Az Újságírónő: Czank Lívia

 Ezen a héten Czank Líviával ismerkedhettek meg, aki fiatal kora ellenére már sikeres újságíróként és stylisként dolgozik. Olyan neves magazinoknak ír cikkeket, mint a Cosmopolitan és a Hölgyvilág. Készített már interjút Kovács Ákossal, Steiner Kristóffal, Hernádi Judittal és sok más hírességgel is. De vajon mi lehet a titka? Livi szívesen beszélt tapasztalatairól annak érdekében, hogy segítse a hasonló pályára készülő diákokat. Akik pedig csak fontolgatják a média világát, azoknak is sok érdekességet tartogathat ez az interjú.

“Tudni kell, hol tartasz, milyen célokért küzdesz, és ha elérted őket, akkor veregesd magad vállon.”

Mikor döntöttél úgy, hogy újságíró leszel?

Általános iskolában és a gimnáziumban is nehezen ment a fogalmazás, rossz jegyeket kaptam, sőt, nyolcadikos koromban az irodalom tanárom azt mondta, hogy pocsékul írok. Gimnáziumban úgy döntöttem, véget vetek ennek. Nekiültem és addig fogalmaztam egy verselemzést, amíg nem kaptam rá jó jegyet. Valahol itt szerettem meg az írást, és döbbentem rá, mennyire izgalmas terület. Konkrétan az újságírás 2003-ban tetszett meg, amikor Párizsban, 16 évesen kezembe vettem egy Vogue magazint. Nem tudtam mi az, hiszen Magyarországon nem láttam még ilyen újságot. Nagyon megtetszettek a cikkek, fordítgattam belőle, és megfogott, hogy mindig szerepelt a szerző neve az írás alatt. A stylist szakmát is idáig tudnám visszavezetni, a divat már tizenévesen is érdekelt, később beiratkoztam a KREA-ba, hogy hobbiszinten tanulni kezdjek róla.

Hogyan sikerült elindulnod az újságírói pályán?

 A szakmai gyakorlatomat emelném ki. A Szabadföld online-nál dolgoztam, az ottani főszerkesztőm adta a legtöbb jó tanácsot, és tippet az íráshoz. 5 hónap alatt 80 cikkem jelent meg az oldalon. A gyakorlati idő lejárt, én mégis maradtam még 3 hónapot. A diplomám után indultam új lehetőségeket keresni. Spontán interjúkat készítettem, és az első igazi áttörést az Alkonyat filmek két szinkronínészével készített interjúm hozta meg. A Hölgyvilág magazin lehozta a Csuha Borival, és Szvetlov Balázzsal készített anyagomat. Egy nap bekopogtam a szerkesztőség ajtaján, és megmutattam a portfóliómat. Így kezdődött. A megjelenés után felhívtak telefonon, lenne e kedvem náluk dolgozni. Azóta az Axel Springer Kiadónál írok külsősként a Kiskegyed, a Hölgyvilág, és Gyöngy magazinoknak.

Véleményed szerint mi a sikered kulcsa?

Egy kedves interjúalanyomra utalnék most vissza. Nem az én sikerem, hanem mindenkinek sikerének a kulcsa lehet a következő. Kovács Ákossal készítettem interjút két évvel ezelőtt. Miatta gondolom úgy, hogy annak lehet sikeres jövője, aki képes megállni egy pillanatra, és igenis kimondani magának a tükörben, hogy ‘büszke vagyok arra, amit elértem’. Tudni kell, hol tartasz, milyen célokért küzdesz, és ha elérted őket, akkor veregesd magad vállon. Szerintem ez mindenképpen kell a sikerhez.

Melyek azok a tulajdonságok, amelyek szükségesek a munkádhoz?

A kitartás mindenképp. Sokkal erősebb lettem az elmúlt években, mint a szakmám elején. Nem hittem benne, hogy van ennyi erőm, hogy képes leszek elviselni a kritikát, és túltenni magamat a mélypontokon. De ezt folyamatosan tanulom persze, még közel sem tökéletes. Valamint a pontosságot emelném még ki. Hibázni szabad, de azért oda kell figyelni, hogy minél pontosabban végezd a munkádat. Még egy emailt se küldj el összecsapva, legyen minden a helyén.

Livi

Hogyan sikerül túltenned magadat a mélypontokon?

Egyik oldalról nézve viszonylag könnyű dolgom van, mivel nekem ez egy szerelem munka. Sokszor lelem örömömet egy interjú elkészítésében, nem teherként élem meg. Ha vannak is mélypontok a végén mindig az írásban találom meg a nyugalmat. Most, hogy elindult a honlapom szinte minden nap újra átélhetem a kedvenc történeteimet, amikor leírom egy-egy interjúm háttérsztoriját. Olyankor órákon keresztül képes vagyok írni, észre sem veszem, hogy repül az idő. A lényeg, hogy mindig próbálok visszatalálni ahhoz, ami miatt elkezdtem.

Mennyire tudod kamatoztatni a gimnáziumban, és a főiskolán szerzett tudásodat?

Az akkor rosszul megélt pillanatokból tanultam a legtöbbet. Ösztönöznek mind a mai napig. Nem szabad arra gondolni, mi lett volna ha… Azt hiszem másként csináltam volna ezt-azt, de végülis így is jól sült el, nincs miért szomorkodnom.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Az állandó kihívást. Egyik napom sem ugyanolyan, mint a másik. Nem tudhatom, mi lesz a következő munkám, mikor csörren meg a telefonom. Valamint a magányt is szeretem, ha írnom kell.

Mit ajánlanál azoknak a diákoknak, akik ezen a pályán szeretnének elindulni?

Ne azért tegyék, mert ez könnyebbnek tűnik, mint egy bármi más. Akkor nagyot fognak csalódni. Amit én szeretek benne, hogy minden nap új ötleteket kell megvalósítani, voltaképpen a legnehezebb része is a szakmának. Állandóan ugyanazt a maximumot kihozni magadból nagyon fárasztó is tud lenni. Fontos a szakmai alázat is. Lehet, hogy az első időszakban nem fogsz azonnal annyi pénzt keresni, mint gondolnád, de tanulj és tegyél érte, hogy elérd a céljaidat.

Mivel nyugtatnád meg azokat, akik még nem tudják, mivel szeretnének foglalkozni?

Ne pánikoljanak! Az, hogy én újságíró szeretnék lenni – és nem a Vogue lapozgatására gondolok – a szakmai gyakorlatomon döntöttem el véglegesen. A diplomaosztóm előtt fél évvel. Annyi inger éri az embert ebben a világban, hogy akár percenként is meggondolhatja magát. Aki komolyan veszi az álmait, úgyis érezni fogja, mi az, amiben a legjobb, és amiben megtalálta önmagát.

Látogass el Livi saját oldalára, ha szeretnél még többet megtudni róla, exkluzív interjúiról és cikkeiről :
czanklivia.com

Képeket készítette: Bíró Ádám www.facebook.com/adambirophotography

Kommentek

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.