AFS – Nemzetközi csereprogram

Az AFS (American Field Service) szervezet létrejötte az első világháború idejére vezethető vissza. Az akkor még csak amerikai katonákból álló alakulat célja a sérült katonák harctérről való kimenekítése volt.

AFS HungaryAz önkéntesség ma is szerves részét képezi programjuknak, bár 1947 óta diákcserével is foglalkoznak. Az elv az, hogy a diákok már középiskolai és egyetemi éveik alatt ismerkedjenek más kultúrákkal, toleránsakká, és a világra nyitott fiatalokká váljanak.

Magyarország 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és azóta több mint 1600 magyar diák töltött egy évet külföldön, közel 3000 család fogadott vendégdiákot nálunk, és 400 középiskola vett részt a szervezet munkájában.

Az AFS által kínált programok:

Önkéntesség

Az AFS honlapján a rövid, de hatásos kedvcsináló után megtalálod a jelentkezési lapot is, mellyel hazai és európai önkéntes akciókhoz csatlakozhatsz rendkívül egyszerűen.

A feltételeknek viszont érdemes gondosan utána olvasni. Külföldi önkéntes szolgálathoz például elvárás a betöltött 18. életév, valamint a programban külföldön eltöltött minimum idő, 2 hónap, ami alatt fizetést nem, csak ingyen szállást és étkezést biztosítanak.

A hazai önkéntes feladatok ezzel szemben inkább alkalmankénti jellegűek és az AFS itthoni tevékenységének megszervezéséhez kapcsolódnak. (Cserediák fogadásának népszerűsítése az iskolákban, külföldi diákok számára fogadócsalád keresése, stb.)

Külföldi diák fogadása

CserediákokEz leginkább azoknak ajánlott, akik szívesen tanulnának meg egy idegen nyelvet anyanyelvi „tanártól”, és szívesen ismerkednének egy számukra idegen kultúrával, de nem mernek belevágni, hogy 10-12 hónapot a világ egy másik pontján töltsenek távol a családjuktól.

Az AFS rendkívül rugalmas, a 3 hetes intenzív nyári nyelvi és kulturális programon kívül lehet még 1, 3, 6 vagy 11 hónapra vendégdiákot fogadni, valamint anyagi támogatást is nyújtanak a fogadó családok számára, így egy diák fogadása alig jár plusz költséggel.

Külföldön tanulás

Nyári programok

A két hónapos intenzív nyelvi kurzusokban részt vevő országok száma elég limitált, csak Spanyolország, az Egyesült Királyság és Malajzia a választható úticélok, és az idő rövidsége miatt inkább a kulturális csere és az élményszerzés a fő előny, nem a nyelvtanulás.

UtazásKözépiskolai programok

Magyar diákoknak is lehetőségük van fél, vagy egy egész iskolai évet egy külföldi iskolában, kinti fogadócsaládnál tölteni, nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel, amikkel az ide érkező diákokat fogadják. Egy év alatt megtanulhatják a nyelvet, beilleszkedhetnek egy addig ismeretlen kultúrába és életre szóló kapcsolatokat alakíthatnak ki a fogadócsaládjukkal és kinti barátaikkal.

Természetesen nem minden jelentkező kapja meg a lehetőséget, hogy a világ egy másik pontján tanuljon, a jelentkezés beküldése után háromfordulós kiválasztáson dől el, mely diákok utazhatnak ki pár hónapon belül a célországba.

Bár ösztöndíj kapható, sajnos nem száz százalékos, ezért a programok ára még kedvezményesen is minimum százezrekben mérhető, sok az egymillió forintot is túllépi.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha az AFS egy non-profit szervezet, és a fogadócsalád mindent áll, mégis mi kerül ennyibe?

Hát a repülőjegy, a biztosítás, költőpénz, adott esetben az orvosi ellátás…

Programok 18 éven felülieknek

Csak úgy, mint az többi programhoz tartozó felületeken, ebben a menüpontban is egy térképen lehet országot választani, de mielőtt beleélnéd magad, hogy a választott országban fogsz egyetemre járni, olvasd el, miből áll az adott program, mert bár sok országba 1 vagy 2 éves egyetemi képzésre lehet jelentkezni, valahová csak önkénteskedni tudsz kimenni.

Az árak itt némileg magasabbak, mint a középiskolai programoknál, de cserébe ösztöndíjakat is egyszerűbb találni.

 Ha felkeltettük az érdeklődésed, nézz körül az AFS honlapján!

Írd meg nekünk kommentben, vagy emailben a classy@mail.hu-ra , ha te is részt vettél már bármilyen ösztöndíjprogramon, vagy esetleg  kérdésed van az AFS -el kapcsolatban!

Kommentek