Apple Watch – Az okosórák iPhone-ja

2014 szeptemberében fedte föl az Apple legújabb termékét, amellyel a hordható eszközök piacát kívánják meghódítani. Tim Cook vezérigazgató szerint ez utolsó olyan kütyü, amelyre szükségünk lehet a tökéletes Apple-élmény eléréséhez. Az óra két méretben és rengetegféle dizájnnal lesz elérhető várhatóan március végétől, azonban kérdéses, hogy technikai szempontból mennyire lesz vele elégedett a felhasználók tömege.

applewatch9

Forrás: The Verge

Egyértelmű, hogy az Apple Watch nem lesz képes önálló eszközként működni, használatához mindenképp szükség lesz egy iPhone-ra. A kompatibilitás azonban nem teljes, az óra ugyanis csak iPhone 5, 5c, 5s, 6 és 6 Plus készülékekkel fog tudni kommunikálni, így aki egy régebbi darabbal rendelkezik és mindenképp szeretne magának egy almás órát, az kénytelen lesz beruházni egy frissebb modellre. De ha ez megvan, azonnal kihasználhatóak az óra legkülönbözőbb funkciói.

Apró eszközben rengeteg lehetőség

applewatch4

Forrás: The Verge

Az eszközbe számos szenzort építettek, így azonnal reagál mozdulatokra. Érdekesség, hogy a kijelzőjét úgy alkották meg, hogy a különböző mértékű nyomásra legyen érzékeny, így még több funkcióra alkalmazható. Az óra keretén található egy digitális koronának (digital crown) nevezett tekerő, amely beállítható görgetésre vagy zoomolásra. (Ez utóbbi például a beépített fényképnézegetésnél lehet hasznos.) A gomb megnyomásakor pedig minden esetben a kezdőképernyőre juthat a felhasználó.

applewatch7

Forrás: The Verge

Az Apple Watchba mindezeken felül integrálták az értesítések megjelenítését, és menedzselését (ehhez a beépített mikrofon és a Siri áll rendelkezésre), de benne van az Apple Maps is. Ennek használatához azonban mindenképp szükség van a telefonban lévő GPS-re. A vásárlások jövőbeni megkönnyítésére NFC csipet is szereltek a kis alaplapra, amely – állítólag – tökéletesen védett víz ellen. Egy különálló kommunikációs gombbal előhívhatóak a kedvenc névjegyek, a Fitness és a Workout alkalmazáspárossal pedig a mozgásra óhajt ösztönözni a cupertinói cég.

applewatch6

Forrás: The Verge

Ez a sok alkalmazás viszont nagy igénybevételnek teszi ki az akkumulátort. A MagSafe-en keresztül történő vezeték nélküli töltéssel az óra intenzív használat mellett 2 és fél, általános használat mellett 3 és fél, a csupán a háttérben futtatott fitnesz-alkalmazások használatakor pedig 4 órát bír ki. Amennyiben csupán óraként használják, úgy a mutatók mozgás-animációját is megjelenítve 3 órán keresztül használható az Apple Watch.

Összességében tehát elmondható, hogy ismét egy hasznos és ügyes eszközt virított az Apple, amelyet azonnal és rengetegen fognak megvenni. Kérdés persze, hogy a kezdeti lelkesedés meddig fog kitartani, és hogy meddig kell majd a második generáció megjelenésére, amely biztosan sok újdonságot fog magával hozni.

Mindezt (és a többi érdekességet is) megnézhetitek az Apple Watch saját bemutatóvideójában:

Kommentek