Don’t trust people who wear denim on denim

A fenti figyelmeztetés Jessie J-től származik, a célzás pedig a brit The Voice nevű tehetségkutató másik zsűritagjának, Danny O’Donoghue-nak szólt. De miért ne bízzunk olyan emberben, aki két farmer ruhadarabot visel egyszerre? A kilencvenes években merült fel először az a vélemény, miszerint az ilyen összeállításokat szigorúan el kellene kerülnünk. A farmer nagy visszatérése miatt azonban manapság újra aktuálissá vált ez a kérdés. A „denim on denim” probléma már az előző évtizedekben is megosztotta az aktuális trendek követőinek véleményét. Sokak a szandál-zoknihoz hasonló elutasítással kezelik, mások szerint bizonyos variációk tökéletesen megállják a helyüket. Van-e arany középút, lehet-e pontos szabályokhoz kötni a farmer viselését? Ha sorra vesszük a véleményeket, talán eljuthatunk egy olyan konklúzióhoz, ami alapján behatárolhatjuk azt, mi számít hibának, és mi nem.

A farmer története egészen 1847-be nyúlik vissza, azóta töretlenül nagy népszerűségnek örvend. Sok esetben még a nagyobb divatházak kollekcióiban is feltűnik, a hétköznapokban pedig évszaktól és időjárástól függetlenül találkozhatunk vele valamilyen formában. Szinte nincs olyan stílus vagy öltözködési irányzat, amely keretei közé ne férne be a farmer viselése. Szín és szabás tekintetében is eltérő darabokat láthatunk, jelen cikk esetében viszont az eredeti kék farmer kerül előtérbe.

 Azok, akik a double denim jelenséget legszívesebben elzárással büntetnék, legtöbbször azzal érvelnek, hogy az ugyanolyan színű, vagy hasonló árnyalatú ruhadarabok egy időben való viselése nem csak a kék farmer, hanem más anyagok és színek esetében is elkerülendő. Nagyon sokan gondolják úgy egy-egy ilyen összeállítás láttán, hogy az adott személyről nem lehet eldönteni, hogy direkt ezt a párosítást választotta, vagy egyszerűen csak elfeledkezett átöltözni, és véletlenül a pizsamájában indult el. Kétségtelen, hogy a teljesen egyező nadrágok és felsők kísértetiesen hasonlítanak azokra a darabokra, amelyeket együtt viselünk, leggyakrabban az esti filmnézés és a reggeli kávé közötti időszakban.

main-2_69Ezzel természetesen nem mindenki ért egyet. Elrettentő példákat bőven találhatunk, ezek közül az egyik legjobb talán Britney Spears és Justin Timberlake esete, akik 2001-ben csak azzal ronthattak volna az összképen, ha a vörös szőnyeget is farmerből varratják meg. Az azóta eltelt 12 év alatt természetesen rengeteget változott a mindennapi divat, azonban két ugyanolyan színű és árnyalatú farmer darab viselése előtt érdemes magunk elé idézni ezt a képet, és elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg jól döntést hoztunk-e.

imagesA képzeletbeli skálánk egyik végén tehát Justinék, a másikon pedig azok foglalnak helyet, akik hallani sem akarnak az ilyen összeállításokról. Közöttük helyezkednek el azok, akik szerint – bár nagy odafigyeléssel, de – kombinálhatóak a hasonló anyagú és színű ruhák. A lényeg az, hogy szemmel láthatóan elváljanak a különböző darabok, így elkerülve az előbb említett pizsama-hatást. Arról tehát mindenképp le kell mondanunk, hogy farmernadrágot vagy shortot vegyünk fel egy teljesen ugyanolyan színű inggel vagy dzsekivel. Más a helyzet akkor, ha például a cipőnk és a dzsekink színe egyezik meg: ilyen esetekben a kettő elég látványosan válik el egymástól. A farmer népszerűségének egyik legfőbb oka abban a tulajdonságában rejlik, hogy rengeteg árnyalatban juthatunk hozzájuk. Ez egyrészt amiatt hasznos, mert könnyen találhatunk olyan darabokat, amelyeket aztán nem látunk minden második emberen, aki szembejön velünk az utcán – másrészt az árnyalatbeli különbségeknek köszönhetően kombinálhatjuk egymással farmer anyagú ruháinkat, de fontos, hogy minden esetben a sötét-világos párosítás mellett döntsünk.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a teljesen egyező színű farmer ruhadarabok viselése nem ajánlott, de ennek nem is kellene túl nagy problémát okoznia, hiszen a farmer szinte bármivel jól néz ki. Biztonságosabb tehát a Lana Del Rey-féle blue jeans, white shirt összeállítást választanunk, ahelyett, hogy egymásra halmoznánk néhány nagyon hasonló darabot.

Kommentek