Ajándékötletek szülőknek

„Ne vegyél semmilyen ajándékot, ne költsd a pénzed, mi akkor is örülünk, ha adsz két puszit és együtt a család.”

Ez a mondat minden december elsején elhangzik anyukám szájából, amikor tudatosul benne, hogy a plázákban karácsonyi zenék szólnak, minden szomszéd kidíszítette világító izzókkal a kertjét és a kollegái kézzel készített karácsonyi ajándékok képeit mutogatják egymásnak az iskolában. Ilyenkor kétségbe esik, hogy már megint így elment az év és már megint elfelejtette az adventi koszorút (mi rendszerint december 2. vasárnapján kapunk észbe a gyertyagyújtással). Persze jönnek a közhelyek, hogy jó kapni, de még jobb érzés adni. De anyukám minden tiltakozása ellenére mindig el van rejtve nekik is valami a fa alatt.

Nézzünk most néhány szívhez szóló ajándékötletet szüleinknek.

weasley__s_clock_by_lockheed815-d50exfzFalióra személyes fotókkal

Ezt a kedves ötletet a fotósunk adta a legutóbbi meetingen. Mindenkinek elnyerte tetszését, ezért mindenképpen ezzel akartam kezdeni a sort.
Nincsen másra szükség, csak jól összeválogatott családi képekre (a szülő számára kedves pillanatokról – pl. a gyermeke első lépései, szalagavató, diploma) és egy dekorálható üres faliórára (ezt bármelyik hobbyboltban megtalálhatjuk 400-1000 Ft értékben).
Ezután nincs más dolgunk, mint ráragasztani 12 lekicsinyített képet minden szám helyére (ez jelöli az órákat).

BKV busz menetrend tábla

Szintén a fotósunk dobta be ezt az ötletet is. A bkv oldalán előzetes egyeztetés után rendelhető régi busz menetrend tábla 850 Ft-ért. www.bkv.hu/hu/raktarrol_rendelheto_tablak/raktarrol_rendelheto_tablak,
www.bkv.hu/hu/viszonylatjelzo_tablak/viszonylatjelzo_tablak

Gyuri szüleit házassági évfordulójuk alkalmából lepték meg egy busz menetrendes táblájával. Innentől pedig kreatívkodhatunk. Minden megállóhoz ragaszthatunk képeket a szüleink fiatalkoráról, majd a végállomáshoz egy esküvői fotó, vagy egy családi fotó kerülhet, amin már a gyerekek is rajta vannak.

SANYO DIGITAL CAMERAGyerekkori vs. esküvői fotók

Az egyik legjobb barátom és testvérei ajándéka volt ez édesapjuknak. Ők többen vannak testvérek és közülük többnek már családja is van. Azt találták ki, hogy egy fotósorozatot raknak keretbe, amin mindegyikük esküvői fotója van. Ez egy frissülő ajándék, ha lehet így nevezni, mert ha valaki még megházasodik, akkor kiegészítik az adott képpel a sorozatot. Itt is lehet kreatívkodni, kiegészíthetjük egy-egy gyerekkori fotóval, családi képpel.

childhoodEmlékkönyv

Szintén fotós ajándék, kézzel készítve. Egy szép könyvbe összegyűjthetjük születésünktől kezdve az összes fotónkat az életünkről. Ez minden szülőnek szívhez szóló ajándék, hiszen a gyerekei felnőtté válását követhetik nyomon egybegyűjtve. Kiegészíthetjük személyes történetekkel, idézetekkel, gondolatokkal, amik örömmel töltik el szüleinket.

Szeretetdoboz

Készítsünk kézzel egy dobozt (hobbyboltban néhány száz forintért kaphatunk díszíthető dobozokat fából és papírból különböző méretekben) és rakjuk tele személyes dolgokkal, amik szüleinkkel közös emlékek. Olyan gondolatokat írjunk bele, amik megnevettetik, meghatják őket. Lehet ez az első szavunk, az első anyák napi versünk óvodás korunkból, vagy az első kagylóból készített nyakláncunk. De lehet ez egy tárgy is, ami ránk emlékezteti őket, pl. az első kihullott fogunk, a kórházi karszalagunk (ezt a legtöbb anyuka megőrzi egy dobozban, szóval kérjük apukánk segítségét).

letter-antique-book-books-Favim.com-684450Szakácskönyv saját kezűleg

Gyűjtsük össze kedvenc receptjeinket és egy üres könyvbe írjuk le kézzel. Akár fotókat is ragaszthatunk mellé. Még jobb, ha segítséget kérünk a nagyszülőktől, hogy régi, titkos családi recepteket is beleírhassunk. Próbáljunk saját megjegyzésekkel kommentálni egy-egy receptet, akkor megmosolyogtatjuk anyukánkat, amikor elkészíti őket egy családi ebédre.

Családi történetek

Írj le néhány közös családi történetet egy szépen kidíszített könyvbe. Körbekérdezhetsz a családban, hogy mindenki mesélje el kedvenc családi történetét, majd szépen írd le őket. Természetesen nem baj, ha a könyv egy része üresen marad. Ebből akár hagyományt is csinálhattok, minden évben karácsonykor a családi vacsora után mindenki elmeséli a legviccesebb történetét az adott évből és közösen leírjátok. Ez is egy frissülő ajándék, ami összeköti a családot.

almondSaját készítésű édesség

Aki ügyes a konyhában és a családja még édesszájú is, annak könnyű dolga lesz ezzel az ajándékkal. Szintén hobby boltban kapható dobozt díszítsünk fel, majd házi készítésű bonbont tegyünk bele. Ez természetesen variálható, elkészíthetjük szüleink kedvenc süteményét (amihez sütis dobozt válasszunk), vagy egy sütemény töltelékét (én pl. tavaly karácsonyra a barátnőmtől almás fahéjas szószt kaptam, amit fel is használtam a két ünnep között egy almás pitéhez).

lavender soupKézi készítésű szappan

Kényeztető ajándék, csupa természetes anyagból. Hobbyboltban és drogériában egyaránt kapható (különböző árkategóriákban) glicerines szappantömb. Ezt felolvasztás után tudjuk díszíteni és illatosítani ízlés szerint. Illóolaj szükséges hozzá (itt illat és hatóanyag szerint is választhatunk – pl. száraz bőrre, érzékeny bőrre), díszítésként pedig a kreativitásunk alapján bármit felhasználhatunk (kakaópor, csillámpor, szárított gyümölcs, levendula, fahéj). Itt persze figyeljünk az allergiára hajlamos személyekre, nekik ne rakjunk bele olyan anyagokat, ami kiválthat különböző tüneteket, ne érjünk el ellenkező hatást az ajándékkal, mint az eredeti szándék. A csomagolás is meghatározó. A szappannak eleve olyan formája lesz, amilyenbe öntöttük, és amiben megdermedt (lehet ez egy sütőforma, egy gyerek homokozós játéka), a csomagolást ehhez mérten válasszuk. Ha természetes anyagokból dolgoztunk, akkor érdemes egyszerű csomagolást választani, ha viszont színesebb lett a szappan, akkor ahhoz se a legcsicsásabb csomagolást készítsük. Érdemes ezt is kézzel csinálni, így teljesen személyes lesz az ajándék.

Házi készítésű alkoholos ital

Hogy a férfiakat se hanyagoljuk el teljesen, ez az utolsó ötlet az apukáknak remek ajándék. Ehhez csak egy különleges formájú üres üvegre van szükségünk, amit mi magunk is kidekorálhatunk, esetleg rágravíroztathatunk valami személyes üzenetet. A legegyszerűbb a tojáslikőr, amit néhány hozzávalóból el is készíthetünk, viszonylag olcsón. De ötleteket meríthettek egy korábbi cikkünkből, amiben téli meleg italok receptjeit olvashattátok, érdemes azt is végignézni.

Ha valaki úgy érzi, hogy fejlesztené kézügyességét, akkor még több tippet és személyes segítséget is kaphat ehhez egy nagyon kedves barátnőm honlapján. Ezt érdemes böngészni, ha valaki kézzel szeretne ajándékot készíteni karácsony alkalmából.

fannibago.wix.com/kreativfoglalkozasok

Remélem mindenki talál ezek között neki tetsző tippet. Azt ajánlom, hogy az ünnepeket ne valami kényszeres vásárlási kötelezettségként fogjuk fel, hanem egy olyan időszaknak, amikor együtt lehet a család. Ilyenkor ne egy előre gyártott műanyag tárgyat csomagoltassunk be az üzletben, hanem a számunkra kedves személy egyéniségéhez közel álló meglepetéssel próbáljuk meglepni szeretteinket.

 

Kommentek