhatjátok az étrendeteket, ezeket nyilván kiegészítésként használhatjátok.

Visszatérve a mindennapi étkezés mennnyiségnövelésének problémájához azt kell megjegyezni, hogy ha így tesztek, úgy nem csak az izmok által felhasznált fehérje mennyiségét növelitek, hanem annak a szénhidrátnak a mennyiségét is, ami a tömeg növekedéséhez kell és vezet, ez viszont például egy diéta esetén nem túl szerencsés. Viszont ha kifejezetten az a cél, hogy testetek tömegét növeljétek, akkor nyilván a szénhidrátot is nagyobb mennyiségben kell magatokhoz vennetek, de ennek is megvannak a maga szabályai.

 

Tehát ha arra van szükségetek, hogy az edzés miatt megnövekedett tápanyagigényeteket fedezni tudjátok, de közben ne hízzatok vagy saját magatok szeretnétek ezt kontrollálni, akkor a fehérjeturmixok azok, amik mindenképp segíteni fognak célotok elérésében.

8294327051_4fb5c1a6b5_oA termékekhez pedig egyre több helyen juthattok hozzá, ugyanis mind a Scitec Nutrition, mind a BioTech USA készítményei elérhetőek különböző testedzéssel, fitnesszel foglalkozó boltokban, de ezeket akár az internetről is megrendelhetitek, a többi étrend-kiegészítőket gyártó cég termékeivel együtt. A választék igen széles, érdemes tehát előbb alaposan tájékozódni, nehogy az ablakon kidobott pénz legyen az az összeg, amit befektetni kívántok.

Kommentek