Diákmunka – hogyan és hol keressünk pénzt?

Nyáron ránk szakad a rengeteg szabadidő. Az első hetet még végigaludnánk, hogy kipihenjük az utolsó vizsgákat, dolgozatokat, jegylezárásokat. Ezután azonban valami tennivaló után néznénk. A legtöbb diák – legyen az középiskolás vagy egyetemista – már igen jól ismeri a munka, a diákmunka fogalmát. Ha már tanuló éveink alatt elkezdünk dolgozni, az olyan tapasztalatokat és eligazodást hoz a munka világában, amit később kamatoztatni tudunk. Kipróbálhatjuk magunkat számos területen, ami nekünk is segít abban, hogy eldöntsük, merrefelé szeretnénk majd később elhelyezkedni.
Diákmunkából persze senki nem fog meggazdagodni, de ha kitartóan dolgozunk, lehet belőle félretenni vagy akár elmehetünk belőle nyaralni a barátokkal. A legtöbb helyen nem csak nyárra keresnek munkaerőt, hanem hosszabb távra, akár iskolaidő alatt is alkalmaznák a fiatalokat. Ezt persze egy középiskolásnak nehezebb elvállalni, hiszen év közben néha egy kihívás összeegyeztetni az iskolával, de nem lehetetlen! Minden csak időbeosztás kérdése.
Ha állandó munkát keresünk, ne a nyár elején kezdjünk neki a kutatásnak, mert mindenki ilyenkor kezd el kapkodni és már az összes munkalehetőséget betöltik. Érdemes már február-március környékén elkezdeni böngészni a diákszövetkezetek oldalait.
Első lépésként ki kell gyűjteni néhány diákszövetkezet elérhetőségét és a legjobb, ha személyesen megyünk be regisztrálni. Itt szükség van az iratokra (személyi igazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány, adókártya az adószám miatt) és nyitni kell egy diákoknak kitalált junior bankszámlát valamelyik banknál. Fontos magunkkal vinnünk a bankszámlaszámot, mert a legtöbb diákszövetkezet banki átutalással küldi a fizetést és ezt a számot a regisztráció során fel kell tüntetni. Minden diákszövetkezetben be kell fizetni egy bizonyos összegű tagdíjat, amit általában kilépéskor visszafizetnek. Van, ahol rögtön be kell fizetnünk, de van, ahol majd az első fizetésből vonják le. Ez az összeg 500-2000 Ft körül szokott mozogni. Ha mindennel megvagyunk, otthon érdemes még fényképes önéletrajzot készíteni, mert sok hostess munkához kérik előzetesen.
Ne várjuk, hogy minket hívjanak fel a munkalehetőségekkel, hiszen rengeteg diák áll sorba. Keressük mi a munkákat, akár be is mehetünk többször is, hátha éppen akkor érkezik be egy-egy munka. Érdeklődjünk ismerőseinktől a tapasztalataikról, hogy legyen egy képünk arról, milyen típusú munkák illenek hozzánk.

És íme néhány diákszövetkezet, ahova érdemes regisztrálnunk:

Rébusz iskolaszövetkezet

Budapest, Széll Kálmán tér 8

Tel.: 336-20-20

http://www.ilovediakmunka.hu/

 Eudiákok

1137 Budapest, Katona József utca 15.

Tel.: 225-15-33

http://www.eudiakok.hu/

Fürge Diák

1092 Budapest, Erkel u. 6. (bejárat a Lónyay u. felől)

Tel.: 455-70-40

http://www.furgediak.hu/

BiztosPont

1062 Budapest Andrássy út 63-65. (Pesti Barnabás Szakközépiskola)

Tel.: 301-00-54

http://www.biztospont.hu/

Universitas

Budapest 1093 Czuczor u. 2-6

Tel.: 217-64-26

http://www.universitas.hu/hu/

És még egy fontos oldal, ahol akár törvényekről, aktuális jogszabályokról is tájékozódhattok. Itt minden diákszövetkezet, munkalehetőség, cég egybe van gyűjtve. Jó keresgélést!

http://diakmunka.lap.hu/

Kommentek